Geçtiğimiz yaz kanunlaşan ve ekim ayının başından itibaren fiilen uygulamaya geçen sosyal medya düzenlemesi kapsamında getirilen Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna uymayan beş sosyal medya şirketine 10 milyon Türk lirası ceza kesildi.
Facebook, YouTube, Twitter, Instagram ve TikTok gibi, Türkiye’de yüksek kullanıcı kitlesine sahip olan sosyal ağlara ceza kesildiği Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter üzerinden geçtiği bir dizi mesajla da duyuruldu. Söz konusu cezalar şirketlere tebliğ edildi. Eğer bu sosyal ağlar getirilen yükümlülüğe uymazsa, bant genişliğini daraltmaya kadar giden yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta facebook, instagram, twitter, periscope, youtube ve tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10'ar milyon lira ceza kesildi.
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) November 4, 2020
Günün Öne Çıkan Fırsatları
REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
Bloomberg‘in haberine göre, son tarih olan 2 Kasım tarihine kadar sadece Facebook’un Rusya versiyonu olan VKontakte, yerel bir temsilci atadı.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul eden ve Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul eden sosyal ağ sağlayıcılarına kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Meta platformlarında yapay zekâ ile üretilmiş çocuk istismarı reklamları ortaya çıktı
YouTube yapay zekâ içeriklerine yönelik yeni gelir politikasını duyurdu
LG Wallpaper TV Türkiye’de 9,95 mm gövdeyle satışa çıktı
HONOR Magic V6 Türkiye’de 129.999 TL’ye satışa çıktı
Türkiye’de internet kullanımı yüzde 92,3’e çıktı: WhatsApp zirvede
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) November 4, 2020
Geçtiğimiz yaz kanunlaşan yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında, sosyal medya şirketlerinin içerik kaldırma taleplerine 48 saat içinde cevap vermeleri gerekiyor. Bu durum devlet yetkililerine yasadışı olarak nitelendirdikleri içerikleri engellemek için daha fazla güç tanıyor.
1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren kanun değişikliği ile Türkiye'de temsilci bulundurmaktan kaçınan sosyal ağ sağlayıcılarına 5 aşamalı ceza verileceği şirketlere bildirilmiş ve eksikleri tamamlamaları için süre verilmişti.
5 aşamalı ceza şu şekilde verilecek. pic.twitter.com/J5qc3U5AAc
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) November 4, 2020
[irp]
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, getirilen yükümlülüklere uymayan sosyal medya şirketlerinin en sonunda bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması gibi bir yaptırımla karşılaşma tehlikesi bulunuyor. Bu arada yerli şirketlere de bu platformlar üzerinde reklam yapma yasağı getiriliyor.







