ManşetlerTeknoloji

Android 15 için süreç ilk geliştirici ön izlemesi ile başladı

google android 15

Google, Android 15’in ilk resmi geliştirici ön izlemesini yayınladı. Bu sürüm, donanım ve yazılım arasındaki iletişimi güçlendirme odaklı alt yapı ayarlamaları içeriyor. Google’ın, donanım ve yazılım entegrasyonunda Apple ile rekabet etme amacı göz önünde bulundurulduğunda, donanım ortaklarıyla daha yakın çalışmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Özellikle Samsung ile olan “dostça rekabet” ilişkisini sıkılaştıran Google için bu adımlar stratejik önem taşıyor.

Cuma gününden itibaren geliştiricilere sunulan ilk ön izleme sürümünün ardından, herkese açık betalar ilkbaharda yayınlanacak. Google, haziran ayına kadar platform kararlılığını sağlamayı hedefliyor. Güncellemeler arasında, Android’in Dinamik Performans Çerçevesi’ne yapılan iyileştirmeler dikkat çekiyor. Bu iyileştirmeler, güç yoğun uygulamaların telefonun güç sistemleri ile etkileşimini yönetmeyi amaçlıyor. GPU, CPU ve termal sistemler üzerindeki taleplere daha iyi yanıt vermek ve uzun süreli arka plan görevlerine sahip uygulamaların enerji verimliliği ile çalışmasına yardımcı olmak bu güncellemelerin hedefleri arasında.

Android 15 ile gizlilik ve performans optimizasyonunda yenilikler

Android 15 ayrıca, uygulama dosyalarına kötü amaçlı yazılımların sızmasına karşı daha güçlü korumalar sunuyor. En son sürümüyle birlikte gelen Gizlilik Kumbarası, uygulamaların kullanıcı gizliliğini koruyarak hedeflenmiş reklamlardan yararlanmaları için yollar arayan devam eden bir girişim. Bu, çerez sonrası dünyada kullanıcı gizliliğini bir nebze olsun koruma amacı taşıyor.

Ancak güncellemeler sadece gizlilik ve performans optimizasyonuyla sınırlı değil. Android 15, Android 14’ün çeyrek dönem platform yayın betalarından birinde tanıtılan kısmi ekran kaydı özelliğine de destek sunuyor. Bu, tüm ekranınız yerine yalnızca bir uygulamanın içeriğini kaydetmenize olanak tanır. Android 15, üçüncü taraf uygulamalarda kamera deneyimini de iyileştiriyor, özellikle Samsung’un son zamanlarda üzerinde çalıştığı bir alan. Düşük ışıkta çekilen görüntü ön izlemeleri, ek işlemlerle daha parlak hale getirilecek – deklanşöre bastıktan sonra göreceğiniz şeye daha benzer bir görünüm sağlanacak. Uygulama geliştiriciler ayrıca flaş kontrollerine erişebilecek ve yoğunluğunu ayarlayabilecekler.

Google, mart ve nisan ayları arasında herkese açık Android 15 beta sürümlerini yayınlamayı hedefliyor. ABD’de Android telefon satışları, Apple’ın gerisinde kalmaya devam ediyor ve akıllı telefon pazarı genel olarak daralırken, bu trendin yakın zamanda değişeceğine dair bir işaret yok. Ancak, Apple’ın bu yıl RCS’yi benimsemesi, platformlar arası mesajlaşmayı biraz daha az korkunç hale getirecek ve iPhone’dan Android’e geçişi biraz olsun daha çekici kılacak. Samsung ve Google arasındaki daha sıkı bağlar, onları daha iyi bir konuma taşıyabilir. Android yazılımı ve donanımı arasındaki entegrasyonu güçlendirmek, bu şirketlerin Apple’ı daha fazla zorlamasına yardımcı olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER