İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Camera İncelemesi

Samsung’un kasasını doldurmasını sağlayan en önemli gelir kalemi hiç şüphesiz akıllı telefonlar. Galaxy S III ve Galaxy Note II gibi cihazlar dünya çapında milyonlarca satıyor. Güney Koreli şirketin giriş ve orta seviyelere hitap eden farklı modelleri de mevcut ve hemen hemen hepsi hatırı sayılır satış rakamlarına oluşuyor. Öte yandan Samsung’un dijital fotoğraf makineleri tarafında da önemli işler yaptığını ve farklı özellikleriyle ilgi çeken modeller çıkardığını söyleyebiliriz. İşte şimdi karşımızda bu iki önemli iş kolunun kesişmesiyle ortaya çıkan bir ürün var: Galaxy Camera.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00010

Belki Android işletim sistemiyle çalışan bir cihaz olduğu içindir, Samsung bu cihazı Galaxy serisi altında sunmayı uygun gördü. Geçtiğimiz yaz tanıtıldığı IFA 2012’nin ilgi çekici cihazlarından bir olan Samsung Galaxy Camera, Güney Koreli şirketin bir süredir ön plana çıkarmaya çalıştığı akıllı kamera kavramının en önemli temsilcilerinden biri sayılabilir. Android işletim sistemiyle çalışması sayesinde bir akıllı telefondan alıştığımız kullanıcı deneyimi sunan cihaz sahip olduğu dahili Wi-Fi ve 3G desteği sayesinde de çekilen fotoğraf veya videoların herkesle anında paylaşılmasını mümkün kılıyor. Ayrıca fotoğraf makinesi tarafında da 16.3 megapiksel çözünürlük, 21x optik zum gibi yabana atılmayacak teknik özellikler barındırıyor. Pekiyi, kağıt üzerinde oldukça çekici görünen Samsung Galaxy Camera gerçekte nasıl bir performans ve kullanıcı deneyimi sunuyor. Cevaplar için yazının devamındaki incelememize bekliyoruz.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları

TasarımDonanımYazılımKameraMultimedyaPerformans ve BataryaSonuç

Galeri: Samsung Galaxy Camera
[nggallery id=1167]

Tasarım

Samsung Galaxy Camera mensubu olduğu kompakt dijital fotoğraf makineleri ailesinin hatırı sayılır büyüklüğe sahip modellerinden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Ürünün kutusunu açtığınızda karşınıza çıkacak olan nispeten büyük ürün sizi ilk etapta biraz şaşırtacaktır. Tabii ki, cihazın bu kadar büyük olmasına en büyük sebep arkasında bulunan 4.8 inç’lik devasa dokunmatik ekran. 128.7 x 70.8 x 19.1 mm.’lik boyutlara ve 300 gr. ağırlığa sahip olan makinenin ele iyi oturduğunu, çekim sırasında makineyi üst ve alt köşelerinden iki elin baş ve işaret parmaklarıyla tutup kullanmanın rahat olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, bu bahsettiğimiz sadece bir çekim şekli. Sağ tarafa konumlandırılan ve üzeri dokulu plastikle kaplı kabza yardımıyla makineyi sağlam bir şekilde kavramak ve rahat çekim yapmak da mümkün. Kabzanın sürtünmeli dokusu koca makinenin elden kaymasını engelliyor.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00001

Samsung Galaxy Camera’nın arkasında sadece 4.8 inç kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Tüm kontroller bu dokunmatik ekran üzerinden gerçekleştiriyor. Diğer kompakt dijital fotoğraf makinelerinde çeşitli tuşların ekranın sağına veya soluna yerleştirildiğini görürüz. Samsung Galaxy Camera’da böyle tuşlara veya kadranlara rastlamıyoruz. Cihaz tuş bakımından oldukça fakir. Üste bölüme çıktığımızda kabzanın bulunduğu tarafa deklanşör tuşu yerleştirilmiş. Bunun etrafındaysa yakınlaştırma halkası var. Sola doğru ilerlediğimizde sırasıyla mikrofon ve güç / ekran kilidi butonunu görüyoruz. İyice sola kaydığımızda dikdörtgen şeklinde bir yapı görüyoruz. Galaxy Camera’nın önden bakıldığında sağına gelen kenara yerleştirilmiş olan ve üzerinde flaş işareti bulunan tuşa bastığınızda buradan Xenon flaş çıkıyor. Karanlık veya loş ışıklı ortamlarda bu sayede daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Gerekmeyen durumlardaysa flaşı parmağınızla bastırıp kapatabilirsiniz.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00013

Sağ kenarda flaş butonunun yanı sıra hoparlörü de görüyoruz. Karşı kenara baktığımızdaysa 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, bir kapak arkasına gizlenmiş microUSB portu ve bilek kayışını bağlamak için kullanılan bir delik bulunuyor. Alt taraftaysa üç ayağın takılmasını sağlayan vida yuvası yer alıyor. Bunun dışında neredeyse alt bölümün yarısına yakın bölümünü kaplayan bir kapak var. Bu kapağı kaldırdığımızda karşımıza microSIM ve microSD kart yuvaları ve pil yer alıyor. Ayrıca bir de microHDMI portu bulunuyor. Samsung, sadece microHDMI portunun kullanıldığı durumlarda büyük kapağın gereksiz yere açık durmaması için microHDMI portuna karşılık gelecek şekilde küçük bir kapak daha yerleştirmiş.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00021

Samsung Galaxy Camera’nın önüne baktığımızdaysa lensin yarıya yakın bir alan kapladığını görüyoruz. Bu lensin sol üst köşesinde AF yardımcı ışığı, onun yanındaysa Samsung logosu yer alıyor. Kabzanın üzerine de bir Galaxy logosu yerleştirilmiş. Lens kapalıyken kamerayı alt bölümü temas edecek şekilde bir yüzeye koyduğunuzda, denge konusunda herhangi bir sorun olmaksızın düzgün bir şekilde duruyor. Ancak lens açıkken ağırlık merkezi öne doğru kaydığı için kameranın hafif öne doğru eğilmesi ve lensten destek alması durumu söz konusu.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00026

Lens kapalı ve Samsung Galaxy Camera fotoğraf veya video çekimi için değil de, fotoğraf veya video düzenleme ya da diğer Android uygulamaları için kullanılırken, ekranı ister yatay ister dikey konumda olacak şekilde kullanmanız mümkün. Tıpkı bir Android telefonunda olduğu gibi ekranın yönü sizin makineyi tutuşunuza göre ayarlanıyor. Ekran yataydayken en rahat tutuş sol el avuç içinin makinenin sağ alt köşesini desteklediği ve baş ile işaret parmağı dışındaki üç parmağın lensi kapattığı durum. Eğer sol eliniz bu hâldeyken kamerayı kullanan herhangi bir uygulamayı veya doğrudan kamera uygulamasını açarsanız, lensin birden açıldığını ve parmaklarınızı öne doğru ani bir şekilde ittiğini göreceksiniz. Aman, bu durumda lensi sakatlamamaya dikkat edin. Aslında dikey tutuşta da benzer bir durum söz konusu. Ancak dikey tutuş sırasında makineyi lens ile kabza arasındaki bölgeden kavrayarak kameranın parmaklarınız tarafından engellenmemesini sağlayabilirsiniz.

Donanım

Normalde bir fotoğraf makinesinin donanım bileşenleri için bir başlık açmayız. Ancak söz konusu Samsung Galaxy Camera gibi akıllı telefonlardan izler taşıyan bir cihaz olunca işler değişiyor. Samsung Android işletim sistemli bir fotoğraf makinesi geliştirirken bu ürünü daha da ilginç kılmak, Android deneyiminin mümkün olan en iyi derecede olması için donanım bileşenleri konusunda bir hayli cömert davranmış. Samsung Galaxy S III ve Galaxy Note II’de yer alan Exynos 4412 Quad işlemci Galaxy Camera’da da yer alıyor. Ancak bu dört çekirdekli işlemcinin saat frekansı Galaxy S III’te olduğu gibi 1.4 GHz olarak belirlenmiş. Bu işlemciye Mali-400MP grafik işlemci ve 1 GB RAM eşlik ediyor. Samsung Galaxy Camera’nın 4 GB’lık dahili belleği herhangi bir bellek kartı olmadığı durumda fotoğraf veya video çekmek için yeterli alan sunuyor. Tabii ki, mevcut olan microSD kart yuvası sayesinde daha fazla fotoğraf veya video çekme imkanı sunuluyor. Bu yuva 64 GB’ye kadar microSD bellek kartlarını destekliyor.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00023

Arkayı neredeyse tamamen kaplayan 4.8 inç, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü Super Clear LCD kapasitif dokunmatik ekranın görüntü kalitesi açısından fazlasıyla tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. 306 ppi’lik piksel yoğunluğu değerine sahip olan bu ekran çekilen fotoğraf ve videoların en güzel şekilde bu ekranda gösterilmesini sağlıyor. Galaxy Camera ile çekilen fotoğrafların bilgisayara aktarılması yerine genellikle makinede kalacağını düşünecek olursak ekranın bu nitelikleri taşıması, çekilen fotoğrafları keskin, parlak ve canlı göstermesi önemli. Ayrıca ekranın büyük tutulması da yine çekilen fotoğraf ve videoları göze daha hoş gelecek şekilde gösterecektir. Ekran dışarıda, güneş ışığı altında da rahat bir görüş, çekim için olumlu bir ortam sunuyor. Öte yandan ekranın tepkiselliği de iyi, bu sadece Android işletim sisteminin değil, kamera arayüzünün de düzgün şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor.

Samsung Galaxy Camera kablosuz bağlantı tarafında da bir akıllı telefon veya tableti aratmıyor. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi bağlantı seçeneklerini artık dijital fotoğraf makinelerinde görmeye başladık. Ancak Galaxy Camera gibi microSIM kart yuvası taşıyan, böylelikle hücresel şebekelere bağlanabilen pek makine yok. SIM kart sayesinde Samsung Galaxy Camera’yı internete 3G üzerinden bağlamak; böylelikle hücresel şebekenin çektiği ve veri iletişimine izin verdiği her yerde çekilen fotoğraf ve videoları paylaşmak mümkün oluyor. HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 mobil geniş bant desteği paylaşımın çok hızlı şekilde yapılmasını sağlıyor. Veri bağlantısının dışında hücresel şebeke desteği işe yaramıyor, yani fotoğraf makinesiyle telefon görüşmesi yapılamıyor. Aslında Samsung istese bunu da koyardı, ancak hem amacın dışına çıkmak hem de pil ömrü konusundaki endişeler nedeniyle bundan uzak durulduğunu düşünüyoruz.

Yazılım

Samsung’un Smart Camera serisi altında bulunan, Wi-Fi ve Bluetooth destekli fotoğraf makinelerinde de diğer cihazlardan farklı özelliklere sahip kullanıcı arayüzleri bulunuyordu. Bunlar kullanışlı sayılır, ancak alışılmamış arayüzler oldukları için uyum süreci biraz zaman alabilir. Galaxy Camera’daysa Android 4.1 Jelly Bean yüklü geliyor. Eğer hâli hazırda bir Android cihazı kullanıyorsanız, daha baştan bu makineyi rahat bir şekilde kullanabilirsiniz demektir.  Android ve bunun üzerinde gelen TouchWiz kullanıcı arayüzüyle Samsung Galaxy Camera’nın Galaxy serisi altındaki diğer cihazlardan deneyim açısından hiçbir farkı yok. Öyle ki, cihaza sadece ekranı görecek şekilde baksanız, önünün farkına varmasanız; onun bir akıllı telefon veya taşınabilir multimedya cihazı olduğunu düşünebilirsiniz.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00024

Samsung Galaxy Camera’da Android telefonlarından alıştığımız uygulamalar ve bileşenler mevcut. Samsung başlangıç ekranını bir fotoğraf makinesine yakışacak şekilde kamera veya fotoğraf ve video galerileriyle ilgili bileşenler ve uygulama kısayollarıyla donatmış. Örneğin akıllı çekim modlarını daha kamera kapalıyken seçip anında o mod ile kamerayı başlatmayı mümkün kılan bir bileşen var. Facebook resimlerini galeri şeklinde görmeyi sağlayan Sosyal görünüm bileşeni ve kamerayla çekilen fotoğraflarda başlangıç ekranında gezinmeye izin veren kamera bileşenlerini de unutmayalım. Başlangıç ekranı varsayılanda üç sayfa olarak geliyor, ancak bunun sayısını yediye kadar artırmanız mümkün.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00001

Samsung Galaxy serisi akıllı telefonlarda telefon uygulamasına ait kısayolu başlangıç ekranının alt bölümünde yer alan hızlı başlatma çubuğunda sabit şekilde görürüz. Galaxy Camera’da telefon özelliği yok; ancak burada da tıpkı telefonlarda olduğu gibi temel nitelikte bir işlev var, o da kamera. Ve Samsung, Galaxy Camera’da telefon uygulamasının kısayolunun boşalttığı alanı kamera uygulamasının kısayoluyla doldurmuş. Kamera kısayolu sayesinde ana ekrandayken kamerayı hemen başlatabilir, çekim işlemine geçebilirsiniz. Öte yandan deklanşör tuşuna basarak da hemen kamera uygulamasına zıplayabilir ve anında fotoğraf veya video çekebilirsiniz.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00003

Uygulama menüsüne baktığımızda telefonlardan veya tabletlerden alıştığımız gibi Gmail, Google+, Google Haritalar gibi çeşitli Google servislerine ait Android uygulamalarını yüklü şekilde görüyoruz. Ayrıca varsayılan internet tarayıcısı veya Chrome sayesinde 4.8 inç ekran sayesinde internette rahatlıkla gezinebilirsiniz. Yine Gmail uygulaması veya dahili e-posta uygulamasını kullanarak gelen e-postalarınızı kontrol edebilir, yeni iletiler gönderebilir veya çektiğiniz fotoğraf veya videoları iletilere iliştirerek gönderebilirsiniz. Öte yandan Samsung’un çeşitli uygulamaları da Galaxy Camera’da yüklü şekilde geliyor. Bunların arasında sesli asistan S Voice de bulunuyor. Samsung Smart Sinema adlı film ve dizi izleme uygulaması, Twitter ve Facebook uygulamaları da Galaxy Camera üzerinde geliyor. İsterseniz Google Play Store üzerinden de dilediğiniz Android uygulamasını fotoğraf makinesine indirebilir, dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00006

Samsung Galaxy Camera amaca uygun şekilde çeşitli fotoğraf veya video odaklı uygulamaları da bünyesinde önceden yüklenmiş şekilde barındırıyor. Instagram bunların başında geliyor. Yoğun şekilde fotoğraf paylaşımının yapıldığı Instagram üzerinde Galaxy Camera ile çekmiş olduğunuz fotoğrafları hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz. Herhangi bir mobil cihaza aktarmaya gerek yok, üstelik Galaxy Camera’nın dahili 3G desteği de her an her yerde paylaşma fırsatı sunuyor. Üstelik Samsung Instagram desteğini biraz daha öteye taşımış; galeri uygulaması üzerinden görüntülenen fotoğrafları Instagram’da hızlı şekilde paylaşmayı sağlayan bir Instagram butonu da bulunuyor.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00007

Samsung Instagram dışında Paper Artist ve Fotoğraf Sihirbazı gibi iki uygulamayı da yüklemiş. Paper Artist cihazın belleğinde veya SD kartta bulunan fotoğrafları veya o an kamera ile çekilen fotoğrafları tükenmez kalem, sulu boya, yanık, kurabiye gibi farklı efektleri kullanarak karikatürize edebilirsiniz. Ortaya oldukça ilginç ve eğlenceli işler çıkacağı gerçek.

Kamera

Nihayet geldik Samsung Galaxy Camera’nın temeli olan kameraya. Android işletim sistemi, 4.8 inç ekran, dört çekirdekli işlemci gibi niteliklerle mobil cihazlarla boy ölçüşen Samsung Galaxy Camera sahip olduğu kamera unsurlarıyla aynı kategoride yer aldığı basçek fotoğraf makineleriyle boy ölçüşebilecek nitelikte. 16.3 megapiksel CMOS sensörlü, otomatik odaklı ve 21x optik zumlu, 23 mm. geniş açılı lensli kamera coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak odaklama, yüz ve gülümseme algılama gibi niteliklere de sahip. Ayrıca optik görüntü stabilizasyon özelliği sayesinde hem fotoğraf hem de video çekimlerinde titremelerin etkisi azaltılıyor.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00014

Samsung Galaxy Camera’yı kapalı durumdayken güç butonuna basıp açtığınızda kamera uygulaması karşınıza çıkan arayüz. Böylelikle anında fotoğraf veya video çekmeye başlayabilirsiniz. Android arayüzünden kamera uygulamasının kısayoluna dokunarak veya kamera açıkken deklanşör tuşuna basarak da kamera uygulamasını açabilirsiniz. Kamera uygulaması sade ve kolay kullanılabilir bir tasarımla geliyor. Ekranın sol üst köşesindeki ev ikonu Android’in başlangıç ekranına dönmeyi sağlıyor. Ekranın sağ kenarına yerleştirilmiş fotoğraf ve video çekim tuşları hızlı bir şekilde çekim yapmaya başlamayı sağlarken bir kadran görünümündeki mod tuşu da Otomatik, Akıllı veya Uzman modları arasında seçim yapma fırsatı sunuyor.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00010

Otomatik modda tüm ayarlar ortamın ışık koşullarına ve nesneye göre duruma bağlı olarak Galaxy Camera tarafından yapılıyor. Size sadece deklanşöre basıp çekim yapmak kalıyor. Akıllı modların içindeyse Art arda çekim, En iyi yüz, Manzara, Güzel yüz, Işık izi, Havaifişek, Şelale, Gece, Gün batımı gibi özel koşullarda daha iyi sonuçlar verecek şekilde çekim yapmayı sağlayan modlar bulunuyor. Bazı modları kullanırken en iyi sonucu almak, en iyi fotoğrafı yakalamak için tripod kullanmak veya makineyi oynatmayacak şekilde bir yüzeye koymak gerekebilir. Akıllı modlar içinde Panoramik fotoğraf modu da yer alıyor. Samsung Galaxy akıllı telefonlarında ve tabletlerinde gördüğümüze benzer bir panorama yöntemi kullanılmış. Böylelikle birleştirme noktalarını farketmenin bir hayli zor olduğu, göze hoş gelen panoramik fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00011

Otomatik ve akıllı modların dışında kendi ayarlarını yapıp fotoğraf çekmeyi sevenler için de Uzman mod bulunuyor. Samsung, Uzman mod için bir fotoğraf makinesi lensine benzeyen özel bir arayüz tasarımı kullanmış. Ekranın yarısından fazlasını kapsayan bir dijital kadran üzerinden parmaklarınızı kullanarak ISO, poz süresi, parlaklık gibi ayarları elle yapabilirsiniz. Üstelik uzman modu kullanacak kadar uzman olmayan, yine de bu moddan yararlanmak isteyenler için söz konusu ayarların neye yaradığını açıklayan küçük bilgilendirme kutuları da arayüze eklenmiş. Uzman mod altında manuel, program, diyafram önceliği, deklanşör öncelği gibi özel modlar yer alıyor. Bu arada belirlediğiniz ayarların özetini çekim yaptığınız ekranda bir çubuk üzerinde toplu olarak görebilirsiniz. Samsung Uzman mod kullanılırken ayarların rahatlıkla yapılması için kullanıcı arayüzü objelerini mümkün olduğu kadar büyük boyutlu tutmuş. Aslında 4.8 inç ekran da buna yeteri kadar izin veriyor. Yine de, elle ayar yapmak fiziksel kontroller varolduğunda daha hızlı şekilde yapılıyor, ekrana bir veya birkaç kez dokunup ayar yapmak herkesin hoşuna gitmeyebilir.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00009

Bu arada kamera arayüzünde ekranın alt bölümünde yer alan yukarı yönlü ok işaretine dokunduğunuzda da karşınıza çeşitli efekt seçenekleri çıkacak. Siyah beyaz, negatif, eski foto, sepya gibi klasik efektlerin yanı sıra komik, nostaljik, gotik kara film gibi değişik efektler de bulunuyor. Efektlerin dışında Samsung Galaxy Camera’nın kamera uygulaması sesli komutlarla çekim yapma fırsatı da bulunuyor. Bu sayede cihazı titretmemeniz bile gereken hassas durumlarda kameraya seslenerek çekim yapılmasını sağlayabilirsiniz. Kamera arayüzünde sol üst köşede yer alan hızlı ayarlar arasında sesli komutları açmaya yarayan bir ikon bulunuyor. Her ne kadar cihaz arayüzü Türkçe olsa da komutlar İngilizce olarak çalışıyor gibi görünüyor. “Shoot” veya “Cheese” komutlarıyla fotoğraf çekmeyi başardık, ancak “Record video” komutumuz Galaxy Camera’nın video çekimine başlamasını sağlayamadı.

samsung-galaxy-camera-fotograflar-00048

Samsung Galaxy Camera ile yaptığımız çekimlerde elde ettiğimiz sonuçlar karışık. Işık koşulları optimum düzeyde olduğunda, yani ışık şiddeti ne çok az ne de çok fazla olduğunda bu makineyle düzgün fotoğraflar yakalamak mümkün. Eğer güneş ışığı fazlaysa, diyelim ki öğle vakti çekim yapıyorsanız, yaptığınız çekimlerde hafif granülleşme görmeye başlayabilirsiniz. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde gürültü etkisi bir hayli düşük, yalnızca ışığın saçılma yaptığı yerlerde gürültüye rastlanıyor. Renk üretimi konusunda da Samsung Galaxy Camera fena sayılmaz. Işık şiddetinin düşük olduğu bazı ortamlarda renklerde hafif solgunlaşma görülebiliyor, ancak genelde canlı ve gerçeğe yakın renklerde fotoğrafların üretildiğini söylemek yanlış olmaz. Akıllı modlar arasında yer alan Zengin ton modunu ya da teknik adıyla HDR modunu kullanarak renkler açısından biraz daha doyurucu, parlak fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

samsung-galaxy-camera-fotograflar-00067

Çektiğiniz fotoğraflara Galaxy Camera’nın veya aktarım yaptığınız bilgisayarın ekranında genel görünümde bakarken karşınızda gayet keskin ve net fotoğraflar görebilirsiniz. Bu fotoğrafları sosyal medyada paylaştığınızda veya A6 kağıda bastığınızda da kalite açısından herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak fotoğraflara yakınlaştırma yaptığınızda, yakınlaştırma seviyesini artırdıkça detayların kaybolduğunu göreceksiniz. Çektiğimiz birkaç fotoğraf üzerinde yüzde 100 yakınlaştırma yaptık, bu seviyeye geldikçe görüntülerin pürüzsüzleşmeye başladığını, detayların kaybolduğunu gözlemledik. Bunu da dile getirmekte fayda var.

samsung-galaxy-camera-fotograflar-00018

Daha önce incelediğimiz Samsung WB850F Smart Camera’nın en çok hoşumuza giden özelliklerinden bir tanesi sahip olduğu yüksek zumu sayesinde oldukça iyi yakınlaştırma yapmasıydı. Benzer yetenek Samsung Galaxy Camera’da da bulunuyor. 21x optik zum sayesinde bulunduğunuz noktadan onlarca metre uzaktaki nesneleri sanki çok yakınınızdaymış gibi fotoğraflayabilirsiniz. Optik zum kullanıldığı için görüntü kalitesine de olumsuz bir etki söz konusu değil. Optik görüntü dengeleme sistemi sayesinde de uzaktaki nesneleri çekerken el titremesinin yaratabileceği bulanıklığın da mümkün olduğu kadar önüne geçiliyor. Galeride de görebileceğiniz gibi Galaxy Camera sayesinde havadaki uçağı bile detaylarını seçebilecek şekilde fotoğraflamak mümkün oluyor.

Galeri: Samsung Galaxy Camera ile Çekilen Fotoğraflar
[nggallery id=1168]

Samsung Galaxy Camera saniyede 30 kare hızında 1080p, 720p veya QVGA (320 x 240) videolar çekebiliyor. Ayrıca Uzman mod içerisinde saniyede 60 kare hızında 720p, VGA ve saniyede 30 kare hızında VGA fotoğraf çekim modları da yer alıyor. İlgimizi genel olarak 1080p videolar üzerine yoğunlaştırdık. Zaten inceleme içerisinde örnek olarak böyle bir video göreceksiniz. Galaxy Camera ile çekilen 1080p videoların kalitesi için fotoğrafta belirttiğimiz parlaklık, canlılık ve renk ile ilgili hususlar geçerli. Çekim esnasında zum yaptığımızda odaklamanın yapılmadığını gözlemlediğimiz durumlar oldu. Aklımıza video çekimi esnasında otomatik odaklamanın yapılmasını sağlayan ayarın kapalı olabileceği geldi, ancak böyle bir ayara rastlamadık. Ortam seslerinin kaydı net ve kaliteli şekilde yapılıyor, ancak dışarıda, rüzgarlı havalarda yapacağınız çekimlerde rüzgarın sesi çekimde bir hayli baskın olabilir, bu konuda uyarmalıyız. Optik görüntü stabilizasyonu belirli bir seviyede işe yarıyor, çekilen videolarda hafif titremeler görmekle birlikte bunun rahatsız edici düzeyde olmadığını söylemeliyiz.

Video: Samsung Galaxy Camera ile 1080p Örnek Video

Samsung Galaxy Camera’da bir de Ağır çekim modu var. Bu modu aktif hâle getirdiğinizde 768 x 512 çözünürlükte ve saniyede 120 kare hızında video çekimi yapabilirsiniz. Bu mod size genellikle futbol karşılaşmalarında gördüğümüz ağır çekim tekrarlara benzeyen videolar oluşturma fırsatı sunuyor. Çekilen videolarda ses yok, sadece görüntü var. Örnek videoda Ağır çekim modunun ne gibi sonuçlar verdiğini görebilirsiniz. Otobandan vızır vızır geçen araçlar Ağır çekimle kaydedilen videoda sanki yavaş akan bir trafikte ilerler gibi görünüyor. Ağır çekim moduyla oldukça eğlenceli işler ortaya çıkarmak mümkün.

Video: Samsung Galaxy Camera ile Ağır çekim Modunda Örnek Video

Multimedya

Samsung Galaxy Camera’nın 4.8 inç 720p ekranı sadece makine ile çektiğiniz videoları izleme fırsatı sunmuyor. Dahili belleğe veya SD karta yükleyeceğiniz videoları Galaxy Camera’nın büyük ekranı üzerinden izleyebilirsiniz. Samsung Galaxy serisi cihazlarındaki sağlam multimedya desteğini Galaxy Camera’da da aynen görüyoruz. Video tarafında MP4, DivX, XviD, WMV, H.264, H.263 gibi formatlar destekleniyor. Cihazda yüklü gelen video oynatıcı uygulaması format konusunda pek sıkıntı yaşamıyor. Cihazdaki dört çekirdekli Exynos 4 Quad yongaset de video oynatma konusunda bir hayli başarılı. Cihaza yüklediğimiz 1080p çözünürlüklü MKV videoyu herhangi bir kesinti veya duraklama olmaksızın oynatmayı başardık. Yalnız, ses kodlayıcısının eksik olması nedeniyle ses çıkışı alamamak gibi bir problem oldu. Daha geniş bir video oynatma desteği için Google Play Store’un yardımına başvurabilirsiniz.

Müzik tarafında da farklı bir durum yok. MP3, WAV, eAAC+, AC3, FLAC gibi ses formatları destekleniyor. Yüklü gelen Müzik uygulaması cihazın dahili belleğinde veya SD kartta bulunan müzik dosyalarını otomatik olarak bulup kütüphaneye ekliyor. Makinede yer alan dahili hoparlörün ses çıkışı bir hayli iyi. Bu da makine üzerinden çaldığınız şarkıların bulunduğunuz ortamda rahatlıkla duyulmasını sağlıyor. 3.5 mm.’lik kulaklık jakına uygun bir kulaklık takarak da müzik keyfini yaşayabilirsiniz.

Performans ve Batarya

Donanım bölümünde de belirttiğimiz gibi Samsung, Galaxy Camera’yı donanım bileşenleri bakımından Galaxy S III ve Galaxy Note II gibi üst sınıf cihazlarından ayrı tutmamış, onlarda ne varsa Galaxy Camera’ya da eklemiş. 1.4 GHz hızında çalışan Exynos 4 Quad işlemci, Mali400 GPU ve 1 GB RAM gibi bir paket performans konusunda oldukça tatmin edici bir grafik ortaya koyuyor. Elimizdeki test ürünü olduğu için ufak tefek takılmalar olabiliyor, ancak böyle durumların şu anda piyasada satılmakta olan final ürünlerde yer almadığını düşünüyoruz. Bunun dışında Galaxy Camera’nın Android kullanıcı arayüzünde gezinme, uygulamaları açma ve kullanma, kamera uygulamasının ayarlarını dokunmatik ekran üzerinden hızlıca yapma, fotoğraf veya video çekimini seri şekilde gerçekleştirme konusunda iyi olduğunu söyleyebiliriz. Android cihazları için kullandığımız klasik benchmark testlerinde Galaxy Camera şu anda piyasada yer alan üst sınıf Android cihazlarıyla karşılaştırılabilir bir performans sergiliyor.

AnTuTu Quadrant SunSpider Benchmark
Samsung Galaxy Camera (Android 4.1) 15291 5797 1190.7 ms +/- %0.5
Samsung Galaxy Note II (Android 4.1) 13657 6094 1027.5 ms +/- %0.6
HTC One X+ (Android 4.1) 15523 7533 1012.6 ms +/- %0.9
HTC One X (Android 4.0) Veri yok 4544 2313.8 ms +/- %1.7
iPhone 5 Veri yok Veri yok 960.1 ms +/- %1.0
Nokia Lumia 920 Veri yok Veri yok 922.6 ms +/- %0.7

Samsung Galaxy Camera sahip olduğu internet tarayıcısıyla web’de gezinmeyi de sağlıyor. 4.8 inç 720p ekranın web sitelerini görüntüleme konusunda oldukça uygun bir ortam sağladığını belirtmek gerek. İnternet tarayıcısının performansı da tatmin edici seviyede. Yakınlaştırma, kaydırma, ölçekleme gibi işlemler seri şekilde yapılıyor. Yukarıdaki tabloda da gördüğünüz gibi Sunspider testinde Galaxy Camera’nın elde ettiği sonuç hiç de fena sayılmaz.

