Teknoloji

Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a yeni bir ceza daha

facebook twitter youtube

Geçtiğimiz yaz yasalaşan ve ekim ayından itibaren fiilen uygulamaya geçilen yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram gibi popüler sosyal medya servislerine ikinci kez para cezası verildi.

Bloomberg’in haberine göre bir üst düzey hükümet yetkilisi, Türkiye’nin resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a ikinci yaptırım olan 30’ar milyon TL’lik cezaların kesildiğini kaydetti. Geçen ay da aynı sosyal medya servislerine, belirtilen sürede temsilci atayıp bildirimde bulunmadıkları için 10 milyon TL’lik cezalar kesilmişti.

Şimdiye kadar sadece Rusya’nın sosyal medya platformu VKontakte’nin temsilci bildiriminde bulunduğu da aynı haberde dile getirildi.

Kesilen bu cezalara rağmen söz konusu şirketlerin Türkiye için temsilci atamamaları durumunda gelecek ay itibarıyla Türkiye’deki vergi mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesi yasaklanacak. Reklam yasağının verildiği tarihi takip eden üç ay içinde hâlâ gerekli yükümlülükler yerine getirilmezse, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Bu cezanın yüzde 90’a kadar artırılması imkanı da mevcut.

Eğer şirketler cezanın ardından bir aylık süre içinde temsilci bildirir ve cezayı öderlerse, cezalar dörtte bir oranında düşürülecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER