Teknoloji

Windows 10’a yükseltme yapınca neler değişecek?

windows-10-logo-160515

Microsoft Windows 10’u 29 Temmuz tarihinde yayınlayacağını duyurdu, Windows 7 ve 8.1 kullanıcılarını ücretsiz yükseltme için teşvik etmek amacıyla rezervasyon sürecini de başlattı. Ne var ki, şirket yakında gelecek işletim sisteminin yepyeni işlevlerini ön plana çıkarmakla meşgulken, söz Windows 10 Home kullanıcıları için güncellemeleri otomatik yapma gibi kısıtlamalara gelince biraz sessiz kalıyormuş görüntüsü çiziyordu.

[quote_center]MASAÜSTÜ ARAÇLARI VE HEARTS OYUNUNA ELVEDA[/quote_center]

 

Öncelikle yazılım tarafında bazı kayıplar olacak. Bu kayıpların çoğu sadece küçük bir kullanıcı kitlesini etkileyecek, ancak güncelleme Windows Media Center, Hearts adlı kart oyunu ve Windows 7’nin masaüstü araçlarına elveda anlamına geliyor. Windows’ta disket kullanma alışkanlığı olanların da yeni sürücüler yüklemesi gerekecek. Ayrıca Microsoft DVD izlemek için ayrı bir oynatma yazılımının gerektiği konusunda uyarıyor. Microsoft yöneticisi Gabriel Aul Twitter hesabı üzerinden Windows 10’ta DVD seçeneğinin yıl sonuna geleceğini, ancak erken yükseltme yapanların her zaman VLC’yi yükleyebileceğini dile getirdi.

Yazılımlarda yaşanacak çeşitli kayıpların yanı sıra Windows 10’un bazı heyecan verici işlevleri için de birtakım kısıtlamalar bulunuyor. Cortana başlangıçta sadece ABD, İngiltrere, Çin, fransa, İtalya, Almanya, İspanya’da çalışacak. Çeşitli biyometrik şifreler için destek sunan Windows Hello da yüz tanıma için kızılötesi kameraya veya desteklenen bir parmak izi okuyucusuna ihtiyaç duyulacak. Xbox Music ve Xbox Video gibi internetten müzik dinleme ve video izleme uygulamaları da ülke bazlı kısıtlamalarla karşılaşacak, muhtemelen Türkiye’de kullanılmayacak.

[quote_center]WINDOWS 10 HOME’DA GÜNCELLEMELER OTOMATİK OLARAK YÜKLENECEK[/quote_center]

Ayrıca Microsoft Windows 10’da güncellemelerin işleyişinde de değişiklik yaptı. Pro ve Enterprise sürümlerinde güncellemeleri erteleyebilecek, ancak Windows 10 Home kullanıcılarının böyle bir seçeneği bulunmayacak. Güncellemeler çıktıkça otomatik olarak indirilecek ve yüklenecek.

Yeni işletim sistemini çalıştıracak PC ve tabletlerin ihtiyaç duyacakları en düşük sistem gereksinimleri hakkında da bazı detaylar verildi. Buna göre 1 GHz işlemci, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, en az 1024 x 600 çözünürlüklü ekrana sahip cihazlarda Windows 10 çalışabilecek. 64-bit Windows 10 versiyonu için bu gereksinimler biraz daha yukarı çıkıyor. Aşağıdaki kaynak bağlantıyı takip ederek sistem gereksinimleri hakkında daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER