EğlenceManşetler

YouTube her ay 1.5 milyar kişinin Shorts videolarını izlediğini açıkladı

youtube shorts
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

YouTube’un Shorts formatı için içerik oluşturanlara ikramiyeler vermesi ve giderek artan bir şekilde TikTok’a benzemesi için genişleyen özellikler sağlamasının ardından, yaklaşık iki yıl sonra birçok kişi YouTube Shorts olarak adlandırılan kısa biçimli videolar izlemeyi alışkanlık hâline getiriyor.

2020 yılında çıkan YouTube Shorts, platformun TikTok’un yükselişine verdiği yanıt niteliğini taşıyordu. O zamandan beri Shorts, öneriler de dahil olmak üzere platformda kademeli olarak ilerledi ve şirket, kısa parça alma gibi TikTok’ta var olan ek özellikler ekledi. Google’a göre, nisan ayı itibarıyla Shorts, günde 30 milyar görüntüleme elde ediyordu.

YouTube konuyla ilgili bir basın açıklamasında, “Bu genişleme, platformda yeni bir trend başlattı: ‘çok formatlı içerik oluşturucunun yükselişi’.” dedi. Geçen yıl YouTube, popüler videolar yaptıklarında içerik oluşturuculara ayda 10 bin dolara kadar ödeme yapan 100 milyon dolarlık bir Shorts fonu açmıştı. Ödeme tutarları, etkileşime ve izleyicilerin bulunduğu yere göre değişiklik gösteriyor. Bu fon 2021 sonlarına doğru Türkiye’ye de gelmişti.

Daha uzun YouTube videolarından para kazanma, videodan önce veya video sırasında oynatılan reklamlar aracılığıyla oluyor ve içerik oluşturucular gelirden pay alıyor. Ancak, her kısa klibin önünde bir reklam yayınlamak yerine YouTube’un, içerik oluşturucuların kısa biçimli videolarından para kazanmalarına yardımcı olacak başka yollar bulması gerekiyordu. Shorts, YouTube’da izleyicilerin daha büyük bir parçası haline geldikçe, şirketin azalan reklam gelirini telafi etmesi gerekecek.

Alphabet CFO’su Ruth Porat nisan ayında yaptığı açıklamada, “Shorts izleyici sayısı toplam YouTube süresinin bir yüzdesi olarak arttığı için gelir artışında hafif bir ters rüzgar yaşıyoruz.” dedi. “Shorts’da para kazanma özelliğini test ediyoruz ve ilk reklam veren geri bildirimleri ve sonuçlar cesaret verici.”

Shorts fonu, içerik oluşturucuların kısa videolardan para kazanmaları için tek yol olarak kalmayacaktı. Şubat ayındaki bir blog gönderisinde YouTube, içerik oluşturucuların markalı içerik ve Shorts’tan alışveriş yapma olanağı da dahil olmak üzere para kazanmaları için ek yollar araştırdığını söylemişti. TechCrunch’a göre, şirket o sırada içerik oluşturucularla reklam gelirini paylaşmıyor olsa da, mayıs ayında tüm dünyada Shorts reklamları yayınlamaya başladı.

TikTok gibi diğer platformlarla karşılaştırıldığında YouTube, genellikle reklam geliri paylaşım programı sayesinde içerik oluşturucuların içeriklerinden daha fazla para kazanabilecekleri bir yer olarak biliniyor. 1.5 milyardan fazla oturum açmış Shorts izleyicisinin varlığı, Shorts daha yerleşik hale geldikçe, reklam verenlere artık daha hedefli reklamlar sunma fırsatı sunuyor. YouTube, mayıs ayındaki bir blog yazısında, dünya çapında reklam yayınlamak “reklam verenler için heyecan verici bir dönüm noktası” nitelendirmesini yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER