Teknoloji

WhatsApp gizlilik sözleşmesini henüz onaylamayanları ilgilendiren yeni gelişme

whatsapp kişi engelleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

WhatsApp, web sitesinde yayınlanan yeni bir açıklamada, kullanıcıların 15 Mayıs’a kadar yeni gizlilik politikasını kabul etmemeleri durumunda da uygulama içinde herhangi bir işlevselliği kaybetmeyeceklerini söyledi. Sık Sorulan Sorular sayfasında “Bu güncelleme nedeniyle 15 Mayıs’ta kimsenin WhatsApp hesabını silinmeyecek veya işlevini kaybetmeyecek.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade yer alıyor.

Bu, yeni gizlilik sözleşmesi şartlarını kabul etmek için verilen sürenin 15 Mayıs’a kadar uzatıldığı şubat ayında, aynı sayfada yer alan ifadeye göre değişiklik yapıldığı anlamına geliyor.  O zamanlar güncellenmiş gizlilik sözleşmesini kabul etmemenin kullanıcıların WhatsApp uygulamasına sahip oldukları işlevleri yitireceği anlamına geleceği konusunda uyarıda bulunuyordu. O zaman söz konusu sayfada “Yürürlüğe giriş tarihini 15 Mayıs’a kadar uzattık” deniyordu. “O zamana kadar kabul etmezseniz, WhatsApp hesabınızı silmeyecek. Ancak, kabul edene kadar WhatsApp’ın tam işlevselliğine sahip olmayacaksınız. Kısa bir süre için arama ve bildirimler alabileceksiniz, ancak uygulamadan mesajları okuyamayacak veya gönderemeyeceksiniz. ”

WhatsApp yeni politikayı kabul etme tarihini ertelemiş olsa da, bu değişiklik yürürlüğe girecek. Yeni kullanıcılar ve politikayı halihazırda kabul etmiş kişiler için 15 Mayıs’tan itibaren bu değişiklikler yürürlüğe girecek. Ancak aradaki fark, yeni sözleşmeyi kabul etmeyen herhangi birinin WhatsApp’ın sunduğu işlevlere erişmeye devam etmesi olacak. Bu arada yeni sözleşmeyi kabul etmeleri için kendilerine bir hatırlatma gösterilecek.

Yeni gizlilik sözleşmesini onaylamayanlar en sonunda WhatsApp’ı kullanamayacak

Birkaç haftalık bir sürenin ardından, söz konusu hatırlatıcı WhatsApp’ın “kalıcı hatırlatma” olarak adlandırdığı şey hâline gelecek. İşte bu noktada uygulamanın işlevselliği sınırlanacak. Yine de, kullanıcılar bu durumda bile gelen aramaları yanıtlayabilecek ve mesajlara bildirimlere dokunarak yanıt verebilecek. Ancak uygulama içinden standart sohbet listesine erişemeyecekler. Son olarak, birkaç hafta sonra, kullanıcılar bu “sınırlı işlevselliği” de tamamen kaybedecekler. WhatsApp, genellikle 120 gün boyunca etkin olmayan hesapları sildiğini söylüyor.

Bir WhatsApp temsilcisi yaptığı açıklamada, “Son birkaç ayı, dünya çapındaki kullanıcılara güncellememiz hakkında daha fazla bilgi sağlamakla geçirdik.” dedi. “O zaman, çoğu kullanıcı güncellemeyi kabul etti ve WhatsApp büyümeye devam ediyor. Ancak, henüz bunu yapma şansı olmayanlar için, hesapları 15 Mayıs’ta silinmeyecek veya işlevselliğini kaybetmeyecek. Önümüzdeki haftalarda WhatsApp’ta bu kullanıcılara hatırlatıcılar sunmaya devam edeceğiz.”

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi, sohbet hizmetinin şifrelemesini zayıflattığı veya kullanıcının kişisel verilerini ana şirket Facebook ile daha fazla paylaşmasına izin verdiği endişeleri nedeniyle şiddetli tepkiyle karşılaşmıştı. Ancak yeni sözleşme, kullanıcılar arasındaki kişisel mesajların uçtan uca şifrelenmesiyle ilgili herhangi bir şeyi değiştirmiyor. Yani mesajları yalnızca alıcı okumaya devam ediyor. Facebook, gizlilik sözleşmesi değişikliğinin daha çok WhatsApp üzerinden işletmelere gönderilen mesajlarla ilgili olduğunu belirtiyor. Bunlar Facebook’un sunucularında saklanabilir ve verileri reklam için kullanılabilir. WhatsApp, telefon numaraları gibi bazı kullanıcı verilerini zaten Facebook ile paylaşıyor ve bunu 2016’dan beri yapıyor.

WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliği, bu yılın başlarında gündeme geldiğinde büyük tartışma yaratmıştı. Kullanıcılar WhatsApp hesaplarını kapatıp Telegram, Signal ve BiP gibi rakip mesajlaşma platformlarına geçiş yapmaya başlamıştı. WhatsApp da, tartışmaların ve tepkilerin sonucunda yeni gizlilik sözleşmesi değişikliğinin yürürlüğe giriş tarihini şubattan mayısa üç ay ertelemişti.

İLGİLİ HABERLER