DosyaManşetler

Android 15: Destekleyen telefonlar ve beklenen çıkış tarihleri

android 15

Google, mobil işletim sistemi Android’in bir sonraki büyük sürümü olan Android 15’i duyurdu. Her zamanki gibi, geliştirme ve yayın döngüsü üç aşamalı bir stratejiyi takip edecek. 16 Şubat 2024, ilk aşamanın başlangıcı olarak belirlendi ve bu aşama, geliştiricilere ve telefon üreticilerine yeni yazılımla tanışmaları için bir fırsat sunuyor.

Android 15’in ilk yapısı Geliştirici Önizleme 1 olarak işaretlendi ve Beta sürümü tarafından takip edilecek. Beta sürümü, özel taktikler gerektirmeden kablosuz bağlantı üzerinden indirilebilecek. Beta test aşaması tamamlandıktan sonra, yıl sonuna doğru genellikle final stabil versiyon yayınlanır.

Android 15 destekleyen telefonlar

Geçtiğimiz birkaç yıldır yayınlanan önceki sürümler gibi, Android 15’in ilk Geliştirici Önizlemesi de yalnızca Google’ın Pixel akıllı telefonlarıyla sınırlı. Android 15 ile uyumlu telefonların tam listesi şöyle:

  • Pixel 8 ve Pixel 8 Pro
  • Pixel 7 ve Pixel 7 Pro
  • Pixel 7a
  • Pixel 6 ve Pixel 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel Fold
  • Pixel Tablet

Android 15, zamanla diğer üreticilerin daha fazla telefonuna gelecek ancak en azından Geliştirici Önizleme aşamasında yukarıda belirtilen Pixel’ler, Android 15 deneyimine katılabilecek.

Android 15 Geliştirici Önizleme çıkış tarihi

16 Şubat Cuma günü itibariyle, Android 15’in ilk Geliştirici Önizlemesi resmi Android kaynak sayfası üzerinden indirilmeye açık. Geliştiriciler, uyumlu bir akıllı telefona Android 15 sistem imajını şimdi yükleyebilir.

Uyumlu bir cihaza sahip olmayanlar bile, Android 15’i deneyimleyebilir ve güncelleme kodunun üzerine kendi uygulamalarını inşa edebilirler. Bu, Android stüdyo kitinin bir parçası olarak paketlenen resmi Android emülatörü aracılığıyla mümkün.

Google, Android 15’in toplamda iki Geliştirici Önizleme versiyonunu yayınlayacak ve ikincisinin mart ayında gelmesi planlanıyor.

android 15

Android 15’in final sürüm çıkış tarihi

Bir sonraki nesil Android iterasyonunun beta test aşaması en uzun süren ve birden fazla beta güncellemesi içeren bir süreçtir. Android 15’in durumunda, beta yapıları Nisan ayında düşecek ve Haziran civarında platform stabilitesine ulaşılması planlanıyor.

Google, Android 15’in stabil bir güncelleme olarak kitlesel olarak ne zaman yayınlanacağını açıklamadı ancak büyük olasılıkla 2024’ün üçüncü çeyreğinin sonuna doğru gerçekleşecek. Örneğin, Android 14 geçen yıl ekim ayında, Android 13 ise Ağustos ayında piyasaya sürüldü.

Android 15 için en iyi tahmin, eylül ve ekim ayları içinde bir yerde olacaktır. Ancak, değişiklik listesinin derinliğine ve yazılım optimizasyonu için gerekli olan çalışmanın büyüklüğüne bağlı olarak, çıkış tarihi tahmin edilen aralığın her iki ucunda da kayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER