Teknoloji

Andy Rubin’in şirketi Essential kapanıyor

essential phone android 10 nothing

Essential ilk akıllı telefonunu çıkarmasının üzerinden üç yıl geçmeden kapanıyor. Şirketin tek telefonu olan Essential Phone, zayıf bir satış grafiği sergilemiş ve farklı yorumlar almıştı. Takipçisi olacak telefonun çıkışı iptal edilmişti. Aynı zamanda sözü verilen akıllı ev asistanı veya işletim sistemi gibi ürünler hiçbir zaman çıkmadı.

Şirket, Android’in yaratıcısı Andy Rubin tarafından kurulmuştu. Başlangıçta ilgi gören ve yatırım da almayı başaran bu girişim, Rubin’in Google’dan ayrılmasına da neden olduğu söylenen cinsel taciz iddialarından olumsuz etkilendi.

Konuyla ilgili olarak bir blog yazısı yayınlayan şirket, “Bu göz önüne alındığında, operasyonları durdurmak ve kapatmak gibi zor karar verdik.” ifadesini kullandı.

Essential, çalışmaya devam edeceğini söylese de, Essential Phone için güncellemeler çıkarmayı bırakıyor. 2018 sonlarında Essential tarafından satın alınan Newton Mail da kapatılıyor. Essential, 30 Nisan tarihine kadar faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti.

Bu haberlerin Rubin’in kurduğu ve Essential ile aynı ofisi paylaşan risk sermaye şirketi Playground Global’ı etkilemeyeceği belirtildi. Playground adına konuşan bir sözcü de, ticari başarıyı yakalayamamasına rağmen, ekibi desteklemekten dolayı gurur duyduklarını kaydetti.

Essential 2017 yılında ilk telefonunu çıkardığında, üzerinde oldukça mesai harcandığı açıkça görülüyordu. Cihazın kaliteli bir yapısı vardı, Android’in yaratıcısından destek alıyordu. Üstelik daha önce görülmemiş biçimde, neredeyse tamamen ekranla kaplı olan ve sadece kamera için küçük bir çentik barındıran bir ön yüz tasarımı bulunuyordu.

Birkaç ay sonra iPhone X çıktı ve cihazın tasarımı hızlı şekilde bir standart hâline geldi. Öte yandan Essential Phone’un yapısındaki hatalar da bu cihazın daha fazla yayılmasını engelledi. Örneğin ABD’de sadece Sprint müşterilerine, ülke bazında faaliyet gösteren en küçük mobil operatöründen yararlananlara özeldi. ABD dışında çıkışı çok kısıtlı oldu, Türkiye’ye gelmedi. Ayrıca kamerası da inceleyenler tarafından yoğun biçimde eleştirilmişti.

Essential, çeşitli aksesuarların da sözünü vermişti. Bunun için telefonun arkasına bir manyetik modül sistemi de eklenmişti. Sözü verilen aksesuarlardan sadece ikisi; 360 derece kamera ve kulaklık jakı adaptörü çıktı.

Girişim satışlar ve yeni cihazların geliştirilmesi ile ilgili sorunlar yaşasa da, ilk telefonunu desteklemeyi sürdürdü. Çıkışından altı ay sonra, üç yeni renk seçeneği çıkardı ve telefonun yazılımı da düzenli aralıklarla güncellenmeye devam etti. Hatta Eylül 2019 itibarıyla, işletim sistemi sürümünün çıkışının birinci gününde Android 10’u aldı.

Sıradan bir telefonla akıllı telefon pazarında farklılık yaratamayan Essential, daha garip görünümlü bir cihazla tüketicilerin ilgisini çekmeyi hedefliyordu. Project Gem olarak adlandırılan cihaz ise hiçbir zaman hayata geçemeyecek. Görünen o ki, Essential bu cihazı piyasaya sunacak paraya ve yatırımcı ilgisine sahip değil ve artık sahip olamayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER