Teknoloji

Türkiye’de temsilci bulundurmayan popüler sosyal ağlara para cezası

sosyal medya düzenlemesi google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçtiğimiz yaz kanunlaşan ve ekim ayının başından itibaren fiilen uygulamaya geçen sosyal medya düzenlemesi kapsamında getirilen Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna uymayan beş sosyal medya şirketine 10 milyon Türk lirası ceza kesildi.

Facebook, YouTube, Twitter, Instagram ve TikTok gibi, Türkiye’de yüksek kullanıcı kitlesine sahip olan sosyal ağlara ceza kesildiği Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter üzerinden geçtiği bir dizi mesajla da duyuruldu. Söz konusu cezalar şirketlere tebliğ edildi. Eğer bu sosyal ağlar getirilen yükümlülüğe uymazsa, bant genişliğini daraltmaya kadar giden yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Bloomberg‘in haberine göre, son tarih olan 2 Kasım tarihine kadar sadece Facebook’un Rusya versiyonu olan VKontakte, yerel bir temsilci atadı.

Geçtiğimiz yaz kanunlaşan yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında, sosyal medya şirketlerinin içerik kaldırma taleplerine 48 saat içinde cevap vermeleri gerekiyor. Bu durum devlet yetkililerine yasadışı olarak nitelendirdikleri içerikleri engellemek için daha fazla güç tanıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, getirilen yükümlülüklere uymayan sosyal medya şirketlerinin en sonunda bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması gibi bir yaptırımla karşılaşma tehlikesi bulunuyor. Bu arada yerli şirketlere de bu platformlar üzerinde reklam yapma yasağı getiriliyor.

İLGİLİ HABERLER