samsung-galaxy-camera-ekran-goruntuleri-00002

Samsung Galaxy Camera’da 1650 mAh kapasiteli lityum iyon batarya yer alıyor. Dijital fotoğraf makinelerinde batarya ömrü genellikle çekim sayısına göre verilir, ancak Galaxy Camera Android işletim sistemi sayesinde çekim dışında işler için de kullanılabildiğinden kriterler biraz değişiyor, akıllı telefon veya tabletlerdeki gibi bir saptama yapılıyor. Samsung’un belirttiği katalog değerlerine göre Galaxy Camera 280 saate kadar bekleme ve 4.5 saate kadar kullanım ömrü sunuyor. Gerçekteki duruma baktığımızda Galaxy Camera’nın fotoğraf çekme, düzenleme, Facebook veya Dropbox gibi ortamlara yükleme yapma gibi bir kullanım senaryosu dahilinde 3-3.5 saatlik bir pilde kullanım imkanı sunduğu söylenebilir. Bu arada 3G şebekesine bağlı şekilde kullanım pil ömrünün doğal olarak biraz daha çabuk bitmesine neden olabilir. Eğer makinenin şarjı sizin için önemli olacaksa, her türlü veri bağlantısını kapatıp sadece gerektiği durumlarda kamera uygulamasını kullanmak pil ömrünü biraz daha uzatacaktır. Ayrıca ekran parlaklığını azaltmak da yardımcı olabilir, çünkü Pil uygulamasına baktığımızda ekranın pil tüketimi konusunda bir hayli savurgan olduğunu görüyoruz.

Sonuç

Samsung mobil cihaz ve akıllı kamera alanlarında yaptığı ilgi çekici işleri bir araya getirmiş ve ortaya Samsung Galaxy Camera gibi gerçekten merak uyandıran bir cihaz çıkmış. Galaxy Camera şimdiye kadar gördüğümüz ilk ve tek Android işletim sistemli dijital fotoğraf makinesi değil; ancak Samsung’un Android ekosistemindeki deneyimi ve popülaritesi devreye girince işler değişiyor; ürün daha fazla dikkat çekiyor. Bu nedenle Samsung Galaxy Camera ilk kez karşımıza çıktığı IFA 2012’den beri merak edilen, ilgiyle izlenen bir ürün oldu.

samsung-galaxy-camera-inceleme-00012

Samsung Galaxy Camera artılarla eksileri bir arada bulunduran, insanın kafasını gerçekten karıştıran bir ürün. Türkiye’de yaklaşık 1700 TL’ye satılan bu ürün fotoğraf ve video kalitesi açısından kendisiyle aynı fiyatta satılan fotoğraf makinelerinden daha düşük bir performans çiziyor. Bu fiyata daha iyi çekim performansı sunan üst sınıf kompakt dijital fotoğraf makineleri, ayrıca yarı profesyonel makineler bulmak mümkün.

Ancak Galaxy Camera’nın sunduğu kullanıcı deneyimi gerçekten insanın ilgisini çekiyor. Bir kere Galaxy Camera’yı Android barındırması nedeniyle sadece mobil cihazlarla karşılaştırıyor olsak, en iyi kamerayı barındırdığını söyleyebiliriz. Çoğu akıllı telefondan daha iyi ve kaliteli fotoğrafların çekilmesini sağlıyor. Sahip olduğu Wi-Fi ve 3G desteği sayesinde hareket hâlindeyken fotoğraf veya videoları paylaşmaya izin veriyor. Çekilen fotoğraflar veya videolar herhangi bir bilgisayara veya mobil cihaza aktarma gereksinimi olmaksızın doğrudan makine üzerinde en iyi şekilde düzenlenebiliyor. Bunların dışında Samsung Galaxy Camera bir mobil cihazdan beklenen her türlü işlevi, telefon görüşmeleri dışında yerine getiriyor. Aslında şu hâliyle Samsung Galaxy Camera tam donanımlı bir taşınabilir multimedya cihazı özelliği taşıyor. Fotoğraf veya video çekmenin dışında her türlü Android uygulamasından, oyundan veya internet tarayıcısından, sahip olduğu üstün donanım sayesinde en iyi şekilde yararlanma fırsatı sunuyor.

Yukarıda dile getirdiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak karar vermek size kalmış. Samsung Galaxy Camera’yı seçip onun için hatırı sayılır bir yatırım yapmadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyin, artıları ve eksileri sıralayın ve buna göre atacağınız adımı belirleyin.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER