Eğlence

Google FameBit ile YouTube yıldızları ve markaları buluşturacak

google famebitGoogle bir açıklama yaparak “markalı içerikler için etkili kişilerle pazarlama imkanı sunan bir platform” olan FameBit’i satın aldığını duyurdu. Bu satın almanın Google için ne anlama geldiğini daha iyi anlatmak içinse biraz çözümleme yapmak gerekiyor.

YouTube’un içerik oluşturucuları için öncelikli kazanç kaynağı, izleme sayılarına bağlı olarak verilen reklam geliri. Ancak bazı YouTube yıldızlarının geniş hayran kitlelerinden yararlanmak isteyen markalar, kimi zaman bu kişi veya kanallarla işbirliğine gidebiliyor. Bu işbirliği sonucunda ortaya ürünün doğrudan ön planda olduğu bazı videolar çıkabildiği gibi, ana temanın içinde “ürün yerleştirmesi” yapılarak daha ince bir mesaj da verilebiliyor.

Pek çok içerik geliştiricisi için bu işbirlikleri önemli bir gelir kaynağı niteliği taşıyor. Böylelikle Google’ın reklam programından fazla pay almamak bir sorun olmaktan çıkıyor. Google FameBit ile bu “kayıtdışı ekonomi” hamlesini ana akım YouTube platformunun bir parçası haline getirme şansını elde ediyor. Bu sayede video yapımcılarının yerel reklam ve sponsorlu içerik üzerinden para kazanmasının da kolaylaşabileceği belirtiliyor. Tabii ki, bu satın almanın Google’a “kayıtdışı ekonomi”den pay alma ve bu mecrayı da kontrol etme fırsatını sağladığını belirtmekte fayda var.

Google’dan satın almaya ilişkin yapılan duyuruda ise şu ifadeler kullanıldı: “İçerik oluşturucuları markalarla nasıl çalışabileceklerine başından beri kendileri karar verebiliyor. Bu konuda onlara hizmet veren çok sayıda muhteşem şirket bulunuyor. Söz konusu satın alma bu durumu değiştirmeyecek. Umudumuz FameBit’in demokratik pazarıyla her ölçekten içerik sahibinin markalarla daha kolay buluşabilmesi. Bunun ayrıca çok kanallı ağlar ve ajanslar için de içerik sahiplerini ve markaları birleştirme konusunda yararlı bir araç olacağına inanıyoruz.”

Belli bir abone sayısına ulaşan kanallar, markalarla çalışmak için FameBit’e başvurabilecek. Şirket kanallara seçeneklerden oluşan bir menü sunacak. Kanal sahipleri belli bir ürünü tanıtmak için neden doğru tercih olduklarını markalara kendileri anlatacak.

Google FameBit ile markalar ve YouTube kanalları arasındaki ilişkilere şeffaflık getirebilir

Google FameBit’i satın alarak YouTube kanalları ve markalar arasındaki etkileşimi biraz daha şeffaf kılmayı da amaçlamış olabilir. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bir süredir YouTube kanalları ve markalar arasındaki ilişkiyi yakından izliyor. Komisyon, kısa süre önce en büyük çok kanallı ağlardan biri olan Machinima’yı YouTube yorumları üzerinden yanlış yönlendirmekle suçlamıştı. Taraflar uzlaşsa da, bu durum FTC’nin YouTube’u da dikkatle takip ettiğini göstermişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER