Teknoloji

Apple gizlilik portalıyla kullanıcılarına veri indirme imkanı sunuyor

apple gizlilikApple gizlilik portalını Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde kullanıcılarının erişimine açtı. Söz konusu portal üzerinden kullanıcılar, Apple ID’leriyle ilişkili tüm bilgilerini görebilecek ve diledikleri takdirde bu bilgileri indirebilecek.

Portalda görüntülenebilen bilgiler arasında App Store, iTunes, iBooks ve Apple Music gibi platformlardaki ve Apple’ın fiziksel ya da çevrimiçi mağazalarındaki hareketler bulunuyor. Bunlara ek olarak; AppleCare destek geçmişi, talep edilen tamir işlemleri, iCloud yer imleri, takvim girişleri, hatırlatıcılar, fotoğraflar ve diğer dokümanlar da bu portal üzerinden görüntülenebiliyor.

Söz konusu bilgilere erişmek için şirketin gizlilik sayfasına Apple hesabıyla giriş yapmak gerekiyor. Şu an için sadece Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün (GDPR) yarın devreye gireceği Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu portala erişebiliyor. GDPR şirketlere kişisel verilerin yönetimi ve paylaşımı konusunda bazı yeni yükümlülükler getiriyor. Apple’dan yapılan açıklamada, gizlilik portalının önümüzdeki aylarda dünya genelinde kullanıma sunulacağı belirtildi.

Portala giriş yapan kullanıcılar, Apple’ın sahibi olduğu bilgilerin yanlış olması durumunda bu bilgileri düzeltebiliyor. Portal üzerinden Apple hesabı geçici olarak kapatılabiliyor veya tamamen silinebiliyor. Hesabını silen kullanıcılar iTunes, iBooks ve App Store üzerinden satın aldıkları şeylere erişemiyor. Buna ek olarak iMessage, FaceTime ve iCloud gibi servisler de kullanılamıyor.

Apple gizlilik portalını ziyaret eden kullanıcıların indirilmesini istediği dosyaların hazırlanmasının bir hafta gibi bir zaman alabileceğini açıkladı. Şirket veriler indirmeye hazır olduğunda kullanıcılarını bilgilendirecek. Hazırlanan dosyalar iki hafta sonra silinecek. Dosya boyutlarından endişe eden kullanıcılara Apple maksimum boyutu seçme imkanı verecek. Bunun için 1, 2, 5, 10 ve 25 GB olmak üzere 5 farklı seçenek sunuluyor.

İLGİLİ HABERLER