Teknoloji

Amazon: Elon Musk’ın şirketleri kurallara uymuyor

spacex twitter elon musk

Elon Musk’un CEO’su olduğu SpaceX, Amazon’u ABD Federal İletişime Komisyonu’na (FCC) şikayet etmişti. SpaceX, e-ticaret devinin Starlink uydu interneti servisini baltalamaya çalıştığını öne sürmüştü. Amazon bu iddiaya FCC’ye yaptığı başka bir başvuruyla yanıt verdi.

Amazon’un dilekçesinde SpaceX’in patronu Elon Musk’ın kurallara ve devletin talimatlarına uymamaya meylinin olduğu belirtildi. Buna ek olarak, SpaceX’in kendisine meydan okuyan her şirketi “rekabete aykırı davranmak” ile suçladığı da ifade edildi.

Ars Technica’nın haberinde Amazon’un bundan iki hafta önce FCC’yi SpaceX’in Starlink’le ilgili olarak yaptığı başvuruyu reddetmeye zorladığı belirtildi. E-ticaret devi daha önce de SpaceX’in birbirinden tamamen farklı iki konfigürasyon teklif ettiği ve bunun talimatlara aykırı olduğunu öne sürmüştü.

SpaceX ise mümkün olan iki farklı seçeneği önerdiğini ve bunlardan birinin tercih edilen seçenek olmadığını belirterek karşılık vermişti. Açıklamada Amazon’un sadece SpaceX’i yavaşlatmaya çalıştığı da dile getirilmişti.

Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin, NASA’yı SpaceX’e verdiği bir kontrat nedeniyle mahkemeye şikayet etmişti. Şirket, NASA’nın SpaceX’e bir yerine iki kontrat verdiğini ve seçim sürecinin de adil olmadığını öne sürmüştü. İhtiyati tedbir kararı nedeniyle NASA, 2.9 milyar dolarlık Ay’a iniş projesini durdurmak zorunda kalmıştı.

Amazon, FCC’den SpaceX’in Starlink teklifini reddetmesini istediğinde SpaceX’ten oldukça sert bir yanıt gelmişti. SpaceX, Amazon’u rekabette geride kaldığı için hukuki süreçlerle rakiplerini engellemeye çalışmakla suçlamıştı.

İLGİLİ HABERLER