Teknoloji

USB-C yeni doğrulama programıyla daha güvenli olacak

usb-c

USB-C, hiç tartışmasız geleceği kablosuz standardı olarak nitelendiriliyor. Ne var ki, kabloların uyması gereken standartlar ve amaçlar dikkate alındığında, adaptörlü yaşamdan vazgeçmek o kadar kısa zamanda gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Tek bir kabloyla her cihaza bağlanma rüyası, 2019’a gelmemize rağmen gerçeğe dönüşmedi.

USB-IF (USB Uygulayıcıları Forumu), yeni bir USB Type-C Doğrulama Programı başlattı. Bu program, yaşanan uyum sorunlarını biraz olsun hafifletmeyi amaçlıyor.

Program USB-C cihazları ve şarj aksesuarları için kriptografi tabanlı kimlik doğrulama imkanı sunuyor. Böylelikle herhangi bir cihaz bağlanan USB-C kablosunun aslına uygunluğu bağlantı kurulur kurulmaz doğrulayabilecek. Teoride, bu durum USB-C üzerinden zararlı yazılım veya diğer istenmeyen yazılımların yayılmasını da engelleyecek. Bu sorun USB-A ile sıklıkla yaşanıyordu. USB-C’nin veri transferi, cihazların şarjı ve harici ekranlara bağlantı için kullanılabilir olması, sorunun katlanarak devam etmesine neden olma potansiyeli taşıyor.

USB-IF Başkanı ve İdari İşler Müdürü Jeff Ravencraft, konuyla ilgili açıklamasında, USB-IF’in USB Type-C Doğrulama Programını başlatmasından dolayı heyecan duyduğunu söyledi. Bu programın donanım üreticilerine özel ürün gereksinimlerine en iyi biçimde uyacak güvenlik çerçevesini hayata geçirmede esneklik sağlayacağını da sözlerine ekledi. Ravencraft sözlerini, “USB Type-C ekosistemi büyümeye devam ettikçe şirketler, müşterilerin sertifikalı USB cihazlarından bekledikleri seviyede güvenliği daha fazla biçimde karşılayabilecekler.” şeklinde sürdürdü.

Örneğin, bir akıllı telefon üreticisi cihazlarının sadece sertifikalı şarj aletleriyle şarj edilmesine izin verebilecek. Ya da sadece onaylanmış USB-C depolama cihazlarının erişimine açabilecek. Yani, üreticiler cihazlarını sadece belirli ve onaylanmış USB-C aksesuarlarına açabilecek. Tabii ki, bu durumun USB-C’nin daha karmaşık ve kısıtlayıcı bir hâl almasına da yol açma ihtimali de bulunuyor.

Bu arada USB Type-C Doğrulama Programına katılım zorunlu değil, şu an için sadece bir öneri aşamasında bulunuyor. Sonuç olarak, grubun parçası olan tüm üreticiler için programa katılma şartı bulunmuyor. En azından şimdilik durum bu şekilde.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER