ManşetlerTeknoloji

Apple, WWDC 2024 için beklenen resmi duyuruyu yaptı

wwdc 2024

Apple, yıllık Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nı (WWDC) 2024 yılının 10-14 Haziran tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştireceğini duyurdu. Geliştiriciler ve öğrenciler, açılış gününde Apple Park’ta özel bir etkinlikte yüz yüze bir araya gelmeye fırsatı bulacaklar.

Kayıtlı geliştiricilere ücretsiz olan WWDC 2024; iOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS ve visionOS’un son gelişmelerine odaklanacak. Apple’ın uygulama ve oyun geliştiricilerini destekleme taahhüdünün bir parçası olarak etkinlik, onlara Apple uzmanlarına özel erişim imkanı sunacak ve yeni araçlar, çerçeveler ve özellikler hakkında iç görüler sağlayacak.

Apple’ın Dünya Çapında Geliştirici İlişkileri Başkan Yardımcısı Susan Prescott, “Dünya çapındaki geliştiricilerle teknoloji ve topluluk dolu olağanüstü bir hafta için bağlantı kurmaktan çok heyecanlıyız.” dedi. “WWDC, yeni fikirler paylaşmak ve harika geliştiricilerimize daha da harika bir şeyler yapmaları için yenilikçi araçlar ve kaynaklar sağlamakla ilgilidir.”

WWDC 2024’te neler bekleniyor?

10 Haziran’da başlayıp 14 Haziran’a kadar sürecek bu etkinlik, şirketin her zaman olduğu gibi sonbahar yazılım güncellemelerine odaklanması beklenirken, aynı zamanla yeni donanım haberleri de merakla bekleniyor. Ancak bu yıl, yapay zeka konusundaki yaklaşımıyla alakalı gizemli bir bekleyiş söz konusu.

Apple’ın, kendi yapay zeka modellerini eğitmek için her gün milyon dolarlar harcadığı iddia ediliyor ve söylentilere göre haber siteleriyle içerik ortaklıkları için görüşmeler yapıyor. Ancak diğer haberler, Apple’ın bulut tabanlı yapay zeka özellikleri için Google, OpenAI veya Anthropic (ve Çin’de Baidu) ile bir anlaşma yaparak, kendi ürettiği özellikleri ise yalnızca cihazları üzerinde sıkı bir şekilde kontrol etme yoluna gidebileceğini öne sürüyor. Bloomberg’in yakın tarihli bir haberine göre ise Apple, yapay zeka geliştiricilerinin ekosistemine derin bir entegrasyon için kapılarını açabilir.

Elbette şirket yıllardır cihaz üzerinde makine öğrenimi konusunda çeşitli işlevler ve yetenekler sunuyordu, ancak üretken yapay zekanın bu kadar önemli hale gelmesiyle birlikte, bu alandaki yeteneklerini de öne çıkarmaya hazır görünüyor. “Dünyanın en iyi tüketici dizüstü bilgisayarı” olarak lanse edilen M3 MacBook Air, yapay zekadaki iddiasını ortaya koyuyor.

Yapay zekânın dışında, iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, watchOS 11 ve şirketin diğer işletim sistemleri için planlanan ön tanıtımları bekliyoruz. iPhone’da uygulama simgelerini istediğiniz yere yerleştirme yeteneği, Freeform’da “sahneler” ve yeni erişilebilirlik kısayolları gibi yenilikler dillendiriliyor. Hatta Apple, biri ikinci nesil AirPods’un giriş seviyesindeki takipçisi, diğeri ise AirPods 3’ün gürültü önleme özellikli versiyonu olmak üzere iki yeni AirPods tanıtabilir, ayrıca USB-C ile güncellenmiş AirPods Max kulaklıkları sunabilir.

Önceki yılın önemli gelişmelerinden biri de uzun süredir beklenen Vision Pro gözlüğüydü. Ayrıca Apple, watchOS’da araç takımı ağırlıklı bir görünümü, iOS 17‘de Beklemede modunu, macOS için masaüstü araç takımlarını ve oyun endüstrisine yönelik önemli bir gelişmeyi duyurmuştu.

WWDC 2023 esnasında Apple, M2 Ultra çip içeren yenilenmiş bir Mac Pro ve aynı çipin kullanıldığı yeni bir Mac Studio‘yu sergileyerek Apple Silicon’a geçişini tamamlamıştı. Aynı zamanda, 15 inç ekranlı MacBook Air da tanıtılmıştı.

Geliştiriciler ve öğrenciler, ana konuşmayı dinleyerek ve hafta boyunca Apple Geliştirici uygulaması, web sitesi ve YouTube üzerinden WWDC 2024’ü takip ederek en son Apple yazılımlarını ve teknolojilerini keşfetme fırsatı bulacaklar. Bu yılın konferansı, video oturumları ve Apple tasarımcıları ve mühendisleri ile etkileşim fırsatları sunacak ve dünya çapında geliştirici topluluğuyla bağlantı kurma imkanı verecek.

WWDC 2024, 10 Haziran’da gerçekleşecek yüz yüze deneyimle geliştiricilere, Apple Park’ta ana konuşmayı izleme, Apple takım üyeleriyle tanışma ve özel etkinliklere katılma fırsatı sunacak. 10 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de başlayacak olan özel yayınla birlikte yenilikleri görme imkanı elde edeceğiz. Yenilikler en hızlı şekilde Teknoblog’da olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER