Teknoloji

Windows Copilot: Microsoft’tan Windows 11 için yeni yapay zekâ asistanı

windows copilot

Microsoft, Windows 11 işletim sistemi için hazırladığı Copilot yapay zekâ asistanını duyurdu. Tıpkı Edge, Office uygulamaları ve GitHub’daki muadilleri gibi, Windows Copilot da doğrudan Windows 11’e entegre edilecek ve görev çubuğuna yerleştirilcek. Böylelikle tüm uygulama ve menülerden Copilot’ı başlatmak mümkün olacak.

Microsoft’un Windows ve cihazlardan sorumlu başkan yardımcısı Panos Panay, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Windows Copilot kenar çubuğu bir kez açıldığında, uygulamalarınız, programlarınız ve pencereleriniz genelinde tutarlı kalır ve her zaman kişisel yardımcınız olarak hareket etmeye hazırdır. Harekete geçmenize, ayarlarınızı özelleştirmenize ve favori uygulamalarınız arasında sorunsuz bir şekilde bağlanmanıza yardımcı olarak her kullanıcıyı güçlü bir kullanıcı yapar.”

Windows Copilot uygulamalarda görüntülenen içeriği özetleyebiliyor, yeniden yazabiliyor ve hatta açıklamasını yapabiliyor. Bing Chat’in iletişim kutusuna bir hayli benzeyen bu kişisel asistan, bir arama motoruna sorulabilecek türden şeyleri ve genel soruları yanıtlama yeteneğine sahip.

Copilot Windows 11’in görev çubuğunda arama kutusunun yerini almayacak. Tıpkı Cortana’nın Windows 10’un görev çubuğunda kendine özel bir alana sahip olması gibi, Windows 11’in görev çubuğunda da arama kutusunun yanında bir Copilot düğmesi bulunacak. Bu noktada Microsoft’un Copilot için yaptığı “kişisel asistan” tanımının Cortana için yaptığı “kişisel üretkenlik asistanı” tanımına benzer olduğunu belirtmekte fayda var.

Copilot doğrudan Windows’a entegre edileceği için kullanıcılar asistana “Odaklanmam için ayarlarımı düzenle” şeklinde komutlar da verebilecek. Bunun Microsoft’un görev çubuğuna eklediği basit Bing Chat bağlantısından çok daha fazlasını yapacağı rahatlıkla söylenebilir.

windows copilot

Windows Copilot testleri haziran ayında başlayacak

Windows Copilot, Bing Chat ile aynı temeller üstüne inşa edildiği için Microsoft geliştiricilerin Bing veya ChatGPT için hazırladığı eklentileri bu yapay zekâ asistanına taşımasına da izin veriyor. Böylelikle Bing ve ChatGPT için hazırlanmış ekstra özelliklerden Copilot’ta da yararlanmak mümkün olacak.

Microsoft, Windows Copilot için testlere haziran ayında başlayacak. Daha sonrasında yapay zekâ asistanı tüm Windows 11 kullanıcılarına dağıtılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER