İncelemelerManşetler

iOS 17 İncelemesi

ios 17 inceleme

iOS 17 bu akşam itibarıyla iPhone XS veya daha yeni bir iPhone kullananların kullanımına sunuldu. Geride kalan iki ay boyunca iOS 17’nin public beta sürümlerini iPhone 14 Pro üzerinde kullandım. Böylelikle yeniliklerle daha önce tanışma, bunları deneyimleme ve çeşitli içerikleri hazırlama imkanı elde ettim. Öncelikle en başından beri kararlı bir işletim sistemi gördüğümü söylemeliyim. iOS 17 özellikle Mesajlar başta olmak üzere, iPhone’unuza birçok yeni ve kullanışlı özellik getiriyor.

iOS 17, görsel olarak iOS 16‘nın bıraktığı yerden devam ediyor. iOS 17’deki Kişi Posterleri, iOS 16’nın kilit ekranına getirdiği ile benzer şekilde kişilere görsellik kazandırıyor. Ancak Kişi Posterleri biraz daha eğlence amaçlı gibi görünüyor. En büyük görsel değişiklik ise, iPhone’unuzu araç takımları, fotoğraflar ve özelleştirilebilir saatlerle dolu bir mini ekrana dönüştüren Beklemede modu oluyor. Daha önce iOS 17 ile gelecek başlıca yenilikleri, iOS 17 ön inceleme yazısında gözden geçirmiştik. Şimdi geride kalan iki ay boyunca dikkatimi çeken bazı noktalara yakından bakalım.

iOS 17 inceleme: İletişim

iOS 17’nin en dikkat çekici yeniliklerinden biri Telefon uygulamasında görülüyor. Yeni “Kişi Posterleri” özelliği sayesinde, arayan veya aranan kişinin görüntüsünü daha özelleştirilebilir bir hâle getirebilirsiniz. Bu özellik, arkadaşınızın dikkat çekici bir fotoğrafını eklemenize, isimlerini özelleştirmenize ve daha birçok şey yapmanıza olanak tanıyor. Güzel bir özellik olmasına rağmen, pek çok kullanıcı bu yeni güncellemeyi rehberlerinde uygulamayabilir.

ios 17 inceleme

Apple, kullanıcıların arkadaşlarıyla hızlı ve eğlenceli bir şekilde iletişime geçebilmeleri için “NameDrop” adlı yeni bir özelliği de kullanıma sunuyor. Bu özellik, arkadaşınızın iPhone’uyla kendi telefonunuzu birbirine yaklaştırarak SharePlay deneyimini başlatmanıza veya birbirinize hızlıca temas kaydetmenize olanak tanıyor. AirDrop daha hızlı bir çözüm sunsa da, NameDrop ilk kullanıldığında arkadaşlarınızı etkileyebilecek bir özellik. Özellikle birbirini tanımayan iki iPhone sahibinin iletişim bilgilerini paylaşmalarında NameDrop epey kullanışlı olacaktır.

ios 17 inceleme

Mesajlar uygulaması da göz ardı edilmemiş ve genişletilebilir bir menü ile güncellenmiş. Bu menüyü hızlı bir dokunuşla açabilir veya fotoğraf galerinize hızlı erişim için uzun bir dokunuş yapabilirsiniz. Canlı çıkartmalar ise, kullanıcıların kendi fotoğraflarıyla kolayca çıkartmalar oluşturmalarını sağlıyor fakat gönderdiğiniz çıkartmaları diğer kişilerin kaydetmesine izin verilmiyor. Öte yandan sesli mesajların yazıya çevrilmesi de, benim gibi sesli mesajları dinlemeyi sevmeyenler için bir hayli kullanışlı olacaktır.

Son olarak, Apple’ın Otomatik Düzeltme ve Dikte özelliklerinin daha akıllı olduğunu belirtiyor. Tahminler daha iyi gibi görünüyor. Bununla birlikte, FaceTime’da yer alan reaksiyon eklemeleri oldukça karmaşık ve elle yapılan jestlerle bu reaksiyonların biraz zor oluyor.

iOS 17 inceleme: Sağlıklı ve Güvenli Yaşam

ios 17 inceleme

Günümüzün büyük bir kısmı iPhone ekranlarında geçiyor. Bu nedenle Apple, mobil işletim sisteminde sağlık ve gizlilik geliştirmelerini zenginleştiriyor. iOS 17’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri, ruh halinizi kaydedebilmesi oluyor. Bu verileri eklemek, yaşam tercihlerinizin yaşam tarzınıza nasıl etki ettiğini anlamanıza yardımcı oluyor. Ayrıca hangi günlük görevlerin ruh halinizi nasıl etkilediğini görebilirsiniz.

Bu yılın ilerleyen zamanlarında bir Günlük Uygulaması gelecek. Bu uygulama, iPhone’unuzdan alınan diğer verilerle bu bilgileri birleştirerek gün içinde nasıl hissettiğinizi ve duygularınızı nasıl daha iyi ifade edebileceğinizi gösterecek.

Tüm bu işlemler cihazda gerçekleştirildiği için üçüncü taraf uygulamaların bu verilere erişmesi konusunda endişelenmenize gerek yok. Bunun yanı sıra, iMessage’ın Yol Durumu özelliğinden de bahsetmeliyiz.

Bu özellik, özellikle bir kullanıcının aile üyesine veya arkadaşına güvenli bir şekilde varış yerine ulaştığını bildirmek istediği zaman çok kullanışlı. Bir kullanıcı Yol Durumu’nu başlattığında, arkadaşı veya aile üyesi otomatik olarak haberdar olur. Eğer varış yerine doğru ilerlemiyorsa, seçili kişiyle geçici olarak faydalı bilgiler paylaşılır, örneğin cihazın konumu, batarya seviyesi ve hücresel servis durumu gibi. Tüm iletilen bilgiler uçtan uca şifrelenmiştir.

iOS 17 inceleme: Verimlilik

Apple, iOS 17’de verimlilik tarafında sunduğu dikkate değer yenilikler var. Beklemede modu bunlardan bir tanesi. Bu mod, iPhone yan yatırılıp şarj edilirken uzaktan görülebilecek bir tam ekran deneyimi sunuyor. Fakat bu özellik herkes için faydalı olmayabilir. Örneğin, geceleyin MagSafe Duo şarj cihazı kullanan bir kişi, iPhone’unu gün boyu şarjda bırakmadığı için Beklemede modunu yararlı bulmayabilir. Bununla birlikte, iş günü boyunca kullanılmadığı zamanlarda siyah ekranda kalan iPad için bu fonksiyon daha uygun olabilirdi. Belki iPadOS 18 ile birlikte Apple aynı özelliği iPad tarafına da getirir.

ios 17 ön inceleme

Beklemede modu, iPhone 14 Pro veya 15 Pro gibi Hep Açık Ekran özellikli iPhone’ların dışında da kullanılabiliyor. Tabii ki, esas verimi, Hep Açık Ekran özellikli ekranlarda veriyor. iOS 17 beta sürümlerini kullanmaya başladığımdan beri, iPhone 14 Pro çalışma masamda, MagSafe aksesuarını yerleştirdiğim bir standda duruyor. Bu sayede saati her zaman görebiliyorum. Çalışırken zaman yönetimi için kullanışlı oluyor.

Safari’nin yararlı birkaç güncellemesi de var. Ancak bu özellikler, iPhone’dan ziyade Mac’te daha kullanışlı olabilir. Odak Modu’nu çok beğenmekle birlikte, Safari’de bu modun iPhone üzerinde çok da fark yarattığı söylenemez. Ayrıca Apple, bilinen izleyicilerin sayfaları yüklemesini engelliyor ve gezinirken URL’lere eklenen izleme bilgilerini kaldırıyor. Fakat insanlar Safari üzerinden X (eski adıyla Twitter) kullanmadığı için, şirketin uygulaması üzerinden bir bağlantı paylaşılırken izleyiciler hâlâ mevcut. Profiller ise, iş için iPhone’unu sıklıkla kullananlar için, işte ve özel hayatta kullandıkları siteleri birbirinden ayırmakta faydası olabilir.

Henüz deneme fırsatı bulunmamış olsa da, güvendiğiniz kişilerle şifre paylaşımı özelliği birçok kişi tarafından beğenilebilir. Apple artık güvendiğiniz kişilerle bir dizi şifre paylaşmanıza olanak tanıyor. Bir grup oluşturabilir ve paylaşmak için bir dizi hesap seçebilirsiniz. Grubun tüm üyeleri için şifreler güncel kalır ve istediğiniz zaman birini gruptan çıkarabilirsiniz.

İki faktörlü doğrulama kodları, bir hesaba veya servise giriş yaparken güvenliği artırmada oldukça etkili bir yol. Daha çok bir uygumlama üzerinden olsa da birçok hizmette bundan faydalanıyorum. Fakat bu kodlar, mesaj ve e-posta kutularımızı istenmeyen mesajlarla dolduruyor. Artık bu sorun tarihe karışıyor. iOS 17’nin yeni bir özelliği sayesinde, Mesajlar ve Mail uygulamanız iki faktörlü doğrulama kodlarını, kodların ilgili alanına otomatik doldurulduktan sonra otomatik olarak silebiliyor. Mesaj ve e-posta kutularını temiz ve düzenli tutmayı sevenler için bu özellik, kullanıldıktan sonra gereksiz mesajları silen sanal bir temizlik robotu gibi çalışıyor.

Daha önce iPhone’unuzda Kestirmeler uygulamasını pek kullanmamış olmalısınız. Kurulum aşaması karmaşık ve yorucu olan bu uygulamadan birçok kullanıcı kaçıyor olmalı. Ancak iOS 17 sayesinde fikrinizi değiştirebilirsiniz. İlk olarak, Apple Kestirmeler uygulamasının ana sayfasını yeniledi. Artık ön yüklü birkaç kestirme, örneğin Notlar uygulamasında yeni bir not oluşturmak gibi, uzun bir basış ile ana sayfanıza kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Yeni tasarım, eskiye nazaran daha az göz korkutucu ve Kestirmeler’in neler yapabileceğini görmeyi diğer kullanıcılar için daha kolay hale getiriyor.

iOS 17 inceleme: Müzik

ios 17 inceleme

Eğer bir Apple Music kullanıcısıysanız, iOS 17’te sizin de ilginizi çekecek bazı yenilikler bulunuyor. Örneğin Apple, SharePlay özelliğini şimdi Apple Music’e getirdi. Sevdiğiniz bir şarkıyı şimdi arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle birlikte dinlemek için daha kullanışlı bir yönteminiz var. Bunun dışında Apple, iOS uygulamasına şarkılar arasında pürüzsüz bir geçiş sağlayan “crossfade” özelliğini sonunda ekledi. Bu sayede müzik hiç durmaksızın devam ediyor. Ayrıca Apple, şarkıların her birine animasyonlu kapaklar eklemiş. Her albümde bu özellik olmasa da, olanlarda oldukça hoş bir deneyim sağlıyor.

Bazı özellikler hâlâ mevcut değil, örneğin çalma listeleri üzerinde iş birliği yapabilme bunlar arasında yer alıyor. iOS 17’nin ilerleyen sürümlerinde kullanıcılar arkadaşlarını bir çalma listesine davet edebilecek, böylece herkes şarkı ekleyebilir, sıralamasını değiştirebilir ve şarkıları kaldırabilir. Apple Music, nihayet Spotify’ın en iyi özelliklerini benimsemeye başlıyor. Bunun yanı sıra, servise eklenecek birkaç fonksiyon daha var.

iOS 17 inceleme: Kamera

ios 17 inceleme

Sosyal medya için fotoğraf ya da video çekerken, çoğu zaman çekimlerin düzgün olup olmadığı endişesi taşınır. iOS 17 ile birlikte Kamera uygulaması artık ekranda Su Terazisi özelliğiyle geliyor. Bu sayede fotoğraflarınızı ve videolarınızı düzgün bir şekilde çekebilirsiniz. Su Terazisi, ekranın merkezinde ince beyaz bir çizgi olarak görünüyor ve düz olduğunda sarıya dönüşüyor. Bu özellik, düz fotoğraflar çekmeme yardımcı oluyor. Bunu Kamera ayarları içinden açmanız gerekiyor.

Bu özellik, küçük bir yenilik gibi görünse de oldukça kullanışlı. Kamera seviyesi sayesinde daha düzgün ve profesyonel görünümlü fotoğraflar ve videolar elde etmek mümkün.

iOS 17 inceleme: Performans ve Pil

Yukarıda belirttiğim gibi, iOS 17’yi iki aydır ana telefonum olan iPhone 14 Pro’da kullanıyorum. En başından beri kullanımla ilgili olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Uygulamalarda uyumsuzluk, kullanıcı arayüzünde donmaları pek gözlemlemedim. Nadiren de olsa telefonun ortasında çember işareti olan siyah renkli bekleme ekranına düştüğünü ve yeniden başladığını gördüm.

iOS 17’li iPhone 14 Pro’yu genellikle MagSafe şarj aksesuarını tutturduğum bir ayakla birlikte Bekleme modunda kullandım. Bu nedenle bir günlük performans konusunda net bir yargıya varmak doğru olmayabilir. Yine de, pil performansının iOS 16’ya göre biraz daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, yüzde 30’a kadar şarj ettiğim telefonun pili, yaklaşık 5-6 saatlik kullanımdan sonra yüzde 21’lik bir pil seviyesine gerilemişti. Bu da bir günü aşan bir performansın sunulabileceğini gösteriyor.

iOS 17 inceleme: Sonuç

ios 17 inceleme

iOS’un en yeni sürümü, en güncel iPhone modeline sahip olmasanız bile telefonunuza birçok yeni işlev getiriyor. Değişikliklerin tümü ses getirici ve gösterişli olmasa da, çoğu anlamlı ve fark yaratır gibi görünüyor. Hepsi Beklemede modu gibi dikkat çekici özellikler olmamasına rağmen, sunulan birçok iyileştirme faydalı.

Yeni işletim sistemi geldiğinde dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. iPhone’unuzu iOS 17’ye güncellemeden önce, önlem olarak cihazınızı yedeklemeniz yerinde olacaktır. Güncellemeyi hemen indirmek cazip görünebilir, ancak diğer kullanıcıların herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığını görmek ve cihazınızın güncellemeyi daha hızlı indirmesi için bir veya iki gün beklemek isteyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER