Huawei, Çinli bellek üreticisi SwaySure ve kamu destekli yatırımcılarla birlikte Shenzhen’de 30,5 cm’lik silikon plakalar kullanan bir DRAM üretim tesisi kurmayı planlıyor. Sektör kaynakları, tesisin 28 nm üretim süreciyle ayda 140 bin plaka kapasitesine ulaşacağını öne sürüyor. Yeni kapasite, yapay zeka altyapısının hızla artırdığı bellek talebi nedeniyle bilgisayar, telefon ve sunucu üreticilerinin yüksek fiyatlarla karşılaştığı bir dönemde önem taşıyor. Ne var ki Huawei, bu tesisi öncelikle tüketici bilgisayarlarına ucuz DDR5 sağlamak için kullanmayabilir.
İddialar, SwaySure adıyla da bilinen Shenzhen Shengweixu Technology’nin Huawei ile ortak bir üretim yapısı kuracağını belirtiyor. Şirket, Shenzhen’de 2022 yılında faaliyete geçti ve kamuya yansıyan bilgiler tesisin üretim hattını çalışır duruma getirdiğini gösteriyor. ABD yönetimi de Aralık 2024’te yayımladığı düzenlemeyle Çin’in yarı iletken ekosisteminde faaliyet gösteren çok sayıda şirketi “Entity List” kapsamına almıştı. Huawei ile bağlantılı fabrikalar konusunda daha önce de benzer haberler çıkmış olsa da taraflar yeni ortaklık ve kapasite hedefi hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı. Bu nedenle 140 bin plaka rakamını kesinleşmiş üretim miktarı değil, planlanan üst kapasite olarak değerlendirmek gerekiyor.
Huawei açısından asıl hedefin standart masaüstü ve dizüstü bilgisayar belleğinden çok yüksek bant genişlikli bellek, yani HBM olduğunu söyleyebiliriz. Şirketin Ascend serisi yapay zeka hızlandırıcıları, büyük dil modellerini çalıştırırken hem yüksek kapasiteye hem de işlemciye çok hızlı veri aktarabilen bellek paketlerine ihtiyaç duyuyor. ABD’nin ihracat sınırlamaları Huawei’nin Samsung ve SK hynix gibi üreticilerden gelişmiş HBM tedarik etmesini zorlaştırıyor. Huawei bu nedenle yalnızca işlemci tasarlamakla yetinmeyip bellek üretimi, paketleme ve sistem bağlantıları gibi alanlarda da yerli bir tedarik zinciri oluşturuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Huawei 10.000 mAh bataryalı telefonla şarj sorununu bitirmeyi hedefliyor

Huawei’nin 10.000 mAh pilli telefonu ortaya çıktı

Samsung ve Broadcom yapay zeka çipleri için 200 milyar dolarlık anlaşma yaptı

Qualcomm’un çip zammı telefon fiyatlarını nasıl değiştirecek?

Meta’dan Facebook Marketplace satıcılarına yapay zekâ destekli yeni uygulama
Şirket, Eylül 2025’te Ascend yol haritasını açıklarken kendi geliştirdiği HiBL 1.0 belleğini de duyurdu. Huawei’nin paylaştığı bilgilere göre Ascend 950PR, 128 GB kapasite ve saniyede 1,6 TB bant genişliği sunan bu belleği kullanacak. Bununla birlikte 28 nm seviyesinde çalışan bir DRAM hattı, tek başına gelişmiş HBM üretmek için yeterli değil. Üreticinin bellek katmanlarını üst üste yerleştirme, bağlantı yüzeylerini birleştirme, gelişmiş paketleme ve verim oranı gibi alanlarda da yüksek hacimli üretime ulaşması gerekiyor.
Çin’in DRAM kapasitesi hızla büyüyor
Huawei ve SwaySure girişimi, Çin’in bellek sektöründeki daha geniş kapasite artışının yalnızca bir parçasını oluşturuyor. Ülkenin en büyük DRAM üreticisi CXMT, 2026 yılının temmuz ayında gerçekleştirdiği halka arzdan 57,92 milyar yuan gelir elde etti ve hisselerinin 27 Temmuz 2026’da Şanghay STAR Market’ta işlem görmesini planladı. Şirket, bu kaynağı yeni üretim hatları, araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla işletme sermayesi için kullanacağını açıkladı. Reuters, CXMT’nin artık dünyanın dördüncü büyük bellek üreticisi konumuna geldiğini ve Çin’in devlet destekli yarı iletken yatırımlarında merkezi bir rol üstlendiğini aktarıyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları






Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Yeni fabrikalar küresel üretim kapasitesini artırsa da tüketicilerin kısa vadede daha ucuz RAM satın alacağını söylemek için erken. Çinli bulut şirketleri, telefon üreticileri ve yapay zeka veri merkezleri ülke içindeki kapasitenin önemli bölümünü kullanıyor. Reuters’ın Temmuz 2026 tarihli haberine göre CXMT, yoğun talep sayesinde bazı müşterilere Güney Koreli rakiplerinden daha yüksek fiyatlar sunmaya başladı ve büyük teknoloji şirketleriyle milyarlarca dolarlık anlaşmalar yürüttü. Bu tablo, Çinli üreticilerin yalnızca düşük fiyatla rekabet eden alternatif tedarikçiler olarak hareket etmediğini gösteriyor.
Uzun lafın kısası, Huawei destekli yeni tesis DRAM pazarındaki Samsung, SK hynix ve Micron merkezli yapıya uzun vadede yeni bir rakip ekleyebilir. Ancak Huawei’nin önceliği, perakende DDR5 modüllerini ucuzlatmaktan önce Ascend hızlandırıcıları için güvenli ve yerli bir HBM kaynağı oluşturmak gibi görünüyor. Üretim kapasitesi büyüdükçe Çin dışındaki cihaz üreticileri de daha fazla tedarik seçeneği kazanabilir. Bunun tüketici fiyatlarına gerçek anlamda yansıması ise üretim verimi, ihracat politikaları ve Çin içindeki talebin hangi hızda büyüyeceğine bağlı olacak.


