Manşetler

USB-C portlu iPhone hayalini bir mühendislik öğrencisi gerçeğe dönüştürüyor

usb-c iphone

Apple, yıllarca süren söylentilere rağmen henüz USB-C portlu bir iPhone çıkarmadı. Ancak bu, bir robotik mühendisliği öğrencisinin bir tane tasarlamasına engel oluşturmadı. Ken Pillonel adlı öğrenci iPhone X’un içine çalışan bir USB-C bağlantı noktası yerleştirdi ve telefonun Lightning yerine USB-C üzerinden şarj olmasını ve veri aktarmasını sağladı.

Pillonel, Apple Insider tarafından belirtildiği gibi, proje üzerinde boş zamanlarında aylarca çalıştı ve nihai hedefine olan USB-C portlu bir iPhone’a ulaşmak için çok sayıda USB-C ve Lightning kablosu harcadı. Pillonel, ilk olarak mayıs ayında bir iPhone pilinin USB-C bağlantı noktası üzerinden şarj edilmesini sağlayan basit bir prototip oluşturmuştu. Konsept kanıtı olarak nitelendirebileceğimiz donanım oldukça büyüktü ve bir iPhone’un içine sığmıyordu, bu yüzden bir sonraki aşama tüm kabloları çıkarıp onu cihazın içine sıkıştırmak olmuştu.

Pillonel, Apple’ın özel C94 konektörünün üzerinde tersine mühendislik yaparak bir iPhone’a uyan kendi esnek PCB tasarımını yarattı. Pillonel, yayınladığı son ön tanıtım videosunda esnek kabloyu ortaya çıkararak, USB-C’li iPhone X’un nasıl şarj edildiğini ve veri aktardığını gösterdi. Pillonel’in C94 konektörünü tersine mühendislikle nasıl değiştirdiğini ve özel PCB’sini telefonun içine nasıl yerleştirdiğini tam olarak ayrıntılarıyla anlatan tam bir video şu anda hazırlık aşamasında bulunuyor.

USB-C iPhone, Avrupa Birliği’nin akıllı telefon ve diğer elektronik üreticilerini cihazlarına ortak bir USB-C şarj bağlantı noktası takmaya zorlama planlarını duyurmasından sadece birkaç hafta sonra geldi. Apple, önümüzdeki birkaç yıl içinde USB-C’li bir iPhone çıkarmaya veya kablosuz şarja dayalı portsuz bir iPhone’u piyasaya sürmeye zorlanabilir.

USB-C iPhone tasarlayan Pillonel donanım tasarımı konusunda yetenekli bir öğrenci

Pillonel’in özel esnek geliştirdiği PCB’sinin ayrıntılarını, başkalarının da bu değişikliği deneyebilmesi için yayınlamayı planlayıp planlamadığı açık değil. Kendisi şu anda İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, EPFL’de robotik alanında yüksek lisans eğitimi alıyor. Daha önce yeteneklerini Samsung Galaxy Fold için bir araba tutucusunu değiştirmek için kullandı ve bir Xiaomi Mi Kablosuz Araç Şarj Cihazının Galaxy Fold ile çalışmasına izin vermek için 3D baskılı bir mod yayınladı.

İLGİLİ HABERLER