Manşetler

Facebook büyük bir tasarım değişikliğine hazırlanıyor

facebook akıllı saat
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mark Zuckerberg ve Meta yöneticilerinin şu sıralardaki en büyük önceliği TikTok ile rekabet gibi görünüyor. Şirket bu doğrultuda yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu adımlardan birisi de Facebook tasarımını değiştirmek gibi görünüyor.

Şirketin popüler sosyal ağının ana akışında büyük bir değişim planladığı söyleniyor. Bu yeni tasarımda sayfalar, içerik oluşturucuları ve takip edilmeyen hesaplara ait içerik önerilerinin ön planda olacağı belirtiliyor. Konuyla ilgili detayların bulunduğu bir şirket içi yazışma, The Verge sitesi tarafından ortaya çıkarıldı.

Facebook uygulamasının baş yöneticisi konumundaki Tom Alison’un imzasını taşıyan yazışmada, sosyal ağın bir tür “Keşif Motoru”na dönüşmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Temelinde önerilerin bulunduğu bu yeni tasarım, TikTok’un “Sizin İçin” akışına benzeyecek gibi görünüyor.

Tavsiyelerin büyük ölçüde “bağlantısız” içeriklerden geleceği ve Reels videoların öne çıkarılacağı, kullanıcılara gösterilen aile ve arkadaş içeriklerinin ise azalacağı belirtildi. Bu plan doğrultusunda Messenger’ın gelen kutusunun da ana uygulamaya yeniden taşınacağı ve kullanıcıların da Keşif Motoru’nda daha fazla içerik paylaşmaya teşvik edileceği belirtiliyor.

Meta’nın bu değişiklikleri ne zaman hayata geçireceği bilinmiyor. Ancak bahsedilen değişikliklerin bazılarının Instagram’da bir süredir yapılan yeniliklerle aynı olduğu söylenebilir. Meta yöneticileri daha önce de Facebook uygulamasında büyük değişikliklerin sinyalini vermişti. Mark Zuckerberg, nisan ayında yaptığı bir açıklamada büyük bir değişime hazırlandıklarını belirtmiş ve bu değişimin temelinde yapay zekâ odaklı önerilerin olduğunu belirtmişti.

Ancak önerilere ağırlık vermek de Meta için başka problemleri beraberinde getirebilir. Meta’nın mevcut öneri algoritması anlaşmazlık yaratan konuları suistimal etmek ve yanlış bilgiyi öne çıkarmakla suçlanıyor. Tom Alison, önerilen içeriklerle ilgili daha katı kuralların uygulamaya koyulacağını belirtse de, şirketin kendi kurallarını uygulama konusunda ne kadar sıkıntı yaşadığını unutmamak gerekiyor.

Facebook negatif deneyimleri azaltma zorunluğu konusundaki görüşlerini de değiştiriyor. Bunun artık bir öncelik olmayacağını belirten Alison; temel amacın “güvenilir”, “kişi odaklı” ve “birleştirilmiş” bir deneyim yaşatmak olacağını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER