Teknoloji

Apple A7, A8 ve A8X işlemcileri nedeniyle 234 milyon dolar tazminat ödeyecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6-inceleme-00032

Apple geçtiğimiz hafta Wisconsin-Madison Üniversitesi tarafından alınmış bir patentin ihlâli nedeniyle suçlu bulunmuştu. O zaman Apple’ın üniversitenin patent lisanslama birimine 862 milyon dolarlık tazminat ödeme ihtimâlinin bulunduğundan bahsedilmişti. Ancak geçtiğimiz haftasonuna girilirken gelen habere göre, mahkeme jürisi Apple’ın 234 milyon dolar tazminat ödemesine yönelik bir karar verdi.

Apple’ın ödeyeceği tazminatta bu kadar yüksek bir indirim yapılmasının temel nedeni olarak ABD Bölge Mahkemesi Hakimi William Conley’nin Apple’ın bu patenti bilerek ihlâl etmediği yönünde kanaate varmış olması gösteriliyor. Eğer Conley aksi yönde kanaate varsaydı, Apple 862 milyon dolara daha yakın bir faturayla karşı karşıya kalacaktır.

Apple, beklendiği gibi, kararı temyize götüreceğini kaydetti. 2008 yılında Wisconsin Alumni Research Foundation adlı kuruluş Intel’i aynı patent nedeniyle mahkemeye vermişti. Her iki taraf mahkeme dışında uzlaşmıştı, buna bağlı olarak Intel üniversiteye 110 milyon dolarlık ödeme yapmıştı. Apple da 110 milyon dolardan çok daha az ödeyerek bu sorunu çözeceğini düşünüyordu.

Dava Wisconsin Alumni Research Foundation’ın 1998 yılında aldığı ve yonga verimliliğini artırmayı kapsayan patentiyle ilgili. WARF, Apple’ın iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus ve çeşitli iPad’lerde bulunan A7, A8, A8X yongalarının bu patenti ihlâl ettiğini iddia etmişti. Apple başlangıçta ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nden bu patentin geçerliliğini incelemesini talep etmişti, ancak bu talebi reddedilmişti.

Her ne kadar bu dava yavaş yavaş sona yaklaşıyor gibi görünse de, WARF geçtiğimiz ay içinde Apple’a ikinci bir dava daha açtı. Bu seferki dava da iPhone 6s, iPhone 6s Plus ve iPad Pro’da bulunan A9 ve A9X işlemcilerinin de aynı patenti ihlâl ettiğine yönelik iddia doğrultusunda açıldı.

İLGİLİ HABERLER