Manşetler

Yeni iPad parçalarına ayrılıyor, 1 GB RAM’in varlığı doğrulandı

Bunun olacağını zaten biliyorduk. Yeni iPad de iFixit tayfasının elinden kurtulamayacaktı, öyle de oldu. iPad’in piyasaya sürülmesinden saatler önce iFixit ekibi de eline geçirdiği yeni iPad’i sökme çalışmalarına başladı. Gerçekten de bazı benchmark testlerinin ortaya koyduğu gibi 1 GB RAM‘in bulunup bulunmadığının ortaya çıkarılması bu işlemin en önemli işlevlerinden biri olacaktı.

iFixit ekibi ilk tespitini ekran üzerinde yaptı. Model numaralarını baz alarak ellerindeki kurban cihazın LCD ekranının Samsung tarafından üretildiğini tahmin eden ekip batarya üzerindeki etiketten de bunun 11560 mAh kapasiteye sahip bir 43 Wh batarya olduğu sonucuna vardı. Aslında Apple’ın verdiği teknik özellikler tablosunda bataryanın kapasitesinin 42.5 Wh olduğu belirtilmişti. Batarya üç adet 12.5 x 6.5 cm’lik, her biri 4 mm. kalınlıkta üç adet hücreden oluşuyor. Bu bataryalar iPad’in geneline yayılmışa benziyor. Her bir hücrenin 14.6 Wh şeklinde etiketlenmesi ilginç, çünkü üçünün toplamı 43.8 Wh’ye eş geliyor. Batarya yoğunluğunun iPad 2’dekiyle hemen hemen aynı olduğu dikkat çekerken esas farkı oluşturan yeni bataryaların büyük boyutu gibi görünüyor.

iFixit ekibi yeni iPad’in derinliklerinde birkaç ilginç detay daha gözlemlemiş. Öncelikle mantıksal çevrim kartının Broadcom BCM4330 olduğu dikkat çekiyor. 802.11a/b/g/n MAC/ Temelbant / Radyo modülü ise entegre Bluetooth 4.0 ve FM verici modülerini barındırıyor. Ekip, A5X yongaüstü sistemini de ortaya çıkarmış. Bu işlemci de A4 ve A5 gibi Samsung tarafından üretilmişe benziyor. RAM’e bakıldığında ise bir çift 4Gb Elpida LPDDR2 kartla karşılaşılmış. 64-bit konfigürasyonunda yerleştirilmiş bu kartlar toplam 1 GB DRAM’e eşdeğer geliyor. Qualcomm MDM9600 3G ve 4G kablosuz modem, 3G ve LTE için Qualcomm RTR8600 çoklu bant RF vericisi de 4G destekli yeni iPad’in mobil genişbant işlevlerini görmesini sağlıyor. iFixit’in elindeki cihazın 16 GB dahili belleğe sahip olduğunu içinden çıkan 16 GB’lık Toshiba NAND flaş bellekten anlıyoruz.

iFixit’in iPad’i parçalarına ayırma işlemi henüz bitmedi. Aşağıdaki bağlantıda sürecin şimdiye kadarki adımlarını ve ilerideki güncellemeleri bulabilirsiniz.

İlgili – iFixit

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER