Teknoloji

AMD Zen 3 tabanlı Ryzen işlemcileriyle Intel’i geçiyor

amd ryzen 5000

AMD yeni Ryzen 5000 serisi CPU’lar ile Intel’in masaüstü PC’lerdeki performans avantajını yeniyor. Bu, hafta içinde AMD’nin yeni amiral gemisi, 16 çekirdekli ve 32 yürütme birimli, 799 dolar yurt dışı fiyatlı Ryzen 9 5950X’i inceleyen sitelerin vardığı ortak nokta oluyor. Üstelik 299 dolarlık fiyata sahip olan giriş seviyesi Ryzen 5 5600X bile etkileyici olarak nitelendirilen bir performans sunuyor.

AMD’nin Ryzen 9 5950X işlemcisi birçok testte performans tacını Intel’den çalıyor. Tom’s Hardware, 5950X’in 1080p ve 1440p’de oynanan ortalama sekiz oyunda Intel’in Core i9-10900K işlemcisini yendiğini söylüyor. Diğer bazı oyunlarda da aradaki fark yakın, ancak AMD’nin en yeni Zen 3 yongaları tek yürütme birimli peformansta Intel tarafındaki eşdeğerlerini geçebiliyor.

Anandtech de benzer oyun performans sonuçlarını elde ediyor. 5950X, çeşitli çözünürlüklerde, birçok oyun testinde i9-10900K’yı geçmeyi başarıyor. HotHardware da 5950X’i çeşitli oyun benchmark testlerinde i9-10900K ile karşılaştırıyor ve bunların hemen hepsinde önde geliyor. Eurogamer Digital Foundry de bazı oyunların kendi testinde Intel işlemcilerle daha iyi anlaştığını, ancak oyun makineleri kuranlar için Ryzen 5000 serisi işlemcileri önerdiğini belirtiyor.

Tüm siteler AMD’nin son yıllardaki etkileyici performans kazanımları karşısındaki şaşkınlığını gizleyemiyor. Anandtech, sonuç bölümünde “AMD?nin bazı performans rakamlarının son beş yılda ne kadar arttığına inanmak zor.” dedi. Ayrıca site, AMD’nin yüzde 19’luk saf IPC kazancı iddiasının boş olmadığını kanıtladı ve bunun Zen 2 yongalarına göre etkileyici bir artış olduğunu kaydetti.

Bu performans artışları 299 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Ryzen 9 5600X’te ise daha etkileyici görünüyor. Bu CPU, Anandtech’in test ettiği çeşitli oyunlarda Core i9-10900K’ya ya çok yakın performans sergiledi ya da onu tamamen geçti. PC toplarken bütçesini daha fazla düşünenler için 299 dolarlık fiyata sahip işlemci, mükemmel bir fiyattan etkileyici bir performans sunuyor.

Tek çekirdek hızlarında AMD’nin getirdiği ilerleme ise içerik üretim performansında büyük değişikliklere kapı açıyor. Anandtech ve Tom’s Hardware’ın çeşitli oluşturma ve kodlama testlerinde 5950X rahat şekilde birinci geliyor.

AMD Radeon RX6000 serisi GPU’lar çok yakında çıkıyor.

AMD’nin en yeni CPU’ları çok yakında daha iyi oyun performansı sunabilir. Şirket, yeni Ryzen 5000 CPU’ları en yeni Radeon RX 6000 grafik kartlarıyla birleştirdiğinizde yüzde 10’a varan ek performans elde edeceğinizi öne sürüyor. AMD Smart Access Memory adını taşıyan yeni bir özellik Ryzen 5000 işlemcilere GPU belleğine doğrudan erişim imkanı veriyor ve giriş-çıkışta yaşanan tıkanıklıkların etrafından dolaşmayı sağlıyor.

Açık olan şu ki Intel’in, özellikle de hâlâ PCIe 4.0 desteğinin olmadığını göz önünde bulundurduğunuzda, AMD’nin yaptığı bu büyük sıçramaya cevap vermeye ihtiyacı olacak. Intel 11. Nesil Rocket Lake masaüstü işlemcilerin gelecek yılın başlarında çıkacağını ve bunun PCIe 4.0 desteğini barındıracağını duyurmuştu. Yani, Intel’in cevabını görmek için fazla beklemeyeceğiz.

İLGİLİ HABERLER