Manşetler

Yurt dışından yapılan alışverişler için çok önemli değişiklik

yurt dışından alışveriş gümrük vergisi

AliExpress ve GearBest gibi Çin merkezli e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişin hacminin artmasının ardından devlet dikkatini bu web sitelerinden yapılan elektronik ortamdaki alışverişlere çevirmişti. Sınırı giderek düşürülen vergi muafiyeti çok yakında tamamen kaldırılıyor.

Yurt dışından alışverişler için var olan 75 avroluk üst sınır, Aralık 2016’da 30 avroya düşürülmüştü. Geçen yılın ocak ayında ise bu sınır 30 avrodan 22 avroya indirilmişti. Geçtiğimiz mart ayında ise, belirlenen üst sınırın altında kalan tutara sahip ürünlerden de gümrük sunum ücreti ve damga vergisi adı altında ek ücret alınmaya başlanmıştı. Şimdi devlet, sınırı tamamen kaldırıp tüm alışverişlerden gümrük vergisi almayı planlıyor.

Webrazzi‘nin haberine göre, 22 avronun altında tutara sahip ürünler için uygulanan gümrük vergisi muafiyeti yakında kaldırılacak. Böylelikle yurt dışından satın alınan her ürün için vergi ödenecek. Avrupa Birliği’ne bağlı olan ülkelerden satın alınan ürünlerde gümrük vergisi oranı yüzde 18, diğer ülkelerden satın alınan ürünler için de yüzde 20 olacak.

Yurt dışı alışverişlerinde uygulanan vergi muafiyetinin kaldırılması kararı 15 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu yeni uygulamanın AliExpress, GearBest gibi e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişleri ne oranda etkileyeceğini de zaman içinde göreceğiz.

Bu arada yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların IMEI kaydıyla ilgili de önemli bir değişiklik yapıldı. Daha önce yeni bir telefon kaydı için gerekli olan 2 yıllık bekleme süresi, Resmi Gazete’de yayınlanan bir karar ile 3 yıla çıkarıldı.

İLGİLİ HABERLER