Manşetler

Essential Phone Ön İnceleme – Video

essential phone android 10 nothing
essential phone ön inceleme
Essential Phone

“Android’in babası” olarak da anılan Andy Rubin, Google’dan ayrıldıktan sonra farklı işlere girişmiş, son olarak da Essential adında bir donanım şirketi kurmuştu. Essential’ın çıkardığı ilk Android telefonu olan Essential Phone PH-1, geçen yılın en çok ses getiren Android telefonlarından bir tanesi olmuştu. Son haberler Essential Phone’un ABD’li kullanıcılardan beklenen ilgiyi görmediğini işaret ediyordu. Essential da, telefonun pazar payını genişletmek için Avrupa’ya, Mobil Dünya Kongresi’ne geldi. Biz de fırsat bu fırsat, görmeyi çok istediğimiz Android telefonlardan bir tanesi olan Essential Phone’u kendi gözlerimizle gördük. İlk izlenimlerimizi de sizinle paylaşıyoruz.

Essential Phone sıfır ekran çerçeveli tasarımı ilk uygulayan şirketlerden biri sayılır. Hatta ekranındaki çentiğiyle meşhur olan iPhone X daha çıkmadan önce Essential Phone, 8 megapiksel kamerasının etrafını çevreleyen ekranıyla dikkatleri üstüne çekmişti. Ekranın alt kısmında çok az bir alan mevcut. Yani, genel olarak, 5.7 inç, köşeden köşeye uzunluğa sahip oplan ekranın ön yüzün neredeyse tamamını kapladığını söyleyebiliriz.

Kameranın yol açtığı çentik, görsel deneyimde herhangi bir olumsuzluk yaratmıyor. Essential, işletim sisteminde çentikli bölümün arayüze fazla karışmamasını tercih etmiş. Desteklemeyen uygulamalarda çentiğin her iki yanı ya siyah renkte geliyor, bu sayede çentik olduğu anlaşılmıyor, ya da uygulamanın renk düzeniyle uyumlu renkte bir şerit çekiliyor. Bu şerit üstünde de bildirim çubuğu elemanları normal bir şekilde gösteriliyor.

1312 x 2560 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran derin siyahlara, yüksek parlaklığa ve canlı renklere sahip. Ekran sayesinde telefonun verdiği zevk biraz daha artıyor. Essential Phone’un yapımında titanyum çerçevenin kullanılması ve seramik arka yüzeyin tercih edilmesi övülmüştü. Titanyum sağlamlığı artırırken, seramik yüzey de kir tutmuyor ve çizilmiyor. Ancak Essential, daha sonra cam arka yüzeye sahip siyah ve yeşil renkli versiyonları da çıkardı. Onların fotoğraflarını da galeride görebilirsiniz.

essential phone

Arka yüzeyde parmak izi okuyucusunun işaret parmaklarının rahatlıkla temas edeceği bir noktaya yerleştirildiğini görüyoruz. Üst kısımda ise 13 megapiksel çözünürlüklü iki kamera, LED flaş ve iki adet bağlantı noktası bulunuyor. Bu bağlantı noktasına çeşitli aksesuarlar bağlanabiliyor. 360 derece kamera aksesuar, Essential Phone ile birlikte çıkan bir aksesuardı. Bu aksesuar da fuar alanında bulunuyordu ve deneyimleme fırsatı bulduk. Manyetik kuvvet yardımıyla telefona sıkıca tutunan bu 360 derece kamera bağlandığında, Kamera uygulamasında 360 ve 360 Live modları etkinleştiriliyor. Böylelikle sosyal ağ ortamlarına 360 derece canlı yayın da yapılabiliyor.

essential phone

Bunun dışında Kamera uygulaması basit bir yapıya sahip. Ancak hâlâ bazı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor gibi görünüyor. Essential Phone’un çıkışından bu yana kamera tarafında sürekli güncellemeler yapıldığını biliyoruz. Bunlara devam edilmeli gibi görünüyor.

Yazılım tarafındaysa saf Android deneyiminin sunulduğunu görüyoruz. Böylelikle yazılım güncellemelerini de hızlı bir şekilde ulaştırmak mümkün oluyor. Telefonun piyasaya Nougat ile çıktığını biliyoruz. Deneyimlediğimiz telefonda ise Android 8.1 Oreo çalışıyordu.

essential phone

Essential Phone, büyük ekranına rağmen ergonomik tasarıma sahip. Lüks telefon hissini veriyor, kullanması zevkli. Essential’ın standında bulunan görevliye bu telefonu Türkiye’de satışa sunmayı planlayıp planlamadıklarını da sorduk. Essential’ın küresel piyasaya açılma planlarını yaptığını, Türkiye’nin de değerlendirilebileceğini söyledi. Üstelik, konuştuğumuz kişi Türkiye’ye de yabancı değilmiş. Geçen yaz gezmek amacıyla İstanbul’a gelmiş ve çok beğenmiş.

İLGİLİ HABERLER