Teknoloji

Apple Watch için 2016 iyi başlamadı

apple watchAkıllı saatlerin teknoloji sektöründeki öneminin artacağına dair beklentiler sonunda gerçeğe dönüşüyor. Araştırmalar, pazarın bir önceki yıla kıyasla yüzde 223 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Ancak 2015’in son çeyreğiyle karşılaştırıldığında sevkiyatı gerçekleştirilen akıllı saat sayısının neredeyse yarı yarıya azaldığı da dikkat çeken bir diğer nokta oluyor. Pazar payı neredeyse yarı yarıya azalsa da, Apple Watch akıllı saat pazarındaki liderliğini sürdürüyor. Pazarın diğer yarısını ise Android Wear ve Tizen işletim sistemli akıllı saatler işgal ediyor.

2015’in ilk çeyreğinde Apple Watch satışa sunulmadığı için elimizde henüz yıllık bazda karşılaştırma yapmayı sağlayacak veriler bulunmuyor. 2015’in sonu itibarıyla Apple’ın ilk giyilebilir ürününün akıllı saat pazarındaki payı yüzde 63’e ulaşırken, 2016’nın ilk üç aylık döneminin sonunda bu oran yüzde 52.4’e geriledi. Pazardaki bu değişimde Android Wear’in yükselişi ve farklı versiyonların piyasaya çıkışı rol oynadı.

Analistlere göre, Apple yılın ilk çeyreğinde 2.2 milyon akıllı saat sevkiyatı gerçekleştirdi. Samsung cephesinde ise bu rakam 600 binde kaldı. LG, Motorola ve Huawei gibi Android Wear üreticilerinin toplam sevkiyat rakamı ise 1.4 milyon oldu. 2015’in ilk çeyreğindeki toplam 1.3 milyon sevkiyata karşılık 2016’nın aynı döneminde 4.2 milyona ulaşılması etkileyici olsa da, 2015’in son çeyreğindeki toplam akıllı telefon sevkiyat rakamının 8.1 milyon olduğunu unutmamak gerekiyor.

2015’in son çeyreğinde ulaşılan rakamlarda, insanların yılbaşı hediyesi olarak akıllı saatleri tercih etmesinin önemli bir rol oynadığı anlaşılıyor. Özellikle Apple Watch için yılbaşı etkisinin bir hayli yoğun olduğu söylenebilir. Ancak yılbaşının geride kalması ve Apple’ın ilk akıllı saatinin de artık yaşını doldurmaya yakın bir ürüne dönüşmesi, sevkiyatları etkilemişe benziyor.

İLGİLİ HABERLER