Eğlence

Apple’ın pay talebi dergi ve gazetelerin hoşuna gitmeyebilir

apple haberler
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple Haberler uygulaması içinde dergi ve gazetelere belli bir aylık ücret karşılığında erişim imkanı sağlayacak abonelik servisi için hazırlıklar devam ediyor. The Wall Street Journal‘da yer alan habere göre, şirket yeni servisine katılacak gazete ve dergilerin gelirlerinden yüzde 50 oranında pay almayı istiyor.

Apple’ın hâlihazırda tekliflerine son şeklini vermediği belirtiliyor. Ancak şirketin yarı yarıya gelir paylaşımı önerisi, akıllara Spotify’ın sanatçılara yapacağı ödemeyi hesapladığı modeli getiriyor. Apple’ın gelirin diğer yarısını da içeriğin okunma sayısına ve süresine göre ödemeyi planladığı anlaşılıyor.

Apple’ın kafasındaki gelir paylaşım modelinin tüm yayıncıların kafasına yatmayacağı söylenebilir. Şirket henüz The Wall Street Journal, The Washington Post ve The New York Times gibi büyük gazetelerle bir anlaşmaya varmış değil. Yayıncılar, Apple’ın servisine abone olanların kullanıcı bilgilerine erişemeyecek olmaktan dolayı da rahatsızlık duyuyor. Apple, dergi ve gazete aboneliği servisine abone olanların bilgilerini içerik sahipleriyle paylaşmayı planlamıyor.

Apple benzer bir modeli Apple Music’te uygulayarak başarıya ulaşmıştı. Ancak müzik ve yayıncılık sektörlerinin farklılığı nedeniyle aynı reçetenin haber tarafında başarıyı getirmesinin kesin olmadığını söylemek gerekiyor.

Apple Haberler uygulaması içinde kuracağı abonelik servisinin hazırlıklarında sona yaklaşmış gibi görünüyor. Servisin duyurusunun 25 Mart’ta yapılabileceği konuşuluyor.

İLGİLİ HABERLER