Teknoloji

Apple, iOS 17.2 ile sideloading’e ortamı hazır edecek

ios 17.2

Apple, Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası antitröst yasası gerekliliklerini karşılamak için iOS cihazlarında uygulama yükleme (sideloading) özelliğini etkinleştirmeye hazırlanıyor. 9to5Mac‘in iOS 17.2 beta kodunda bulduğu kanıtlar, şirketin gerçekten de iOS cihazlarda sideloading’i etkinleştirmeye doğru ilerlediğini gösteriyor.

Sideloading nedir?

Sideloading, resmi bir kaynak yerine üçüncü taraf kaynaklardan elde edilen uygulamaların kurulum sürecini ifade eder. iOS’te resmi kaynak, yani iPhone ve iPad kullanıcılarına sunulan tek uygulama veya oyun yükleme kaynağı App Store’dur. Apple, şimdiye kadar iOS’te sideloading’e izin vermemişti, çünkü bu durum, uygulamaların App Store kurallarının etrafından dolaşmasına olanak tanıyacaktı.

Ancak, Avrupa Birliği geçen yıl Dijital Pazarlar Yasası’nı (DMA) kabul etti. Tekelcilik karşıtı bu yeni yasa, büyük teknoloji şirketlerinin rekabeti baltalamamasını sağlamak amacıyla tasarlandı. DMA’nın gerekliliklerinden biri, kullanıcıların üçüncü taraf kaynaklardan istedikleri herhangi bir uygulamayı yükleyebilmeleri oluyor.

Önceki haberler, Apple’ın Avrupa’da sideloading için sistemini hazırlamak üzere iOS 17 üzerinde arka planda çalışmalar yaptığını ortaya koymuştu. iOS 17.2 beta ile birlikte ortaya çıkan dahili kod, bunun doğru olduğunu gösteriyor.

iOS 17.2, alternatif uygulama mağazalarına izin vermeye hazır görünüyor. iOS 17.2’de “Yönetilen Uygulama Dağıtımı” adında yeni bir kamu çerçevesi bulunuyor. Aslında bunun API’nin zaten iOS’ta mümkün olan kurumsal uygulamaları yüklemek için MDM çözümleriyle ilgili olacağı düşünülüyordu. Ancak, Apple’ın bundan daha önemli bir şey üzerinde çalıştığı anlaşılıyor.

iOS 17.2 beta sürümünde “sideloading” kanıtları

Yeni API’yi analiz eden 9to5Mac, sistemde bir uzantı uç noktasının bildirildiğini öğrendi. Bu, diğer uygulamaların bu tür uzantılar oluşturmasına olanak tanıyor. Daha da derin inildiğinde, üçüncü taraf uygulamaların diğer uygulamaları yüklemesine izin verecek yeni ve kullanılmamış bir yetkinin varlığı ortaya çıktı. Diğer bir deyişle bu, geliştiricilerin kendi uygulama mağazalarını oluşturmasına olanak tanıyacak.

API, harici kaynaklardan uygulamaları indirme, yükleme ve hatta güncelleme için temel kontroller içeriyor. Ayrıca, App Store’un zaten yaptığı gibi, bir uygulamanın belirli bir cihaz veya iOS sürümüyle uyumlu olup olmadığını da kontrol edebiliyor. Yine de bu, MDM çözümlerini modernize etmek için kolayca kullanılabilirdi.

Bu API’de bir bölge kilidi ile ilgili referanslar da yer alıyor. Bu, Apple’ın sideloading imkanını belirli ülkelerle sınırlayabileceğini gösteriyor. Bu, MDM çözümleri için mantıklı olmaz, ancak yetkililer tarafından gerektiğindei örneğin Avrupa Birliği’nde, sadece belirli ülkelerde sideloading’i etkinleştirmek için mantıklı olur. Daha önce de 9to5Mac, Apple’ın kullanıcının konumuna bağlı olarak belirli iOS özelliklerini sınırlamak için yeni bir sistem geliştirdiğini bildirmişti.

Apple, DMA yasasına Mart 2024’e kadar uyum sağlamak zorunda. Şirket, App Store’un iş modelini etkileyecek değişiklikler yapmayı beklediğini bir Form 10-K dosyasında kabul etmişti.

Aynı zamanda Apple, Avrupa Birliği’ne App Store’u Dijital Pazarlar Yasası’na dahil etme konusunda itiraz edecek. Apple, iOS App Store’u korumak için her şeyi deneyecektir. Ancak sonuçta, iOS 17 sideloading için hazır olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER