Teknoloji

YouTube tehlikeli meydan okuma videolarını yasakladı

youtube sıra

YouTube insanları riske atan meydan okuma ve şaka videolarına hoş gözle bakmadığını daha önce göstermişti. Ancak Netflix’te yayınlanan “Bird Box” filmiyle başlayan yeni bir akım, şirketi bu konudaki tutumunu daha keskin bir şekilde göstermeye itmişe benziyor. Kurallarını güncelleyen video paylaşım servisi, tehlikeli ve zararlı tüm meydan okuma ve şaka videolarını yasakladı. Çocuklarda ciddi duygusal stres yaratan ve izleyenlere fiziksel tehlike altında olduklarını düşündüren videolar da YouTube’un yasağının kapsamında yer alıyor.

YouTube yeni kurallarına aykırı içerikler barındıran kanallara iki ay boyunca bir yaptırım uygulamayacak. Ancak bu süre sırasında veya öncesinde yüklenen içerikler kaldırılacak.

Bird Box ile başlayan sokakta gözleri bağlı şekilde dolaşma akımının YouTube’u daha radikal önlemler almaya sevk etmesine şaşırmamak gerekiyor. Geçtiğimiz hafta, araba kullanırken Bird Box videosu çekmeye çalışan bir genç, başka bir arabaya çarpmıştı. Bu olay, YouTube açısından meydan okuma ve şaka videoları konusunda bardağı taşıran son damla olmuşa benziyor. Şirket, 2018’in başında Tide Pod meydan okuması videolarını kaldırmıştı. 2017’de ise çocuklarına yaptıkları şakaların videolarını YouTube’da yayınlayan bir anne ve baba, çocuklarının velayetlerini kaybetmişti. Anne ve baba şakaların kurmaca olduğu savunmasını yapsa da, YouTube’un videolara izin vermesi de o dönemde tartışma yaratmıştı.

YouTube, yeni güncellemesiyle içerikleri normal olsa bile başlıkları ve küçük resimleriyle kullanıcıları kandıran kanallara da savaş ilan ediyor. İçerik sahiplerinin sistemi kötüye kullanmasını engellemek isteyen şirket, videoların üstünde tartışma yaratabilecek işaretlerin bulunmasını istemediğini de göstermiş oluyor.

İLGİLİ HABERLER