Teknoloji

Winamp, geliştiricilere kaynak kodlarını açıyor

winamp

Günümüzde neredeyse unutulmuş olsa da, bir zamanların vazgeçilmez müzik çaları Winamp, farklı bir adım atmaya hazırlanıyor. Uzun yıllar boyunca her yeni bilgisayarın ilk kurulan yazılımlarından biri olan ve bir neslin müzik dinleme alışkanlıklarını şekillendiren Winamp, geliştiricilere kaynak kodlarını açmayı planlıyor. Bu stratejik hamleyle, Winamp’ın geleceğin müzik ve ses dünyasında yerini almaya hazırlandığı görülüyor.

Dijital müzik platformlarının ve özellikle Spotify’ın yükselişiyle birlikte geri planda kalan Winamp, bu hamlesiyle yeniden güncel ve teknolojik bir aktör olmayı hedefliyor. 24 Eylül 2024 tarihi itibarıyla Windows yazılımının kaynak kodlarını geliştiricilere açacak olan şirket, böylece yazılımın diğer geliştiricilerin katkılarıyla daha da geliştirilmesini umuyor. Ancak, açık kaynak yapıya tamamen geçiş yapmayacak olan firma, yalnızca değerli ve işlevsel fikirlerin peşinde koşacak.

Winamp’ın yeni döneme hazırlığı

Winamp, bu dönüşümle birlikte, özellikle müzik üreticilerine yönelik yeni bir platform geliştirerek, müzik endüstrisinde önemli bir noktaya ulaşmayı amaçlıyor. Spotify gibi servislerin aksine, doğrudan içerik üreticilere odaklanacak olan yeni Winamp platformu, müzisyenlerin eserlerini dağıtma, tanıtma ve üzerinden gelir elde etme imkanı sunacak. Şirket, bu platformla birlikte bir nevi “müzik için Patreon” olarak adlandırılacak bir abonelik sistemi geliştiriyor. İlk etapta 25 bin içerik üreticisine açık olacak platform, Winamp’ın yeniden müzik dünyasında etkili bir oyuncu olma potansiyelini gösteriyor.

Bundan önceki sürümü 5.9 RC1 Build 9999 ile dikkat çeken Winamp’ın, dört yıllık bir geliştirme sürecinin ardından ortaya çıkan bu sürümü, Windows 7 SP1 ve üzeri sistemlerde kullanılabiliyor. Kod temelinin Visual Studio 2008’den Visual Studio 2019’a geçirilmesiyle güncellenen bu sürüm, Winamp’ın teknolojik altyapısının modern ihtiyaçlara uyum sağlama konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Winamp’ın bu yenilikçi hamlesi, müzik dünyasında yeniden canlanma ve geliştiriciler arasında bir canlılık yaratma potansiyeline sahip. Bundan sonra Winamp’ın müzik ve ses teknolojilerine katkıları merakla bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER