Ulaşım

Tesla teslimat rekoru kırdı, zarar etmekten kurtulamadı

tesla model 3

Tesla, 2019’un ikinci çeyreğinde 95 bin 356 otomobili sahiplerine ulaştırarak kendi teslimat rekorunu kırdı. Ancak şirketin son finans raporunun geneli, yatırımcıların temkinli duruşlarını değiştirmeyeceğini gösteriyor.

Tesla’nın yılın ilk çeyreğindeki geliri sadece 4.5 milyar dolar seviyesindeydi. Teslimatlardaki artış sayesinde şirketin geliri 6.35 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yine de, bu artış Wall Street’in beklentilerini karşılamaya yetmedi. Buna ek olarak; şirketin çeyreği 408 milyon dolar zararla tamamlaması, Tesla’nın borsada işlem gören hisselerinin değer kaybı yaşamasına sebep oldu.

408 milyon dolar zararın sürpriz olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Tesla’dan daha önce yapılan açıklamada, şirketin nakit akışının yılın ilerleyen dönemlerinde pozitife geçmesinin beklendiği belirtilmişti. Bu açıklamadan kısa süre sonra ise 700 milyon dolarlık ilk çeyrek zararı duyurulmuştu. Zararın neredeyse 300 milyon dolar azalmasının Tesla adına makul bir durum olduğu söylenebilir. Şirketin Avrupa ve Çin gibi kritik pazarlardaki teslimat sıkıntısını aşması da, geleceğe biraz daha umutlu biçimde bakmayı sağlıyor.

Tesla, yılın ikinci yarısı itibarıyla kâr etme konusunda hâlâ kendinden emin görünüyor. Şirket, yıl sonu itibarıyla 360 ila 400 bin otomobili sahiplerine ulaştırmış olmayı hedefliyor. Tesla’nın mevcut satış hızı, yıl sonu hedefi konusunda akıllarda bazı soru işaretleri oluşturuyor. Ancak popüler Model 3‘ün Çin’de de üretilecek olması, bu hedefe ulaşma konusunda katkı sağlayacak bir faktör olarak öne çıkıyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, bir süre önce mevcut modellerin yenilenmesi gibi bir planlarının olmadığını dile getirmişti. Model 3, Tesla’nın etki alanını genişletme konusunda büyük katkı sağlarken; şirketin aradığı altın yumurtlayan tavuğun geçtiğimiz ilkbaharda duyurulan Model Y olma ihtimali daha yüksek görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER