Teknoloji

Avrupa Birliği USB-C zorunluluğu için harekete geçti

ab usb-c avrupa birliği

Avrupa Birliği, akıllı telefon ve diğer elektronik üreticilerinin cihazlarında ortak bir USB-C girişine yer vermesine yönelik planlarını açıkladı. Bu teklifin en çok cihazlarının büyük kısmında kendisine ait Lightning girişlerini tercih eden Apple’ı etkileyeceğini tahmin etmek pek zor değil. USB-C standardı ise Apple’ın rakiplerinin büyük kısmı tarafından benimsenmiş durumda. USB-C girişinin zorunlu hâle getirilmesiyle insanların eski kablolarını yeni cihazlarında da kullanabilmesi ve elektronik atık miktarının azaltılması hedefleniyor.

Avrupa Birliği’nin teklifi telefonların yanı sıra tabletleri, kulaklıkları, taşınabilir hoparlörleri, oyun konsollarını ve kameraları da kapsıyor. Üreticilerin aynı zamanda hızlı şarj standartlarını birlikte çalışabilir hâle getirmeleri ve cihazlarının desteklediği şarj standartları konusunda kullanıcıları aydınlatmaları isteniyor. Bu teklifle kullanıcılar yeni bir cihaz aldığında kutusundan şarj adaptörü çıkmasına da gerek kalmayacak.

“Radyo Ekipman Yönetmeliği” olarak adlandırılan teklifin yasalaşması için Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Eğer teklif kabul edilirse, üreticilere yeni kurallara uyumluluk için 24 ay süre verilecek. Parlamentonun 2020’nin başlarında ortak şarj adaptöründen yana oy kullanması, yeni teklifin yasalaşmasının da kuvvetli bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

avrupa birliği

Avrupa Birliği’nin komiserlerinden Thierry Breton, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Şarj adaptörleri en önemli elektronik cihazlarımıza güç veriyor. Giderek daha fazla cihaz ve buna bağlı olarak daha fazla şarj adaptörü satılıyor. Bunların önemli bir kısmı da birbirleriyle uyumlu değil. Bizim teklifimizle Avrupalı tüketiciler tüm taşınabilir elektronikleri için tek bir şarj adaptörü kullanabilecek. Bu da kullanışlılığı artırırken, elektronik atıkları azaltacak.”

Avrupa Komisyonu’nun icracı başkan yardımcısı Margrethe Vestager ise şu şekilde konuştu: “Avrupalı müşteriler, uzun süredir çekmecelerinde yığın hâline gelen şarj adaptörlerinin varlığından rahatsız. Endüstriye kendi çözümlerini geliştirmeleri için yeterince zaman verdik. Artık ortak bir şarj çözümü için harekete geçmenin zamanı geldi.”

Avrupa Birliği’nin yeni yasa teklifi, cihaz tarafındaki şarj girişine odaklanıyor. Ancak uzun vadede kablonun her iki tarafı için de uyumluluk sağlanması amaçlanıyor. Güç tedariği tarafının yıl bitmeden yapılacak bir revizyonla tasarıya eklenmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği tarafından hazırlanan bu yasa teklifine en büyük itirazın Apple’dan geleceğini tahmin etmek pek zor değil. Şirket, çok uzun süredir iPhone’larında ve iPad’lerinin büyük kısmında Lightning girişini kullanıyor. Avrupa Birliği’nin verilerine göre, 2018 itibarıyla birlik sınırlarında satılan telefonların yüzde 29’unda USB-C, yüzde 21’inde ise Lightning girişi bulunuyor. Yüzde 50’lik kısmında ise eski tip microUSB girişleri mevcut. Ancak aradan geçen üç yılda bu oranların USB-C cihazlar lehine geliştiğini tahmin etmek pek zor değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER