Teknoloji

Windows 11 Dinamik Yenileme Hızı özelliğiyle pil ömrünü koruyacak

windows 11

Microsoft, Windows 11‘de dizüstü bilgisayarın pil ömründen tasarruf etmek ve gerçekten ihtiyaç duyulduğunda yenileme hızlarını artırmak için tasarlanmış yeni bir Dinamik Yenileme Hızı (DRR) özelliği sunuyor.

Artık bir dizi dizüstü bilgisayar 120 Hz ve üstü ekranlarla birlikte geliyor. Bu da Windows’un kaydırma, animasyonlar ve ekranda çizim yapma gibi işlevleri sırasında hareketlerin çok daha yumuşak olmasını sağlıyor. Eklenen pürüzsüzlük harika hissettiriyor, ancak daha yüksek yenileme hızlarında çalışmak pil ömrüne olumsuz etkide bulunur.

Windows 10’da bir dizüstü bilgisayarda 60Hz ve 120Hz arasında seçim yapmanız gerekir ve bu sabit bir seçimdir. Şimdi Microsoft, Windows 11’de bir dizüstü bilgisayarın yenileme hızını dinamik olarak ayarlamasına izin verecek DRR’yi oluşturuyor. Microsoft’ta grafik ekibinde program yöneticisi olan Ana Marta, “Bu, Windows 11’in bilgisayarınızda ne yaptığınıza bağlı olarak daha düşük bir yenileme hızı ile daha yüksek bir yenileme hızı arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapacağı anlamına geliyor.” diyerek bu yeni özelliği açıklıyor.

DRR ve 120Hz veya üzeri yenileme hızlarını destekleyen bir dizüstü bilgisayara ihtiyacınız olacak. Bu özellik, e-posta veya belge yazmak gibi normal görevlerin 60 Hz’de çalışacağı ve ekranı çizim ve kaydırma için DRR’nin devreye girip 120Hz’e çıkaracağı anlamına geliyor. Uygulamaların DRR’yi desteklemesi gerekecek, Windows 11 önizlemesi sırasında DRR, kaydırma desteği için yalnızca Office ile sınırlıdır. Office, Microsoft Edge, Microsoft Whiteboard, Microsoft Photos, Snip & Sketch, Drawboard PDF, Microsoft Sticky Notes, Adobe Acrobat, Adobe Illustrator, Microsoft To Do ve Inkodo’nun tümü de ekranda çizim veya yazma için DRR’yi destekleyecektir.

DRR, VRR (değişken yenileme hızı) ile karıştırılmamalıdır. Çünkü DRR oyunlara uygulanmıyor ve yalnızca Windows uygulamalarına odaklanıyor. Windows 11 de, en az 120 Hz’lik değişken yenileme hızını destekleyen bir dizüstü bilgisayarın yanı sıra DRR için bir gereklilik olacaktır. Ayrıca yeni bir grafik sürücüsüne (WDDM 3.0) ihtiyacınız olacak ve Microsoft, Windows 11 önizlemesini çalıştıran çeşitli cihazlarda DRR’yi etkinleştirmek için grafik görüntüleme ortaklarıyla birlikte çalıştığını söylüyor.

DRR’nin bire bir uyumlu göründüğü alan, özellikle Microsoft’un ekranda çizim yapma veya not alma senaryolarında DRR’yi etkinleştirmeye odaklanması nedeniyle, Microsoft’un Surface donanım serisidir. Şu anda hiçbir Surface cihazı 120Hz ekrana sahip değil, ancak bu, Microsoft’un sonunda Apple’ın iPad’deki ProMotion ekranlarıyla rekabet edebilecek bir Surface tablet ekranı sunabileceğinin erken bir işareti olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER