Teknoloji

Microsoft, Cortana’nın Windows’taki görevini sonlandırıyor

windows cortana

Microsoft’un kişisel dijital asistanı Cortana, Windows platformunda yalnızca bir uygulama olmaktan çıkarılıyor. XDA Developers ve Windows Central tarafından fark edilen bir destek sayfasında, Microsoft, bu yılın sonlarına doğru “Windows’daki Cortana’yı bağımsız bir uygulama olarak daha fazla desteklemeyeceğini” belirtti.

Cortana’nın yerini yapay zekâ araçları alıyor

Cortana’nın Windows’tan çıkarılması pek de şaşırtıcı bir gelişme olarak görülmedi. Mayıs ayında düzenlenen Build konferansında Microsoft, Cortana’nın yapabildiği her şeyi ve daha fazlasını yapabilen, görev çubuğunda bulunacak yeni Windows Copilot aracını duyurdu. Bu, içerik özetleme, metin yeniden yazma, sorular sorma, bilgisayar ayarlarını düzenleme gibi özellikleri içeriyor.

Microsoft, Cortana’yı ilk olarak 2015’te Windows 10’a getirdi. Sesli komutlar kullanarak hatırlatıcılar ayarlama, uygulamaları açma ve sorular sorma yetenekleri ile Cortana, kullanıcılara yeni bir deneyim sunmuştu. Ancak yıllar içinde Microsoft, Cortana’yı Windows deneyiminden kademeli olarak çıkarmaya başladı. Dijital asistan, Windows 11’in çıkışıyla birlikte kullanıcıların görev çubuğundaki önemli konumunu kaybetti ve ilk önyükleme deneyiminde artık görünmüyordu. Microsoft ayrıca 2020’de iOS ve Android’deki Cortana uygulamasını kapatmış ve Surface kulaklıklarında ve diğer cihazlarda Cortana için desteği sonlandırmıştı.

Microsoft’un ne zaman tam olarak Cortana’yı Windows’dan kaldıracağı henüz net değil. Ancak Bing sohbet botunu ve Microsoft 365 Copilot’u da içeren gelişen AI araçları paketinin önceliği aldığı açık. Cortana, Windows’ta gidiyor olsa da, Microsoft bunun hala Outlook mobil, Microsoft Teams mobil, Teams display ve Teams rooms’da mevcut olacağını belirtiyor, ancak ne kadar süreyle bunun böyle kalacağı da bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER