Ulaşım

Volkswagen Avrupa’da 2035 yılında içten yanmalı motorlu araç satışını durduracak

volkswagen sürücüsüz otomobil

Volkswagen 2035 yılına kadar Avrupa’da içten yanmalı motorlu araç satışını durdurmayı planlıyor. Söz konusu iddia Almanya’da yayınlanan Muenchner Merkur gazetesine demeç veren bir yönetim kurulu üyesine dayanıyor.

Volkswagen’in satıştan sorumlu yönetim kurulu üyesi Klaus Zellmer gazeteye, şirketin “2033 ve 2035 yılları arasında Avrupa’da içten yanmalı motorlu arabalarla işinden çıkacağını” söyledi. Ancak ABD ve Çin’de yanmalı motor satışını durdurmanın daha uzun süreceğini de ekledi, bunun daha sonra gerçekleşeceğini belirtti. Güney Amerika ve Afrika’da ise “çok daha uzun süreceğini” ekledi.

Zellmer, otomobil üreticisinin tüm filosunun en geç 2050 yılına kadar karbon nötr olacağını söyledi. Elektrikli araçların 2030 yılına kadar şirketin Avrupa’daki toplam satışlarının yüzde 70’ini oluşturduğunu görmek istiyor.

Volkswagen’in karbon nötr hedefleri birçok rakibine yakın görünüyor. Ford, bu yılın başlarında 2030 yılına kadar Avrupa’da yalnızca elektrikli araç satar hâle geleceğini ve Almanya’nın Köln kentindeki fabrikasını bir EV üretim hattına dönüştürmek için 1 milyar dolar harcamayı planladığını söyledi. Honda ise nisan ayında, 2040 yılına kadar fosil yakıtlarıyla çalışan arabaları aşamalı olarak kaldırmayı planladığını dile getirdi.

Bazı Avrupalı ülkeler akaryakıtla çalışan motorlu taşıtlar için kendi hedeflerini belirledi. Norveç 2025’i, Fransa 2040’ı, İngiltere ise 2050’yi son tarih olarak planlıyor. ABD’de de çeşitli eyaletler buna yönelik kararlar almaya başladı. Kaliforniya, 2035 yılına kadar akaryakıtla çalışan araçların satışını yasaklamayı planlıyor. Kaliforniya’nın modelini benimseyen diğer birkaç eyaletin bulunduğu da belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER