Teknoloji

Vivaldi 2.0 büyük yeniliklerle geliyor

Opera‘nın kurucularından Jon von Tetzchner‘ın parlak buluşu Vivaldi internet tarayıcısı, 2016’da yayınlandığından bu yana ilk büyük güncellemesini aldı. Şirketin belirttiğine göre, Vivaldi 2.0‘da ilk versiyona göre 1500’den fazla alanda geliştirme yapıldı. Bunların arasında şifrelenmiş veri senkronizasyonu, genişletilmiş sekme yönetimi ve özelleştirilebilir kullanıcı arayüzü de bulunuyor. İşte Vivaldi 2.0’ın başlıca yenilikleri:

Özelleştirilebilir kullanıcı arayüzü

Şirket internet tarayıcısının kullanıcı arayüzün yenileyerek ona yeni bir görünüm kazandırıyor. Artık dikey sekme çubuğu da kullanılabiliyor. Aynı zamanda isterseniz, adres çubuğunu alta alabilirsiniz. Buna ek olarak, ziyaret edilen web sitelerinin baskın tonlarına göre rengi değişen uyarlanabilir temalar da yer alıyor. Ayrıca bu tema değişikliklerini gün içinde otomatik hâle getirebilirsiniz.

Gizlilik odaklı kullanıcı verisi senkronizasyonu

Vivaldi 2.0’da, aralarında göz atma geçmişi, yer imleri ve notların da bulunduğu tüm gezinme verilerinizi farklı cihazlar arasında eş zamanlayabilirsiniz. Bu veri, kullanıcı girişinden sonra gerekli olan ikinci şifreyle birlikte uçtan uca şifrelemeyle korunuyor.

Bunun Chrome’un, insanları Google’ın servislerine giriş yaptıklarında internet tarayıcısına da otomatik giriş yaptıran mevcut uygulamasından daha iyi olduğu söyleniyor. Bu, önemli bir özellik. Çünkü kullanıcılara verilerinin bulutla eş zamanlandığı biçiminde bir izlenim verebilir.

Sekme yönetimi

İnternet tarayıcısının ilk versiyonu sekmeleri gruplama, sabitleme ve sesini kısma imkanı sunuyordu. Bu güncellemeyle birlikte bölünmüş pencere görünümü sayesinde iki sekmeyi aynı ekranda görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda açık tüm sekmelerinizi liste görünümünde görüntüleyebilirsiniz. Bu da sekmeler arasında geçişi daha kolay hâle getirecektir.

Yenilenmiş kenar çubuğu

Yeni kenar çubuğu indir, geçmiş, notlar, yer imleri ve web panelleri gibi unsurlara hızlı biçimde erişmeye olanak sağlıyor.

Daha kolay gezinti

Vivaldi 2.0’da özelleştirilmiş fare hareketleri ve klavye kestirmeleri bulunuyor. Böylelikle internet tarayıcısını çeşitli hareketlerle yönetebilirsiniz. Bunlara ek olarak, tarayıcı geçmişi bölümü de yeni bir görünüm kazanıyor. Takvim görünümü ve grafiklerle internette vaktinizi nasıl geçirdiğinizin bir dökümünü görebilirsiniz.

Von Tetzchner, TNW’ye verdiği demeçte şirketin eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunduğunu, bunu yaparken gizliliği merkezde tuttuğunu söyledi. Ayrıca ekibinin internet tarayıcısının mobil versiyonunu çıkarmak için yoğun biçimde çalıştığını sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER