Eğlence

YouTube İş Ortağı Programı üye sayısı 2 milyonu geçti

youtube shorts para kazanma

YouTube, pazartesi günü yaptığı açıklamada, kullanıcıların videolarından para kazanmalarını sağlayan YouTube İş Ortağı Programı’nın 2 milyon içerik oluşturucu sayısını geride bıraktığını kaydetti. Platform, YouTube’u birçok popüler video yayıncısı için elverişli ve çok para kazandıran bir işletme hâline getirmeye yardımcı oldu, bununla birlikte bazı popüler yapımcıların davranışları, reklamcıların ara sıra YouTube’dan uzaklaşmalarına da neden oldu.

YouTube İş Ortağı Programına hak kazanmak isteyen içerik oluşturucuların, son 12 ayda kanallarında en az 1000 aboneye ve 4000 saat toplam izlenme süresine ihtiyaçları var. Reklamlar, abonelik ücretleri, bağışlar, canlı yayınlar ve YouTube Premium geliri yoluyla para kazanılabilir.

Google’ın sahibi olduğu şirket, reklam geliri elde eden çok sayıda içerik oluşturucuya sahip olmakla reklamverenleri mutlu etmek arasındaki dengeyi bulmakta zaman zaman zorlandı. Taciz veya diğer sorunlu içeriklere yer veren kanallardan reklamların ne zaman kaldırılacağına karar vermekte sorunlar yaşadı. YouTube, uygun içerik oluşturucuların reklam gelirinden pay alırken, reklamverenler bir kanalın içeriğine karşı temkinli davranırlarsa reklamlarını çekme yoluna gidiyor.

YouTube, yıllardır sitenin önemli bir parçasını oluşturan içerik oluşturucular arasında yaşanan bazı tacizlere ve sataşmalara yanıt olarak 2019 yılında taciz politikasını güncellemişti. Bu doğrultuda yasal veya etik sınırları aşan içerik oluşturucuları kanallarının para kazanma özelliğini devre dışı bırakarak cezalandırdı. Geçen yıl, hassas bir konu olarak kabul edilen koronavirüsten bahseden videolar da bu politikalar doğrultusunda değerlendirildi ve bu videolarda para kazanma devre dışı bırakıldı.

YouTube ürün müdürü Neal Mohan konuyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında, 2020’de programa katılan yeni kanal sayısının 2019’a göre  iki katından fazla arttığını ve altı haneli veya daha fazla gelir elde eden YouTube kanallarının sayısının yıldan yıla yüzde 35 arttığını söyledi. Ancak bu kadar çok para kazanan içerik oluşturucular hakkında daha fazla bilgi vermedi.

Mohan, “Güvenilir içerik oluşturucuları finansal olarak ödüllendirmenin ve işlerini büyütmelerine yardımcı olmanın yeni yollarını bulmak bizim için her zaman en büyük öncelik olacak.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER