Teknoloji

USB-C portu bu sefer AirPods şarj kutusunda

airpods usb-c iphone 15

Robotik mühendisliği öğrencisi Ken Pillonel, daha USB-C portlu iPhone modifikasyon çalışmasında; Apple’ın tescilli Lightning bağlantı noktasının yerine bir USB-C bağlantı noktası yerleştirmişti. Şimdi benzer bir çalışmayı AirPods için yaptı. Şarj kutusundaki Lightning portunu bir USB-C portuyla değiştirdi.

Basitmiş gibi görünse de, Pillonel bu çalışmanın birkaç ay boyunca neredeyse tüm hafta sonlarını tükettiğini söylüyor. Mühendislik öğrencisi bir ay kadar önce de bir Android telefona Lightning portunu getiren projesini tamamlamıştı.

Pillonel, önümüzdeki haftalarda projeyi detaylandıran tam uzunlukta bir video yayınlamayı planlıyor. Ancak şimdilik, modifiye edilmiş AirPods’un bir MacBook ve daha önce modifiye edilmiş iPhone’uyla aynı USB-C kablosuyla nasıl şarj edildiğini gösteren kısa bir video klip yayınladı. Başkalarının da onun izinden gitmesi için, USB-C iPhone’da yaptığı gibi projeyi açık kaynaklı hale getirmeyi planlıyor.

Pillonel, çalışmasını kademeli olarak Apple’ın durumuna uyacak şekilde iyileştirmeden önce, görünüşe bakmadan, bir kavram kanıtı niteliğinde taslak oluşturarak başladığını söylüyor. En sonunda öğrenci, AirPods kasasına sığdırmak için bükebildiği gerekli şarj donanımını içeren özel bir esnek PCB tasarladığını söylüyor. Fotoğraflarda, USB-C bağlantı noktası, kulak içi kulaklıkların yerel Lightning bağlantı noktası kadar düzgün bir şekilde entegre edilmişe benziyor.

airpods usb-c

Apple, dizüstü bilgisayarlarını ve giderek artan sayıda tabletini şarj etmek için zaten USB-C bağlantı noktalarını kullanıyor. Ancak Lightning bağlantı noktalarını iPhone ve AirPods gibi daha küçük ve taşınabilir cihazlarında ve ayrıca fare, izleme dörtgeni ve klavyesi gibi Mac aksesuarlarında sunmaya devam ediyor. Bu, Apple’ın ürün ekosistemine tamamen dahil olan birinin bile yanında tek bir şarj kablosu taşımasının yetmeyeceği anlamına geliyor. Bunun gibi modifikasyon çalışmaları, Apple’ı daha uygun bir evrensel şarj standardına geçmekten alıkoyan çok az şeyin olduğunu gösteriyor. Muhtemelen tescilli Lightning arayüzünün Apple’a verdiği kontrol, şirketin kararında etkili oluyor.

Avrupa Birliği düzenleyici kuruluşları, Apple gibi şirketleri elektronik atığı azaltmak amacıyla telefonlarda, tabletlerde ve kulaklıklarda evrensel USB-C şarj standardını kullanmaya sevk edeceğini umdukları yeni yasalarla bazı şeyleri değiştirmeye çalışıyor. Ancak bu tür yasalar yürürlüğe girene kadar, Pillonel’inki gibi çalışmalar muhtemelen elde edeceğimiz en iyisi olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER