Eğlence

YouTube Shorts için içerik üretenlere toplam 100 milyon dolar ödeyecek

youtube shorts

YouTube, gelecek yılın sonuna kadar TikTok rakibi YouTube Shorts‘u kullanan içerik oluşturuculara 100 milyon dolar ödemeyi planlıyor. Amacın içerik oluşturucuları yeni hizmetini benimsemeye ve sürekli olarak bu hizmet üzerinde kısa video yayınlamaya teşvik etmek olduğu açık bir şekilde görülüyor.

İçerik yapımcılarının tam olarak ne kadar kazanabileceği hâlâ belirsizliğini koruyor. YouTube, içerik oluşturuculara aylık olarak ulaşıp en çok etkileşim ve görüntülemeye sahip yapımcılara erişeceğini söylüyor. YouTube, binlerce içerik oluşturucuya her ay ödeme yapılabileceğini söylüyor ve temel olarak Shorts’da gönderi paylaşan herkes para kazanmak için elverişli görünüyor. Ancak videolarının orijinal içerik olması ve elbette YouTube’un topluluk kurallarına uyması büyük önem taşıyor.

YouTube, mart ayında ABD’de Shorts servisini beta olarak kullanıma sunmaya başlamıştı. Kısa videolar YouTube’un mobil uygulamasında görünüyor ve tıpkı TikTok (veya Instagram Reels veya Snapchat Spotlight) gibi, art arda sonsuz sayıda video izlemeye izin veriyor.

Diğer şirketler de, içerik oluşturucularının platformlarına bağlı kalmasını teşvik etmek için aynı yaklaşımı benimsiyor. TikTok, Temmuz 2020’de 200 milyon dolarlık bir içerik oluşturucu fonu başlatmıştı. Snapchat ise Kasım 2020’de çıkarılan TikTok rakibi Spotlight özelliğinin ardından bir süre için, günde 1 milyon dolarlık bir ödemeyi yapımcılara gerçekleştirdi.

Başlangıç için, Shorts’un kullanıma sunulduğu iki bölge olan ABD ve Hindistan’da içerik yapımcılarına ödemeler sunulacak. Ancak YouTube, hizmeti daha fazla bölgeye sunarken kullanılabilirliğini de genişletmeyi planlıyor. YouTube’un ne zaman ödeme sunmaya başlayacağına dair henüz kesin bir tarih yok. YouTube, fonun bu yılki başlangıç tarihinden itibaren 2022’ye kadar devam edeceğini söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER