Teknoloji

Katlanabilir bilgisayarlara özel Windows 10X’in çıkışı gecikiyor

Katlanabilir bilgilözel Windows 10X'in çıkışı gecikiyor
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un çift ekranlı cihazlar için planladığı Windows 10X işletim sistemi 2021’den önce çıkmayabilir. Yazılım devi bu yılın başlarında Windows 10X üzerinde yapılan çalışmaların sadece Surface Neo gibi çift ekranlı cihazları değil, tek ekranlı cihazları kapsayacak şekilde genişletildiğini kaydetmişti. Bu değişiklikler nedeniyle Microsoft, daha önce planladığı gibi Windows 10X’i bu yılın sonlarında çıkaramayacak gibi görünüyor.

ZDNet’in haberine göre, Windows 10X ile çalışacak cihazlar daha çok eğitim alanında ve işletmelerde kullanılacak şekilde tasarlanıyor. Bu cihazların 2021 ilkbaharında gelmesi bekleniyor. Bir yol sonra ise Microsoft’un Windows 10X ile çalışacak çift ekranlı cihazını çıkaracağı konuşuluyor. Eğer bu söylentiler doğruysa, Microsoft başlangıçtaki planlarına göre epey gecikecek demektir.

Microsoft, Windows 10X ile ilgili planlarını değiştirmesinde koronavirüs pandemisinin de etkili olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz mayıs ayında bir demeç vermiş olan Surface ve Windows şefi Panos Panay, “Dünya, geçen ekim ayında yeni bir çift ekranlı Windows cihaz kategorisi vizyonumuzu paylaştığımız zamandan çok farklı bir yer.” demişti.

surface neo
Windows 10X ile çalışacak Surface Neo’nun çıkışı da gecikecek

Microsoft birçok cihazında uzaktan çalışma için daha iyi hizmet sağlayacak şekilde yeniden çalışmalar yapıyor. Şirket, Microsoft Teams ve Windows 10 kullanımında son aylarda dikkate değer bir artış kaydetti.

Windows 10X çalışmalarındaki sorunlar

Microsoft’un Windows 10X’te geleneksel win32 masaüstü uygulama desteği sunma planları da işletim sisteminin geliştirme çalışmalarında sorunlara yol açıyormuş. The Verge sitesinin kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Microsoft Windows 10X’teki wind32 uygulamalarıyla performans sorunları yaşıyor. Aynı zamanda işletim sistemine entegre edilen daha karmaşık uygulamalarla ilgili uyumluluk sorunları da var. Bu sorunlar da Windows 10X’in çıkışının gecikmesinde rol oynuyor.

Ayrıca Microsoft bazı Windows 10X kullanıcı arayüzü ve deneyim alanındaki gelişmeleri Windows 10’un kendisine de taşımak için uğraşıyor. İlk olarak Windows 10X’te görülen bazı güncellenmiş Başlat menü tasarım unsurlarının ve yeni Ayarlar ikonunun bunlar arasında yer aldığı belirtiliyor. İlerleyen aylarda Windows 10’da yapılmış daha fazla görsel düzenlemeye tanık olabiliriz. Microsoft’un Windows 10’daki tasarımı ve ikonografiyi tutarlı hâle getirmek için tamamen bu işe odaklanmış özel bir ekibi bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER