ManşetlerUlaşım

Tesla Model Y tanıtıldı, 2020’de yollara çıkacak

tesla model y

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın yeni kompakt SUV modeli Tesla Model Y tanıtıldı. 2020 yılında çıkması planlanan bu yeni otomobilin uzun menzilli versiyonu tek bir şarj ile 480 kilometre yol yapabilecek ve 47 bin dolarlık fiyat etiketine sahip olacak.

Tesla Model Y’nin daha yüksek performanslı versiyonu da bulunuyor. 60 bin dolarlık fiyat belirlenen bu model 0-100 km/sa hızlanmayı 3.5 saniyede gerçekleştiriyor. Model Y, Elon Musk’ın yollara çıkacak beşinci otomobili oluyor. Aynı zamanda şirketin ana akım elektrikli otomobil pazarına yönelik ikinci girişimi niteliğini de taşıyor.

Elon Musk, yeni otomobilin bir SUV’un tüm işlevselliğini barındırdığını, ancak bir spor otomobili gibi kullanılacağını söyledi. Bu aracın virajlarda yola sıkıca tutunacağını da dile getirdi.

Öncelikle 47 bin dolarlık, uzun menzilli Model Y’nin, 2020 sonbaharında çıkması bekleniyor. Musk, bu modelin 480 kilometrelik menzile sahip olacağını söylüyor. Tesla, 51 bin dolara all-wheel-drive, çift motorlu versiyonunu da satacak. 60 bin dolarlık performans versiyonu da buna eklenecek. Bu iki modelin de 2020 sonbaharında çıkması bekleniyor. Ayrıca 39 bin dolara da daha ucuz, standart menzilli model çıkarılacak. 2021’de çıkması planlanan bu modelin menzili ise 370 kilometre olacak.

Tesla Model Y
Tesla Model Y modelleri ve fiyatları

Tesla, Model 3’ten daha geniş hacimli, ancak Model X kadar çekici olmayan, Model Y’nin tanıtımını Tesla’nın ABD’nin Los Angeles şehrinin dışında bulunan tasarım stüdyosunda gerçekleştirdiği bir etkinlikle tanıttı.

Musk, 5 yıldızlı çarpışma testi sonuçlarına ve yüksek güvenlik unsurlarına araç genelinde çok önem verdiklerine dikkat çekti. Bunun en güvenli, orta büyüklükteki SUV olduğunun da çizdi.

Aracın içi Model 3’ünkine benziyor. İçine 15 inçlik dokunmatik ekranın yerleştirildiği Model Y’nin panoramik açılır tavanı ve 1.5 metreküplük bagaj alanı bulunuyor. Model Y’nin arkaya yerleştirilmiş üçüncü sıra koltukla birlikte toplam yedi kişi alacak versiyonu ise 2021’de çıkacak.

Musk, bu modelin en çekici yanı olarak özellikler bakımından eksiksiz olmasını gösterdi. Model Y’nin gelecekte gelecek bazı otonom sürüş özelliklerinden de bahsetti. Bunların yazılım güncellemeleriyle sunulacağını dile getirdi.

Tesla Model Y için fazla yük altına girmeyecek

Tesla, uzun zamandır sözünü verdiği standart menzilli Model 3’ü geçtiğimiz günlerde 35 bin dolar fiyat etiketiyle müşterilere sunmaya başlamıştı. Ancak şirketin bu lansmanı, çoğu mağazasını kapatma ve satışlarını internete yönlendirme kararıyla gölgelenmişti. Şirket bu yolla operasyon maliyetlerini düşürmeyi amaçlamıştı. Üstelik bu hamle, Tesla’nın diğer otomobillerinin fiyatlarını da düşürmesine sizin verecekti. Ne var ki, müşterilerden, çalışanlardan ve hatta mülk sahiplerinden gelen tepkilerden sonra Tesla mağaza kapatmalarını durdurdu. Tabii ki, bunun karşılığında fiyatlarını yeniden yükseltti.

Tesla Model Y, birçok açıdan Model 3 ile ortak yönlere sahip. Bu nedenle üretimi de şirketin öz kaynaklarını daha az tüketmesine yardımcı olacaktır. Öte yandan şirket için büyüme potansiyeli de taşıyor. Çünkü ABD’de SUV satışları epey yüksek seyrediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER