Teknoloji

Apple, Spotlight ve Xcode ile yapay zeka alanında yeniliklere açılıyor

apple yapay zeka

Teknoloji devi Apple, yapay zekâ (AI) alanındaki daha aktif olmayı hedefliyor. Bloomberg‘in haberine göre şirket, programlama yazılımı Xcode için yeni nesil yapay zeka özelliklerini dahili test aşamasında genişletiyor ve bu yıl içinde bu özellikleri üçüncü taraf geliştiricilere sunmayı planlıyor. Apple’ın, son tüketici ürünlerinde de yapay zeka kullanımını araştırdığı belirtiliyor. Bu kapsamda, Apple Music’te otomatik çalma listesi oluşturma, Keynote’ta slayt gösterileri ve Spotlight araması için AI destekli chatbot benzeri arama özellikleri gibi yenilikler üzerinde duruluyor.

Apple’ın yapay zeka ile dönüşümü

iOS ve macOS kullanıcılarının, ChatGPT benzeri doğal dil modelleriyle hava durumu raporları alma ya da uygulamalar içinde derinlemesine özellikleri çalıştırma imkanı sunacak bir arama güncellemesi, Apple’ın yapay zeka konusundaki planları arasında yer alıyor.

Diğer teknoloji devleri AI araştırması ve ürünlerini piyasaya sürme konusunda daha önde giderken, Apple son aylarda AI modellerini Apple Silicon çiplerinde daha kolay eğitmeyi sağlayan açık kaynaklı bir makine öğrenme çerçevesi olan MLX, bir metinden-resim düzenleme AI modeli MGIE ve bir AI animatörü olan Keyframer’ı kullanıma sürdü. Microsoft’un GitHub Copilot’u ve Amazon’un CodeWhisperer’ı gibi, Apple’ın üzerinde çalıştığı programlama aracı da, kod dizilerini tahmin etmek ve tamamlamak ve potansiyel olarak uygulamaları test etmek için büyük bir dil modeli uyguluyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, Kasım 2023 itibarıyla GitHub Copilot’un 1 milyon ödeme yapan kullanıcısı olduğunu belirtmişti. GitHub, Copilot’a kod yazıcıları gerçek zamanlı olarak yönlendiren ve potansiyel kod kırılmalarını belirten bir sohbet özelliği de dahil olmak üzere daha fazla yetenek ekledi. Microsoft, önümüzdeki mayısta gerçekleşecek Build 2024 etkinliğinde geliştiriciler için daha fazla Copilot ve AI haberleri olacağını söyledi ve Apple, yıllık WWDC geliştirici etkinliğinde AI planları hakkında daha fazlasını duyurabilir.

Apple CEO’su Tim Cook, Google ve Microsoft’taki meslektaşlarına kıyasla yapay zeka hakkında daha ihtiyatlı açıklamalarda bulunsa da, bu ayki bir yatırımcı çağrısında bu yıl daha fazla yapay zeka özelliğinin geleceğini doğruladı. Kaynaklar, Bloomberg’e, yöneticilerin geçen yılın sonlarında birçok AI özelliğini Apple’ın yönetim kuruluna Xcode için gösterdiğini söyledi.

Yapay zeka, teknoloji dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor ve Apple’ın bu alandaki adımları, hem geliştiricilere hem de tüketicilere yönelik ürünlerinde önemli yenilikler sunma potansiyeline sahip. Apple’ın yapay zeka alanındaki girişimleri, kullanıcı deneyimini iyileştirmenin yanı sıra, programlama süreçlerini de kolaylaştırarak teknoloji sektöründe yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER