Teknoloji

YouTube Kids uygulaması çocuklara gizli reklam yapmakla suçlanıyor

youtube-kids-200215

Belirli bir sayıda tüketici ve çocuk avukatı grupları ABD Federal Ticaret Komisyonu’na YouTube’un geçtiğimiz haftalarda yayınladığı Kids uygulamasına yönelik inceleme başlatması talebinde bulundu.

Organizasyonların iddiasına göre Google’ın yeni uygulaması geleneksel içeriğe karıştırılmış reklamlarla genç kitleleri hedefliyor.

Geçtiğimiz şubat ayında çıkmış olan YouTube Kids uygulamasında McDonalds ve Fisher-Price gibi şirketler tarafından yönetilen özel kanallar da bulunuyor.

YouTube Kids uygulamasının çocuklara özel çizgi film ve benzeri programları aynı karakterlerin kullanıldığı reklamlarla karıştırdığı iddia ediliyor. Bu tarz bir uygulama Amerikan Federal İletişim Komisyonu tarafından ABD’deki karasal ve kablo televizyon kanalları için yasaklanmıştı.

Bu arada YouTube’un kullanıcılar tarafından oluşturulmuş oyuncak kutu açma videolarını paralı içerikler olarak değerlendirmemesi de eleştiriliyor.

Avukat gruplarının oluşturduğu koalisyon Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’na yazılan dilekçeyle bu hususlarla ilgili araştırma başlatılmasını talep etti.

Bir YouTube sözcüsü konuyla ilgili olarak, YouTube Kids’i geliştirirken çeşitli iş ortaklarıyla ve çocuk hakları savunucusu gruplarla birlikte çalıştıklarını kaydetti. Uygulamayı iyileştirmek için her zaman geri bildirimlere açık olduğunu belirten YouTube, FTC’ye verilen mektubun sahipleriyle doğrudan iletişime geçmediklerini ve iddialarına kesinlikle katılmadıklarını da vurguladı.

İLGİLİ HABERLER