Teknoloji

Windows 11’de parmak izi veya yüzle web sitesi girişi mümkün olacak

windows 11 güncelleme

Microsoft, kullanıcı dostu işletim sistemi Windows 11’deki parola kullanımını, daha güvenli ve kullanışlı bir giriş metodu olan yeni ‘passkey’ (geçiş anahtarı) standardıyla değiştirme hedefinde ilerliyor. Son Insider Preview Build (23486) güncellemesiyle, Windows Hello’nun doğal bir parçası olarak geliştirilen ve desteklenen uygulama ve internet sitelerine parmak izi veya yüz taraması gibi yöntemlerle giriş yapılmasını mümkün kılacak olan ‘passkey’leri oluşturabilir ve kullanabilirsiniz.

Bu özelliği etkinleştirmek için, ‘passkey’ desteği eklenmiş bir siteye gidip, Ayarlar kısmından bir ‘passkey’ oluşturmanız gerekmektedir. Ardından çıkış yaparak yeni güvenlik yöntemiyle oturum açma seçeneğini alabilirsiniz. Edge veya Chrome tarayıcılarında, ‘passkey’ ile giriş seçeneği “Windows Hello veya dış güvenlik anahtarı” altında yer almalıdır. Kayıtlı ‘passkey’ler, Windows ayarlarında Hesaplar ve ardından ‘Passkey’ler sekmesinden yönetilebilir.

Windows’un yerel tarayıcısı olan Edge, yıllardır ‘passkey’lerin altında yatan Web Authentication standardını desteklemekteydi. Fakat bu özelliği Windows Hello’ya entegre etmek, kullanıcıların işletim sistemi seviyesinde kimlik bilgilerini yönetmeyi kolaylaştıracaktır. Apple, geçtiğimiz yıl macOS, iOS ve iPadOS’a ‘passkey’ desteğini eklemişti. Google da ekim ayında Android ve Chrome tarayıcısına bu desteği eklediğini duyurmuştu.

Windows 11 içinde ‘Passkey’ dönemi başlıyor

Teknoloji sitesi Bleeping Computer, yeni Windows Hello özelliğini denedi ve hem Best Buy hem de Microsoft hesapları ile çalıştığını belirtti. Ancak Google’ın, oluşturulmuş bir ‘passkey’ ile oturum açma imkanı sunmadığına dikkat çekti. Bu tür aksaklıklar, ‘passkey’lerin yaygınlaştırılmasının ne kadar karmaşık bir süreç olduğunu gösteriyor. Cihazınızdan tarayıcınıza, web hizmetlerinize kadar her şeyin yeni oturum açma metodu ile uyumlu olması gerekiyor. Ancak büyük firmaların bu standardın arkasında durmasıyla, bu tür sorunların uzun vadede ortadan kalkacağına dair umut var.

İLGİLİ HABERLER