Teknoloji

YouTube Türkiye’de temsilcilik açıyor

youtube nft

Yaz aylarında yasalaşan ve ekim ayı itibarıyla uygulaması başlayan yeni sosyal medya düzenlemesi, uluslararası sosyal ağların ve çevrimiçi platformlarına Türkiye’de bir tüzel kişi temsilcisi bulundurmasını zorunlu kılmıştı. Şimdiye kadar bu yükümlülüğü yerine getirmeyen şirketlere kasım ayında 10 milyon TL, aralık ayında ise 30 milyon TL ceza kesilmişti. Bu cezaların ardından Türkiye için tüzel kişi temsilcisi atayacağını açıklayan ilk platform YouTube oldu.

YouTube kararını bir basın açıklaması aracılığıyla duyurdu. Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “YouTube olarak şeffaflığa, ifade özgürlüğüne ve bilgi erişimine olan bağlılığımızı korurken; faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yerel yasa ve düzenlemelere uymak için her zaman özen gösteriyoruz. Kısa bir süre önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla sosyal ağ platformları için getirilen yeni yükümlülükleri son birkaç aydır bütün boyutları ile inceledik. YouTube’un Türkiye’deki içerik üreticileri ve kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyor; her gün on binlerce içerik üreticisinin YouTube’da yarattığı çok sesli özgün dünyayı ilgiyle takip ediyoruz. Bunun bilinciyle ve ilkelerimize bağlı kalarak YouTube için yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlatma kararı aldık. Türkiye’deki yetkililerle de paylaştığımız bu kararı almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

YouTube Türkiye temsilcisi sayesinde reklam almaya devam edebilecek

YouTube eğer bu kararı almamış olsaydı, gelecek ay itibarıyla Türkiye’deki vergi mükelleflerinin YouTube’a reklam vermesi yasaklanacaktı. Bu da reklam gelirlerine büyük önem veren çevrimiçi video platformu için ciddi bir kayıp anlamına geliyor. YouTube temsilcilik açma kararıyla bu kaybın önüne geçmiş oldu. Şirket bu kararıyla kendisine kesilen 30 milyon TL’lik son cezayı da yüzde 25 indirimle ödeyecek.

YouTube Türkiye için temsilci atama sürecini başlatırken, diğer sosyal ağlardan henüz bu konuda bir adım gelmiş değil. Facebook, Twitter ve TikTok gibi şirketler temsilci atama sürecini başlatmazsa, gelecek ay itibarıyla Türkiye’deki vergi mükelleflerinin bu platformlara reklam vermesi mümkün olmayacak. Bu da hem sosyal ağlar hem de reklam verenleri için önemli bir kayıp niteliği taşıyor. Reklam yasağının ardından da bir adım atılmazsa Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

İLGİLİ HABERLER