Tesla, Robotaxi filosunun 1,6 milyon kilometreden fazla denetimsiz sürüş gerçekleştirdiğini 3 Eylül’de ABD’nin Austin şehrinde düzenlediği Cybercab etkinliğinde açıkladı. Otonom Sürüş ve yapay zeka Başkan Yardımcısı Ashok Elluswamy, filonun 1 milyon mil sınırını geçtiğini duyurdu. Tesla temmuz sonunda yaklaşık 610 bin kilometre açıklamıştı, böylece toplam mesafe yaklaşık altı haftada iki kattan fazla arttı. Ancak bu kilometrelerin tamamını Cybercab katetmedi, rakam Tesla’nın denetimsiz çalışan Robotaxi filosunun toplamını kapsıyor.
Tesla, Robotaxi hizmetini Haziran 2025’te Austin’de Model Y araçlarla ve yolcu koltuğundaki güvenlik görevlileriyle başlattı. Şirket 2025’in sonlarına doğru Austin’deki bazı yolculuklarda araç içindeki insan gözetimini kaldırdı. Ardından 2026’da Austin’e Dallas ve Houston’ı ekleyerek denetimsiz yolculuklarını genişletti. Tesla ayrıca Phoenix, Miami, Orlando, Tampa ve Las Vegas için hazırlık yürüttüğünü ilk çeyrek raporunda açıkladı.
Günün Öne Çıkan Fırsatları
REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir. Satış ortaklığı açıklaması
Temmuzdaki ikinci çeyrek sonuçlarında Elluswamy, altı şehirde yaklaşık 610 bin kilometre denetimsiz sürüş tamamladıklarını söyledi. Tesla ayrıca bu sürüşlerde kendi ölçütlerine göre önemli bir güvenlik olayı yaşamadığını belirtti. Bunun yanı sıra şirket, haftalık denetimsiz sürüş mesafesinin 2026 başından itibaren çift haneli oranlarla büyüdüğünü aktardı. Yaklaşık altı hafta sonra gelen 1,6 milyon kilometrelik toplam, açıklanan sürüş miktarındaki hızlı artışı ortaya koyuyor.
Robotaxi araçları çevreyi kameralar üzerinden algılıyor ve Tesla sürüş kararlarında sinir ağlarından yararlanıyor. Şirket böylece lidar ve yüksek çözünürlüklü haritalara ağırlık veren bazı rakiplerinden farklı bir teknik yaklaşım izliyor. Tesla Türkiye, tüketicilere sunduğu sistemi Full Self-Driving (Denetimli) adıyla tanımlıyor ve aktif sürücü gözetimini şart koşuyor. Tesla, Full Self-Driving (Denetimsiz) adını ise insanın sürüş görevini üstlenmediği gelecekteki otonom kullanım için kullanıyor.
Cybercab Tesla Robotaxi filosunda ücretli yolculuklara başladı
Tesla, iki koltuklu Cybercab modelini 3 Eylül’de Austin’deki ücretli Robotaxi hizmetine ekledi. Araçta direksiyon, gaz ve fren pedalları ile geleneksel yan aynalar bulunmuyor. Texas kayıtlarında 4 Eylül itibarıyla Tesla adına kayıtlı 420 otonom araç yer alırken bunların yalnızca 45’ini Cybercab oluşturuyordu. Bu nedenle 1,6 milyon kilometrelik toplamın önemli bölümünü Robotaxi ağındaki Model Y araçları katetti.
Öte yandan NHTSA, 4 Eylül 2026’da 1.000 adede kadar Cybercab için Tesla’nın federal güvenlik standartlarına uygunluk beyanını incelemeye aldı. Kurum, geleneksel sürüş kontrollerini taşımayan Cybercab’in mevcut kuralları nasıl karşıladığını araştırıyor. Tesla’nın rakibi Waymo ise Mart 2026 sonuna kadar 354 milyon kilometreden fazla tamamen otonom sürüş verisi topladığını açıkladı. Waymo aynı dönemde haftada 6,4 milyon kilometreden fazla tamamen otonom sürüş gerçekleştirirken Tesla kendi Robotaxi filosundaki toplamı 1,6 milyon kilometrenin üzerine çıkardı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tesla Roadster rezervasyonu araç siparişi sayılmıyor
Yeni Tesla Roadster üç sürümle geldi, Rocket yola çıkamayacak
Tesla, Avrupa’da Full Self-Driving adından vazgeçmek zorunda kaldı
Yeni BYD Seagull Çin’de satışa çıktı, beş dakikalık şarj her sürümde yok
Yeni BYD Seagull için 20 Ekim lansman tarihi ortaya çıktı

