Manşetler

Avrupa’daki iPhone kullanıcılarına özel: iOS 17 ile uygulama yan yükleme özelliği

ios 17 app store

Apple, önümüzdeki iki ay içerisinde yeni yazılım güncellemelerini duyurmayı planlıyor ve bunlar arasında iOS 17 de yer alacak. Bu güncellemelerle ilgili yapılan tahminler arasında, iOS 17’nin ilk defa uygulama yan yükleme (sideloading) desteği sunması bulunuyor. Fakat bugünkü bir rapor, yan yükleme özelliğinin sadece Avrupa’daki iPhone kullanıcıları için geçerli olacağını ve dünya genelinde sunulmayacağını gösteriyor. Ayrıca, iOS 17’nin Cüzdan ve Bul uygulamaları için de yeni özellikler sunması bekleniyor.

Bloomberg muhabiri Mark Gurman, MacRumors podcast’inde yaptığı konuk yayınında bu yeni söylentilere değindi. Gurman, Apple’ın iPhone’u üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve yan yükleme işlemlerine açma planlarını ilk olarak Aralık ayında duyurdu. Apple, bu özelliği güvenlik ve gizlilik sorunlarına yol açabileceği düşüncesiyle uzun süre reddetmişti. Şirketin bu özelliği sunma kararı, yalnızca Avrupa Birliği’ndeki Dijital Pazarlar Yasası’nı (DMA) karşılamak amacıyla alındı.

Gurman’a göre, Apple bu özelliği, yalnızca DMA’nın geçerli olduğu ülkelerde, yani sadece AB’de sunarak, düzenlemelere uyum sağlamayı hedefliyor. Gurman, Apple’ın yan yükleme özelliğini, Hollanda’daki bir rekabet karşıtı dava sonucu App Store’da yapılan değişikliklere benzer bir şekilde uygulayacağına inanıyor. Hatta Gurman, Apple’ın yan yükleme özelliğini öylesine küçümseyeceğini düşünüyor ki, bu özelliğin WWDC’de bile duyurulmayabileceğini öne sürüyor.

İlginizi çekebilir

Apple, yan yükleme özelliğini Avrupa Birliği’nde nasıl uygulayacağı konusunda, şirketin geliştiricilerden programın bir parçası olmak için ücret talep edebileceği ve yapılandırma profiline dayalı bir süreç kullanabileceği düşünülüyor. Gurman, “Bu uygulamalar App Store dışında yüklenecek olsa bile, bir tür inceleme süreci olacağını” söyledi.

Yerel sınırlı yan yükleme özelliklerinin dışında, Gurman podcast yayınında iOS 17’nin Find My ve Wallet uygulamalarında da değişiklikler sunacağını belirtti. “Konum ve Bul ile ilgili değişikliklere daha büyük bir vurgu göreceğinizi düşünüyorum,” dedi. “Cüzdan ve kullanıcı arayüzünde yapılan ufak değişiklikler ve geliştirmelerle birlikte.”

iOS 17’deki yeniden tasarlanmış Denetim Merkezi hakkındaki söylentilere gelince, Gurman bu konuda paylaşacak bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Yeniden tasarlanmış Denetim Merkezi hakkındaki söylenti, Gurman’ın geçen hafta Twitter’da güvenilirliğini sorguladığı anonim bir MacRumors kaynağından geliyor. Gurman, bu hesaptan gördüğü birçok detayın doğru olmadığını belirtti.

Pazar günkü bir Wall Street Journal haberi ise, Apple’ın bu yıl iOS 17 kapsamında yeni bir günlük tutma uygulaması başlatacağını öne sürdü. Bu, kullanıcıların günlük yaşamlarını ve deneyimlerini dijital ortamda daha iyi kaydedebilmelerine yardımcı olacak bir adım olarak değerlendirilebilir.

iOS 17 ile birlikte Avrupa’da uygulama yan yükleme özelliğinin sunulması, özellikle bu bölgedeki kullanıcılar için büyük bir değişiklik olacaktır. Bu özellik, Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum sağlamak için getirilse de, dünya genelindeki iPhone kullanıcıları için de yakın gelecekte benzer bir yeniliğin sunulabileceği ihtimalini akla getiriyor. Bu arada, iOS 17’nin Cüzdan ve Bul uygulamalarında sunacağı yeni özellikler, kullanıcıların bu uygulamaları daha verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER