Manşetler

Microsoft Windows Phone 8.1 ile ilgili detayları geliştiricilerle paylaşmaya başladı

Microsoft nisan ayında planladığı Windows Phone 8.1 çıkışına yaklaştıkça, yazılım geliştirme araçsetinin (SDK) kopyalarını da daha fazla geliştiriciyle paylaşmaya başladı.

nokia-lumia-1520-on-inceleme-00005

Yazılım şirketinin planlarından yakından haberdar olan kaynakların The Verge sitesiyle paylaştığına göre, Windows Phone geliştiricileri Windows Phone 8.1 SDK’sına erişmek için davetler almaya başladı. Erken erişim sayesinde uygulama geliştiricileri gelecek güncellemeyle birlikte sunulacak API değişikliklerine ve özelliklerine erişme ve bunlara uygun olacak şekilde Windows Phone uygulamaları geliştirme şansı elde ediyor.

Microsoft Windows Phone 8’in çıkışı öncesinde SDK’yı geliştiricilerinden saklaması nedeniyle eleştirilmişti. Tabii ki, SDK çıkışın öncesinde sızmıştı, ancak bu durum Microsoft’un kendi eliyle yayınlamasıyla aynı sayılmazdı. Redmond şirketi bu sefer SDK’ları ve Windows Phone 8.1 sürümlerini belirli iş ortakları ve geliştiricilerle paylaşmaya başlamış bile.

Microsoft’un Windows Phone 8.1’i nisan ayı başındaki Build geliştirici konferansında resmen duyurması bekleniyor. Ayrıca işletim sisteminin geliştiricilere özel ön izleme sürümü de nisan başında yayınlanacak. En son geliştirici ön izleme programı sayesinde, Windows Phone sahibi herhangi bir kişi ön izleme programının yayınlanmasının ardından Windows Phone 8.1’e yükseltme yapabilecek.

Her ne kadar Windows Phone 8.1 ile ilgili tüm detayları Build konferansına kadar açıklamayı planlamasa da, Microsoft’un önümüzdeki haftalar içinde kapalı kapılar ardında birçok detayı paylaşmayı planladığı söyleniyor. Şirket 28 Şubatta Londra’da yakın iş ortaklarıyla birlikte gizli bir buluşma gerçekleştirecek. Bu toplantıda kurumsal müşterilere yönelik yol haritası güncellemeleri ve Windows Phone 8.1 ile ilgili teknik ayrıntılar paylaşılacak. Microsoft daha önce 2014’ün ilk yarısında Windows Phone için kurumsal özellikler paketi çıkarma sözünü vermişti. VPN gibi işlevlerin de Windows Phone 8.1’e eklenmesi bekleniyor.

Yazılım üreticisi Mobil Dünya Kongresi’nde de bir toplantı düzenleyecek. 23 Şubat tarihindeki bu toplantı Windows Phone 8.1’in özelliklerinin anlatıldığı bir alan olmayacak. Bunun yerine şirket Windows’un evrimini ve Windows Phone pazar payını artırmak için 2014 yılı içinde yapacaklarını anlatacak.

Windows Phone 8.1 ile gelecek yenilikler arasında geçtiğimiz haftasonu ekran görüntüleri sızan Bildirim Merkezi bulunuyor. Ayrıca Microsoft’un bazı büyük API değişikliklerinin yanı sıra ek işlevler de sunması bekleniyor. Sesle işleyen Cortana kişisel asistan da Windows Phone 8.1 ile birlikte gelecek. Ayrıca ses kontrollerine yönelik düzenlemeler, Windows Phone ekranlarını TV’lere veya monitörlere yansıtma imkanı, Aksiyon Merkezi sayesinde hızlı ayarlar erişimi gibi özellikler Windows Phone 8.1’de bulunacak.

Microsoft’un Windows Phone 8.1’i mevcut cihazlarına Build geliştirici konferasından sonraki ilerleyen haftalarda sunması bekleniyor.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER