Teknoloji

Aliexpress, Gearbest gibi sitelerden alınan ürünlere gümrük ücreti uygulaması başladı

aliexpress

Aliexpress, Gearbest gibi Çin kaynaklı e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş hacminin artmasının ardından devlet, bu sitelerden yapılan alışveriş işlemlerine ek vergi getireceğini açıklamıştı. Donanımhaber‘e göre, söz konusu ek vergi uygulaması başladı. Bundan böyle satın alınan en düşük tutarlı paketten bile vergi alınıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son bir yıl içinde Çin’den 26 milyon civarında paket geldiğini ve bunlara şimdiye kadar vergi uygulanmadığını kaydetmişti. Bunun ardından yurt dışından hizmet veren sitelerden satın alınan ürünlerin kargolarına da vergi uygulanacağı ortaya çıkmıştı.

Normalde yurt dışından gönderilen, tutarı 22 avro ve altında olan kargolara vergi uygulanmıyor. 22 avro üzerindeki değere sahip paketlerde ise vergi tutarı belirli seviyelere göre uygulanıyordu. Ayrıca değeri konusunda şüphe uyandıran küçük paketlere de inceleme masrafı olarak Gümrük Sunum Ücreti yansıtılıyordu.

Bundan böyle değeri ne olursa olsun, tutarı 22 avronun altında kalan yurt dışı kaynaklı gönderilere de 4.5 TL’lik gümrük sunum ücreti yansıtılıyor. Buna ek olarak 70 kuruşluk damga vergisi de alınıyor. Yani, tutarı 1 TL olan bir ürün için bile 5.2 TL’lik bir verginin ödenmesi gerekiyor.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre, yurt dışından ürün getirtenler bu ücreti ödemeye başladı. 5 TL’nin altında tutara sahip paketlerine bile 5.2 TL vergi ödemek zorunda kalan kullanıcılar durumdan memnuniyetsizliklerini dile getiriliyor. Ne var ki, söz konusu uygulamada bir geri adım atılacak gibi de görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER