BilimUlaşım

ABD Çevre Koruma Ajansı Volkswagen’i emisyon testlerinde oynama yapmakla suçluyor

vw-golf-190915

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA),  Volkswagen’in emisyonla ilgili düzenlemelerin etrafından dolaşmak için özel yazılımlar kullandığını iddia etti.

Şirketin 2009’dan bu yana bazı modellerin testinde ”yenilgi aracı” olarak adlandırılan bir araçtan faydalandığı söyleniyor. Cihazın sadece otomobil emisyon testindeyken çalıştığı, ancak kirlilik oluşumunun zirve yaptığı normal sürüş esnasında çalışmadığı belirtiliyor. EPA’dan yapılan açıklamada bu yöntem sayesinde otomobilin laboratuvarda ve testlerde emisyon standartlarını karşıladığı, ancak normal işleyiş sırasında emisyonun standart değerin 40 katına çıktığı belirtildi.

Volkswagen’in bu yöntemle EPA’nın üstünde önemle durduğu Temiz Hava Yasası’nı ihlâl ettiğine dikkat çekiliyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında Hyundai ve Kia’ya yasayı ihlâl ettikleri gerekçesiyle 100 milyon dolarlık rekor cezalar kesilmişti.

2009 ila 2015 arasında üretilen toplam 428 bin araçta söz konusu sistemin bulunduğu belirtilirken, EPA henüz araç sahiplerine yönelik bir çağrı gerçekleştirmedi. Jetta, Beetle, Golf, Audi A3 ile 2014 ve 2015 model Passat’lar emisyon sisteminin kullanıldığı otomobiller arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER