İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A7 (2017) İncelemesi

samsung galaxy a7 2017 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Üst segment akıllı telefonların fiyatlarının 3500 TL’nin üstüne çıkmaya başlaması nedeniyle tüketiciler ilgilerini giderek daha alt fiyat segmentlerine yöneltmeye başladılar. Neyse ki, pazarda seçenek çok. 2000 TL seviyesinin etrafında, hem tasarım hem de teknik özellikler bakımından kullanıcıları fazlasıyla tatmin edecek, her ne kadar üst sınıf telefon deneyimini tam olarak yansıtmasa da, onlardan birtakım izler taşıyan birçok seçeneği görmek mümkün. Samsung da Galaxy A serisiyle, “orta-üst” olarak nitelendirebileceğimiz bu segmentte iddialı biçimde yer alıyor. Geçen yıllarda tüketicilerin epey ilgisini çeken Galaxy A’nın 2017 model seçenekleri bu yılın başlarından itibaren piyasaya yer almaya başladı. Samsung Galaxy A7 (2017) ise bu serinin şu anki en büyük ekranlı, en üst seviye modeli olma özelliğini taşıyor. Bir süredir deneyimlediğimiz bu telefonla ilgili detayları Samsung Galaxy A7 2017 inceleme yazısında paylaşıyoruz.

Samsung Galaxy A7 2017 inceleme: Tasarım

samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-2samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-33samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-5samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-38Galaxy A serisinin üyeleri her zaman amiral gemisi niteliğindeki Galaxy S ve Note serilerinden izler taşımıştır. Bu yıl da gelenek bozulmuyor. Elimizdeki siyah renkli Galaxy A7 (2017), geçen yaz test için elimize gelen birinci parti Galaxy Note 7’ye epey benziyor. Önü ve arkası Gorilla Glass ekran camıyla kaplı olan telefonun kenarları da siyah renkli metal çerçeveyle sarılıyor. Simsiyah görünüm Galaxy A7 (2017)’yi epey çekici hâle getiriyor ve bir üst sınıf telefon sahibi olmanın hissini sonuna kadar yaşatıyor.5.7 inç ekranıyla A7 (2017) küçük bir telefon değil. Ekranın üst ve alt kenarlarının alanı da az sayılmaz. Neyse ki, uzun kenarların tarafındaki çerçeveler yeterince ince tutulmuş. Arka yüzeyin kenarlara doğru hafif kavis yapması, ince profili ve sözünü ettiğimiz dar kenar çerçeveleri sayesinde Galaxy A7 (2017)’yi büyük ekranlı çoğu telefona göre daha rahat şekilde tutmak ve kullanmak mümkün oluyor. Tıpkı S7 ve Note 7 modellerindeki gibi, cam yüzeyin sürtünmesi az değil, bu da telefonun kullanırken elden kayıp gitmesinin önüne geçiyor, rahat tutuş için yeterli sürtünme sağlanıyor.

Telefonun alt kenarında USB-C portu, 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon bulunurken üst kenarda microSD kart yuvası ve ikinci mikrofon mevcut. Bu arada dikkatli şekilde baktığınızda üst ve alt kenarlardaki anten çizgilerini fark edebilirsiniz. Sol kenarda ses tuşları ve nanoSIM kart yuvası bulunuyor. Çift SIM kart destekli modellerde üstteki microSD kart yuvasının yanında ikinci SIM kart için bir yuva bulunuyor. Ancak elimizdeki gibi tek hat destekli modellerde bu alan devre dışı bırakılıyor.

Sağ kenardaki güç butonu, diğer Galaxy telefonları gibi rahatlıkla erişilebilecek bir yerde bulunuyor. Bu tuşun hemen üstünde ise hoparlörü görüyoruz. Geçen yıl çıkan Galaxy A8 (2016) modelinde de hoparlörün bu şekilde konumlandırıldığını görmüştük. Samsung bu formülü 2017 model telefonlarda da uygulamaya devam ediyor. Her ne kadar sıra dışı bir yerleşim olsa da, hoparlörün buraya yerleştirilmesi özellikle A7 (2017) yatay şekilde tutulup oyun oynanırken veya film izlenirken hoparlörün çıkışının kapanmamasını, ses şiddetinin etkilenmemesini sağlıyor.

Ön yüze baktığımızda 5.7 inç ekranın altında parmak izi sensörünün entegre edildiği ana ekran butonunu görüyoruz. Bunun solunda çoklu görev, sağında ise geri tuşu yer alıyor. Ekranın üstünde ise ahize hoparlörü, 16 megapiksel kamera, sensörler bulunuyor. Arkadaki 16 megapiksel kamera dışa doğru hiç çıkıntı yapmamasıyla memnun edecektir. Bu sayede masa ve benzeri bir yüzey üstünde kararlı şekilde, bir kenarına dokunulduğunda oynamadan duracaktır. Kameranın hemen yanında ise flaş bulunuyor. A7 (2017)’nin pili sabit, kullanıcı tarafından değiştirilemiyor.Metal ve camın birleşiminden oluşan Samsung Galaxy A7 (2017) genel olarak sağlam bir telefon. Dikkatli baktığınızda ön veya arka camda ufak tefek, ipince çizikler görebilirsiniz, ancak genel olarak çizikler ve aşınmaların fazla dikkat çekmediği bir kasa karşımızda duruyor. Siyah renkli metal çerçeve de meydana gelen aşınmaları kolay göstermiyor. Samsung sadece dış yüzeyi siyaha boyamakla kalmamış, siyah renge malzemenin bütününde yer vermiş. Bu da metal gövdede meydana gelecek çizik veya aşınmaları epey gizliyor.

Suya ve toza dayanıklılık, bu yılın Galaxy A serisi modelleriyle birlikte standart hâlini alıyor. Galaxy A7 (2017) de IP68 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Yani 1 metre derinlikteki suda yarım saat boyunca başına hiçbir şey gelmeden durabiliyor. Suya dayanıklılık artık aranan bir özellik hâline gelmeye başladı ve büyük rahatlık sunuyor. Deniz veya havuz kenarında telefonu gönül rahatlığıyla kullanmayı sağlarken, telefon kirlendiğinde suyla yıkamak, kurulamak ve sonra kullanmaya devam etmek gibi bir durum da söz konusu oluyor. Tabii ki, bu dediğimizi yaparken dikkatli davranmanızda fayda var.

Samsung Galaxy A7 2017 inceleme: Donanım ve Performans

samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-7samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-8 samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-17 samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-19samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-18 Galaxy A7 (2017)’nin 5.7 inç ekranı 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Bu çözünürlüğün yeterli keskinliği ve netliği sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik nispeten daha düşük çözünürlük pil ömrü konusunda da önemli artılar sunuyor. Ne var ki, Super AMOLED ekran kalite bakımından daha üst segment Galaxy telefonlarında gördüğümüz ekranların biraz gerisinde kalıyor. Özellikle söz konusu görüş açısı olduğunda… Ekranı çevirdiğinizde renklerin mavi tonlara doğru kaymaya başladığını, renk sıcaklığının azaldığını rahatlıkla fark edebilirsiniz.

A7 2017’nin Ekran modunu, ekran ayarları içinden ayarlamak mümkün. Saptanmış olarak seçilmiş şekilde gelen “Uyarlanabilir ekran” modu en makul seçim gibi görünüyor. Bu ayarda ekranın renk sıcaklık dengesi otomatik olarak ayarlanıyor, renk sıcaklığı çok yüksek seviyelere çıkmıyor. Temel, AMOLED sinema ve AMOLED foto modlarında ise ekran sıcaklığı yükseliyor, beyazlar sarılaşmaya başlıyor. Öte yandan arzu ettiğiniz takdirde, Renk dengesi ayarı üzerinden mavi, yeşil ve kırmızı renk ayarlarını dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.

Geçen yıl ilk kez Galaxy S7 ile birlikte gelen, Note 7 ile biraz daha geliştirilmiş olan Always On Display özelliği Galaxy A7 (2017)’de de mevcut. Super AMOLED ekranın nimetlerinden faydalanan bu özellik sayesinde, ekran kapalı olsa bile saat, tarih, pil durumu, gelen bildirimlere dair ikonlar gibi içerikleri ekranda her zaman görebilir, ekranı açmadan saati veya gelen bildirimleri, pil durmunu sürekli takip edebilirsiniz. Saat ve tarihin yanı sıra takvim veya görüntü gösterimini de bu sürekli açık ekranda yapabilirsiniz.

Samsung Galaxy A7 (2017)’de yeni bir orta seviye işlemci kullanıyor ve bu işlemci selefine göre yüzde 36 daha yüksek güç verimliliği barındırıyor. Exynos 7880 işlemci, sekiz adet Cortex A53 çekirdeğine sahip, 14 nm FinFET üretim sürecini temel alıyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Bu dahili hafızanın yaklaşık 24 GB kadarı kullanıcılara açık oluyor. Daha fazla alan isterseniz, 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvasını değerlendirebilirsiniz.

Galaxy A7 (2017) benchmark testlerinde gerçekten de ortalama performans çiziyor. AnTuTu benchmark testinde 60000 civarında sonuç veriyor ve bu şekilde ortalamalarda yer alıyor. Gerçek hayattaki performans da bu durumu yansıtıyor. Telefon genel olarak hızlı, Samsung’un özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü genel olarak düzgün ve akıcı şekilde gezmeye imkan tanıyor. Oyun konusundaki performansı da hiç fena sayılmaz.

Kablosuz bağlantı tarafında Kategori 6 LTE desteğini görüyoruz. Bu da saniyede 300 Mbit hızında indirme ve 50 Mbit yükleme hızlarına teorik olarak çıkılabileceği anlamına geliyor. Bunun yanı sıra telefon Türk Telekom’un Wi-Fi ve 4.5G’yi birleştirerek hız artışı sağlayan GİGA 4.5G servisini de destekliyor. Eğer Galaxy A7 (2017)’yi bir Türk Telekom hattıyla kullanıp söz konusu servisi şebeke üzerinden etkinleştirirseniz, ayarlar içinde GİGA 4.5G seçeneğini de göreceksiniz.

Galaxy A7 (2017) ile gerçekleştirilen telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesi gayet net ve berrak şekilde geliyor. Var olan iki mikrofon da sizin sesinizin karşı tarafa gayet güçlü ve ortam gürültüsünden arındırılmış şekilde gelmesini sağlıyor. Ancak telefonun yakınlık sensörü iyi performans göstermiyor, bu da telefon görüşmeleri sırasında ekranın açılmasını ve başınızın ekranın herhangi bir noktasına temas ederek bir komutu istemeden girmesine neden oluyor. A7 (2017) ile telefon görüşmeleri yaparken bu şekilde çok çağrıyı istemeden bekleme moduna aldık.

Pil tarafında Galaxy A7 (2017) epey güçlü bir performans sergiliyor. 3600 mAh kapasiteli pile sahip olan bu telefon Full HD ekran kullanımı ve orta segment bir işlemciye yer verilmesinin avantajını sonuna kadar kullanıyor. A7 (2017) tek bir şarj ile iki günü rahatlıkla çıkarıyor, hatta üçüncü günde de birkaç saat çalışmaya olanak sağlıyor. Telefonun kutusundan çıkan hızlı şarj özellikli adaptör ile telefonu USB-C portu üzerinden şarj edebilirsiniz. Sadece yirmi dakikada yüzde 30’luk bir şarj mümkün oluyor. Her ne kadar telefonun arka cam yüzeyi izin verse de, Samsung bu telefona kablosuz şarj özelliğini eklememiş. Eklese güzel olurdu.

Samsung Galaxy A7 2017 inceleme: Yazılım

samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-9samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-14Samsung Galaxy A7 (2017)’de Android’in Marshmallow sürümü yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde Samsung’un ilk kez Note 7 ile birlikte sunmuş olduğu Grace UX adlı özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü geliyor. Bu yeni kullanıcı arayüzü sade düzeni, yuvarlatılmış köşelere sahip uygulama ikonları, estetik görünüme sahip duvar kağıtlarıyla gayet hoş bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Bunun dışında yerleşik uygulamalar konusunda da kullanıcı deneyiminin iyileştirildiğini görüyoruz. Takvim oldukça hızlı şekilde çalışıyor, hava durumu uygulaması anlaşılır grafiklerle ve hava durumu konusunda çok güvendiğimiz AccuWeather’dan temin ettiği bilgilerle ihtiyaçlara iyi şekilde cevap veriyor. Ayarlar uygulaması da ilgili başlıkların bir araya toplandığı yeni düzende ayarları daha hızlı ve rahat şekilde düzenlemeye, değiştirmeye izin veriyor.

Bildirim tepsisi üzerinden erişilen hızlı ayarlar menüsü birçok hızlı ayara hızlıca erişmeyi sağlarken daha da ötesine geçerek mavi ışık filtresi, Always On Display, Smart View ve Güvenli Klasör gibi özelleştirilmiş ayarlara da hızlı erişim imkanı veriyor. Güvenli Klasör demişken, ilk kez Note 7’de gelen Güvenli Klasör özelliği fotoğraflar, videolar, dokümanlar, uygulamalar gibi içerikleri emniyet altına alıyor, sadece sizin erişiminizi garanti ediyor. Samsung’un Knox teknolojisiyle desteklenen bu güvenli klasöre giriş parmak izi okuyucusu, PIN, parola, şekil gibi giriş yöntemleriyle sağlanıyor.

Samsung önümüzdeki haftalarda Galaxy A7 (2017)’ye de Nougat güncellemesini getirecek. Bu güncellemeyle birlikte kullanıcı arayüzünün özü korunmakla birlikte, deneyimi artıracak olan birtakım yeni özellikler de kazandırılacak. Böylelikle zaten yüksek seviyede olan kullanım deneyimi biraz daha yukarılara taşınacaktır.

Samsung Galaxy A7 2017 inceleme: Kamera

samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-25Galaxy A7 (2017)’nin hem önünde hem de arkasında 16 megapiksel çözünürlüklü kameralar bulunuyor. Ana kamera f/1.9 lens ve tek LED flaş gibi özelliklere sahip. Ancak herhangi bir görüntü sabitleme yöntemi veya 4K video desteği bulunmuyor.

Kamera uygulamasının sunduğu deneyim bakımından ise üst sınıf Samsung telefonlarından geride kalmıyor, ilk kez Galaxy Note 7’de görmüş olduğumuz kullanıcı arayüzü bu telefonda da bulunuyor. Ana ekran düğmesine art arda iki kez bastığınızda hemen açılan, fotoğraf ve video çekimine hazır hâle gelen Kamera uygulaması parmağı yukarıdan aşağı sürükleyerek ön ve arka kamera arasında geçiş yapmayı sağlıyor. ISO ve beyaz ayarı gibi kontrollere erişerek sahneyi özelleştirmek isterseniz, parmağınızı sağa sürükleyerek açacağınız sahne modları içinden Pro kamera modunu seçebilirsiniz. Ayrıca buradan HDR, panorama gibi modlara da erişmek mümkün oluyor. Çekim ekranındayken sola sürüklemek de sizi efektlerin bulunduğu ekrana eriştirecek. Çekim ekranı oldukça sade; fotoğraf ve video çekim tuşları bir tarafta, en çok kullanılan flaş, kamera değiştirme ve ayarlar ikonları da diğer tarafta bulunuyor.

A7 (2017) ile çekilen fotoğraflar gayet memnun edici. Özellikle gün ışığında çekilen fotoğraflarda yüksek dinamik aralığı ve canlı renkler dikkat çekiyor. Otomatik çekim modunda kameranın hızlı şekilde netlemesi ve çekim yapması da dikkat çekici. Düşük ışıkta ise görüntü sabitleme sisteminin bulunmayışının etkileri görünüyor. Eğer A7 (2017)’yi düzgün tutup çekmediğiniz takdirde bulanık ve gürültülü fotoğraflar çekebilirsiniz. Ön kamera tarafında ise 16 megapiksel çözünürlük gerçekten beklentileri yükseltiyor. Detay konusunda iyi olan bu ön kamera ışık koşulları yeterli olduğunda iyi selfie fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Güzelleştirme araçları sayesinde selfie fotoğraflarda kendinize biraz daha farklı şekil verebilirsiniz. Aman ayarlarda aşırıya kaçmayın, bu sefer de doğallık bozulabilir.

Video tarafında Galaxy A7 (2017) sahiplerinin 1080p çözünürlükle idare etmeleri gerekiyor. Günümüzde yavaş yavaş popüler hâle gelmeye başlayan 4K standardı bu telefon tarafından desteklenmiyor. Full HD videoların genel olarak başarılı olduğunu, renk zenginliği ve dinamik aralık bakımından iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca sürekli odaklama da iyi şekilde çalışıyor. Optik veya yazılım tabanlı bir görüntü sabitleme sistemi olmadığı için, video çekerken A7 (2017)’yi mümkün olabildiğince sabit şekilde tutmanızı öneririz. İki elinizi tutarak çekim yapmanızda fayda olacaktır.

Samsung Galaxy A7 2017 inceleme: Sonuç

samsung-galaxy-a7-2017-inceleme-21Samsung’un orta ve üst segment telefonları arasındaki boşluğu dolduran Galaxy A serisinin 2017 model büyük ekranlı üyesi Galaxy A7 (2017) 2000 TL civarında bir fiyattan alıcı buluyor. Bu fiyat karşılığında daha pahalı telefonlarda gördüğümüz tarzda tasarımı ve malzeme kalitesini elde etmek mümkün oluyor. Galaxy A7 (2017)’nin hem tasarımının hem de malzeme kalitesinin Samsung’un daha üst sınıf S ve Note serisi Android telefonlarından farkı bulunmuyor.

Galaxy A7 (2017) ekran, teknik özellikler, kullanıcı arayüzü gibi unsurlar bakımından da beklentileri iyi şekilde karşılıyor. Ancak bu telefonun en çok beğenimizi kazanan noktası pil ömrü oluyor. Yüksek kapasiteli pili tek bir şarj ile iki güne kadar rahat şekilde idare etmeyi sağlıyor. Bir de suya ve toza dayanıklı gövdeyi düşündüğümüzde, Galaxy A7 (2017) gün boyu ofiste oturmayan, sıklıkla dışarıda gezen kişiler için uygun bir telefon hâline geliyor. Dışarıda çekilen fotoğraf ve videoların da beklentileri karşıladığını bu noktada dile getirelim ve A7 (2017)’nin günün büyük kısmını dışarıda geçirenler için ne kadar uygun olduğu konusunda bir neden daha sunmuş olalım.

İLGİLİ HABERLER